Déjà-vu la clubul lui Gheorghe Hagi! Prima echipă a devenit campioana României, a doua, din Liga 3, a fost desființată. Explicația dată de Farul Constanța

Marius ANGHEL 03 Jul. 2023, 21:32 Liga 3
Déjà-vu la clubul lui Gheorghe Hagi! Prima echipă a devenit campioana României, a doua, din Liga 3, a fost desființată. Explicația dată de Farul Constanța

După două încercări eșuate de a promova în Liga 2, în această primăvară târzie ajungând chiar până în faza semifinală a barajului de accedere în liga secundă, Farul Constanța 2 își întrerupe activitatea și nu va mai continua în Liga 3.

O decizie neașteptată chiar din partea noii campioane a României, clubul manageriat de Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria țării și care susține constant că tot ceea ce face este pentru a crește tineri jucători și a ridica nivelul fotbalistic al țării.

Nu este însă prima dată când clubul lui Hagi renunță la ”satelitul” din Liga 3, acest lucru întâmplându-se și în trecutul nu foarte îndepărtat, când clubul se numea Viitorul Constanța, nu FCV Farul Constanța, ca acum.

Farul Constanța a decis să-și dezființeze echipa secundă din Liga 3 și explică motivele

Decizia de a renunța la echipa secundă este una surprinzătoare, ținând cont că Farul 2 a fost, la finalul sezonului recent încheiat, aproape de promovarea în Liga 2, la doar un rezultat pozitiv și la alte două jocuri pe care nu a mai apucat să le dispute. Ori poate chiar acest eșec, al ratării promovării, a contribuit și el la decizia desființării ”satelitului” de către Farul.

Altfel, dacă ar fi reușit promovarea în Liga 2 și ar fi luat aceeași decizie de acum, noul sezon al ligii secunde ar fi avut-o în continuare în competiție pe Progresul Spartac, ultima retrogradată.

Clubul care își desfășoară activitatea la Ovidiu susține că a luat decizia de a desființa echipa a doua fiindcă prima echipă, campioana României, este angrenată în trei competiții în noul sezon și jucătorii de la ”satelit” vor fi mai tot timpul în lotul manageriat direct de Gheorghe Hagi. În plus, clubul vrea să se concentreze mai mult pe echipele din Liga de Tineret și Liga Elitelor U17, unde nu s-a mai câștigat nimic în ultimii doi ani.

”Echipa secundă a clubului, Farul II, nu va mai participa în ediția 2023-2024 din Liga a 3-a.

Decizia a fost luată în urma programului foarte încărcat pe care echipa de seniori a clubului îl va avea în noul sezon.

Astfel, campioana României va fi angrenată în trei competiții în sezonul 2023-2024, campionat, cupe europene si Cupa României, iar pentru acest lucru este necesar un lot numeros, din care vor putea face parte și actuali jucători ai echipei secunde.

De asemenea, grupele de juniorii de la Liga de Tineret si U17, acolo unde din păcate nu s-a mai reușit câștigarea titlului în ultimii doi ani, reprezintă o altă prioritate a clubului, care va avea în continuare ca obiective noi trofee naționale și o nouă participare în Youth League”, a transmis Farul Constanța.

A doua oară când clubul lui Gheorghe Hagi desființează echipa secundă din Liga 3, tot după ce prima devenea campioană a României

Decizia vine înainte de noul sezon competițional 2023-2024. O retragere a echipei secunde din campionat după ce sezonul ar fi început ar fi dus la o penalizare cu 9 puncte chiar a primei echipe a clubului, din SuperLigă, lucru nedorit de nimeni.

Nu este însă prima dată când clubul lui Gheorghe Hagi decide să își desființeze echipa secundă din Liga 3. S-a mai întâmplat în vara anului 2017, când Viitorul Constanța, cum se numea atunci clubul, era în aceeași situație ca acum. Era proaspăt campioană a României, la finalul ediției 2016-2017.

Atunci, FC Viitorul 2 era retrasă din Liga 3 după ce activase două sezoane în al treilea eșalon, după ce promovase în vara anului 2015. De fiecare dată a fost repartizată în Seria a 2-a. La prima participare a încheiat pe locul 8 din 13, iar la a doua a încheiat pe locul 4 din 14.

  • În acea vară, nu doar Viitorul își desființa echipa secundă, ci și alte cluburi, cel mai important fiind Dinamo. Dinamo București 2, Pandurii Târgu Jiu 2, ACS Poli Timișoara 2, UTA Bătrâna Doamnă 2 și ASA Târgu Mureș 2 își desființau echipa a doua activă în Liga 3. În schimb, CFR Cluj 2 și AFC Hermannstadt 2 își făceau atunci echipă satelit.

A treia echipă care anunță că nu participă în noul sezon de Liga 3

De la acea primă retragere din Liga 3, clubul lui Hagi își reînființa echipa secundă în al treilea eșalon după trei sezoane de pauză.

În ediția 2020-2021 a terminat pe locul 3 din 10 în Seria 3, în 2021-2022 a încheiat tot pe locul 3 din 10 și a mers în play-off, unde s-a clasat tot pe 3 și nu a mers la baraj de promovare.

În schimb, în sezonul 2022-2023, abia încheiat, a terminat pe locul 2 din 10 în Seria 3, a mers în play-off, unde a încheiat tot pe locul 2, astfel că a mers în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2. În jocul tur cu CS Tunari (locul 1 în Seria 4) a câștigat acasă cu 3-1, iar în retur a pierdut în deplasare cu 0-4, astfel că a ratat calificarea în faza finală, cea decisivă pentru determinarea promovatei. Acolo, CS Tunari a întrecut-o pe SC Popești Leordeni (1-2 în deplasare și 3-1 acasă).

  • În ultimele două sezoane a activat sub numele de Farul 2, după ce Hagi a ajuns la un acord cu Ciprian Marica pentru asociere, acesta din urmă deținând brandul FC Farul.

Farul 2 nu este prima echipă care se retrage în această vară din Liga 3, noul sezon. Prima a fost Real Bradu (play-off Seria 4), iar a doua este Retezatul Hațeg (play-out Seria 7).

Foto: Academia Hagi

https://liga2.prosport.ro/liga-3/retezatul-hateg-s-a-retras-din-liga-3-dupa-un-sezon-in-acest-campionat-anuntul-principalului-finantator-al-clubului-si-reactia-antrenorului-19276651

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dan-stupar-continua-in-aceeasi-serie-a-ligii-3-dupa-despartirea-de-crisul-s-a-intors-la-echipa-pe-care-a-promovat-o-in-urma-cu-doi-ani-si-are-un-obiectiv-indraznet-19276719

https://liga2.prosport.ro/liga-3/adrian-abrudean-se-intoarce-dupa-doar-un-an-la-crisul-chisineu-cris-a-semnat-imediat-dupa-despartirea-de-echipa-pe-care-a-condus-o-in-ultimul-sezon-19276588

https://liga2.prosport.ro/seria-1/politehnica-timisoara-a-reactionat-in-urma-dezvaluirilor-liga2-ro-despre-noii-jucatori-anchetati-de-frf-pentru-pariuri-doi-dintre-ei-aflati-curtea-sa-csc-dumbravita-nu-a-avut-o-pozitie-publica-19276505

Marius ANGHEL 03 Jul. 2023, 21:32 Liga 3
Pe aceeași temă