La 20 de ani e fotbalist, antrenor și dansator. Exilat de FC Brașov, Vlad Boția e golgheter la Hărman

Marius ANGHEL 18 Dec. 2015, 15:43 Liga 3
  • Unul dintre cei mai talentați jucători produși de FC Brașov este golgheter la AFC Hărman, unde antrenează și o grupă de copii, iar în timpul liber este dansator în Ansamblul folcloric „Doruri Mureșene”.

 

Are doar 20 de ani și tot viitorul în fotbal în față. Vlad Boția este un jucător format de FC Brașov, echipă pentru care a jucat un meci în Liga 1 în primăvara acestui an, însă în vară a fost trimis să joace în Liga a 3-a, la AFC Hărman, unde este golgheterul echipei.

Pasiunea lui Vlad pentru fotbal i-a fost insuflată de tatăl său, fost jucător la Nitramonia Făgăraș. Primii pași în fotbal i-a făcut la FC Brașov, unde a lucrat cu mai mulți antrenori: Mirceoiu, Mureșan, Panache, Solomon și Nicolau. „Nu este ușor să faci pasul în fotbalul mare. Din generația mea de la FC Brașov mulți au renunțat la fotbal, chiar dacă unii erau mai talentați decât mine! Acum un an și eu am fost tentat să renunț, nu-mi găseam locul, dar familia a fost mereu alături de mine, iar acest lucru a contat enorm”, spune tânărul fotbalist. „Vlad este unul dintre cei mai talentați jucători care au făcut pasul la FC Brașov. Are o tehnică foarte bună”, spune Vasile Mureșan, unul dintre primii antrenori ai lui Vlad la FC Brașov.

Debut în Liga 1 la Târgu Mureș

În 2013, antrenorul Adrian Szabo l-a luat într-un stagiu de pregătire cu echipa mare în Slovenia, dar debutul oficial în prima ligă avea să fie în primăvara acestui an într-un meci disputat de FC Brașov în deplasare cu ASA Târgu Mureș. „Înaintea jocului de la Târgu Mureș, toată noaptea am avut o temperatură extrem de ridicată. Am făcut tratament, iar când antrenorul croat Vjekoslav Lokica mi-a spus că o să intru în locul lui Juric, nici nu am realizat că voi debuta în Liga 1. Eram sub efectul medicamentelor, astfel că nu am avut emoții”, a spus Vlad Boția.

Neymar de Brașov

În 2013 când a făcut pasul la echipa mare la FC Brașov, Boția s-a integrat rapid, asta și pentru că Buga și Surdu l-au încurajat mereu. „Buga și Surdu m-au ajutat foarte mult, întotdeauna m-au încurajat și m-au susținut. Chiar mă gândeam că ei erau jucătorii pe care îi urmăream de mic și am ajuns să mă pregătesc cot la cot cu ei. Eram mai firav, iar porecla primită de la Buga a fost Neymar! Un alt idol al copilăriei mele a fost regretatul Dossey”, spune fotbalistul brașovean.

„Visul meu este să joc la FC Brașov”

În vară, mijlocașul brașovean a primit o lovitură extrem de dură când a fost anunțat de șefii lui FC Brașov că nu va fi păstrat în lot pentru acest sezon. „Am făcut perioada de pregătire din vară cu FC Brașov, jucasem bine și într-un meci școală în care antrenorii vroiau să vadă la lucru mai mulți jucători, însă la final am fost anunțat că nu au nevoie de mine și că cel mai bine ar fi să merg să joc la Zagon. Au mai fost ceva discuții și cu cei de la Sfântu Gheorghe, însă eu am ales să merg la Hărman la insistențele fostului antrenor, Gabi Kajcsa. Trecerea la Hărman m-a ambiționat foarte tare, pentru că vreau să le demonstrez celor de la FC Brașov că au greșit că nu m-au păstrat în vară. Eu mai am contract cu FC Brașov până în 2017, iar visul meu de mic a fost să joc pentru această echipă. În vară când se construia o nouă echipă nici nu mă gândeam că nu voi fi păstrat în lot”, povestește jucătorul lui AFC Hărman.

Golgheterul echipei

Despre experiența în Liga a 3-a, Boția spune că rezultatele echipei nu au fost cele așteptate, însă este convins că alta va fi fața echipei în retur. Cu toate că Hărmanul ocupă ultimul loc în Seria a III-a, Boția a fost de departe cel mai bun jucător al echipei în prima parte a sezonului. „Hărmanul este la prima participare în Liga a 3-a. Este o echipă cu jucători buni, dar care nu au experiență și acest lucru s-a văzut. Cu o pregătire bună în această iarnă, cu câteva întăriri, pentru că am înțeles că antrenorul Claudiu Ionescu va aduce câțiva jucători, sunt convins că vom avea o altă față în retur”, a spus Boția, care este golgheterul echipei cu 5 goluri marcate: „Fără ajutorul colegilor nu marcam atâtea goluri. În retur sper să joc mai bine și să dau mai multe goluri”.

Antrenor la 20 de ani

Pentru că pasiunea sa pentru fotbal este uriașă, când a ajuns la Hărman a insistat să antreneze o grupă de copii. „De trei luni, în timpul liber, mă ocup și de pregătirea unei grupe de copii. Fac antrenamente din ce am învățat de la antrenorii cu care am lucrat, iar pe viitor vreau să încep și școala de antrenori. Chiar îmi place să lucrez cu copii”, spune tânărul antrenor.

Mesager al dansului popular

Fotbalul nu e singura pasiune a lui Vlad, care are și un alt talent în afara celui de a jongla cu mingea. „Îmi plac dansurile populare, iar în timpul liber particip la evenimente cu Ansamblul folcloric «Doruri Mureșene». Partenera mea de dans este chiar sora mea, Amalia. În urmă cu doi ani, de Sărbători, am avut un spectacol la un restaurant din Poiana Brașov, iar în sală se aflau și Cristi Ionescu și Mateiu, care au fost surprinși să mă vadă pe scenă”, spune fotbalistul cu talent și de dansator.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 18 Dec. 2015, 15:43 Liga 3
Pe aceeași temă