Retezatul Hațeg s-a retras din Liga 3 după un sezon în acest campionat. Anunțul principalului finanțator al clubului și reacția antrenorului

Marius ANGHEL, Adi MARICA 03 Jul. 2023, 10:38 Liga 3
Retezatul Hațeg s-a retras din Liga 3 după un sezon în acest campionat. Anunțul principalului finanțator al clubului și reacția antrenorului

Retezatul Hațeg a luat decizia să se retragă din Liga 3, competiție în care a stat doar un an, de la promovarea din vara anului 2022, când a învins în baraj CS Magica Balta Caransebeş (4-1 acasă și 0-0 în deplasare).

  • Nu este, însă, prima echipă care decide să se retragă. Au mai făcut-o Real Bradu (play-off Seria 4) sau Farul Constanța 2 (play-off Seria 3).

Primăria Hațeg a decis retragerea echipei Retezatul Hațeg din Liga 3

Echipa din județul Hunedoara reușise să se mențină în Liga 3 la finalul sezonului 2022-2023, însă Consiliului Local Hațeg, principalul finanțator al său, a decis neînscrierea în viitoarea ediție a Ligii 3. Printre motive, cel mai important, este faptul că resursele financiare necesare susținerii echipei de seniori la acel nivel fotbalistic sunt foarte mari, peste posibilitățile Hațegului.

Decizia privind Retezatul Hațeg a fost luată în ședința CJ Hațeg din 27 iunie. Pe pagina de Facebook a clubului a fost comunicată o zi mai târziu.

Echipa va continua în Liga a 4-a Hunedoara.

”Primăria Orașului Hațeg aduce la cunoștința comunității faptul că și în domeniul sportului în general și al fotbalului în special, autoritățile locale întreprind demersuri permanente de dezvoltare a infrastructurii sportive și de susținere financiară a mișcării sportive organizată în cadrul secțiilor sportive active, ce fac parte din structura Clubului Sportiv Orăsenesc ,, Retezatul ” Hațeg.
​În acest sens autoritățile publice locale investesc, în continuare, în susținerea mișcării sportive, inclusiv a echipei de fotbal, pe care intenționează să o înscrie în anul competițional 2023-2024, în liga a IV – a, motivat de faptul resursele financiare necesare susținerii echipei de seniori la nivelul ligii a III – a sunt foarte mari, aproximativ 1.000.000 lei, prin raportare la resursele financiare publice, ce pot fi alocate de autoritățile locale pentru suținerea echipei, în această ligă.
Este de precizat că resursele financiare ale bugetului local al Orașului Hațeg sunt limitate, astfel că autoritățile locale au obligația, inclusiv morală, de a repartiza resurse financiare în fiecare domeniu gestionat și administrat public de către Primărie, în așa fel încât comunitatea să se devolte prin investiții publice în infrastructura mare (drumuri, rețele de apă, canalizare, gaz, energie electrică, digitalizare, etc) și în servicii publice (iluminat, salubrizare, mobilitate urbană, energie verde etc) care să crească condițiile de viață ale oamenilor, investiții publice în infrastructura de sănătate, socială, de învățământ, cultură, sport care să genereze dezvoltarea accesului populației la acestea și implicit creșterea calității vieții în comunitatea noastră.
Prin raportare la aceste deziderate și obligații, arătăm că în continuare susținem și mișcarea sportivă din Orașul Hațeg, inclusiv echipa de fotbal, prin alocarea de resurse de la bugetul local, dar în niște limite de suportabilitate și într-un mod rezonabil, prin raportare la toate celelalte categorii de cheltuieli necesare investițiilor publice pentru dezvoltare, asigurării serviciilor publice către populație, susținerii funcționării instituțiilor publice finanțate de la bugetul local și altele asemenea. Este de precizat că pe lîngă susținerea financiară în liga a IV –a și alte competiții sportive interne a echipei de fotbal ne dorim șă susținem financiar din bugetul local echipele de copii și juniori, o echipă de fotbal feminin, celelalte secții active din cadrul clubului.
Prin această practică ne dorim să nu ne abatem de la scopul pentru care a fost înființat Clubul Sportiv Orățenesc ,,Retezatul” Hațeg, ca structură polisportivă, organizată, la nivel de sport amator și ca persoană juridică de drept public, ce va funcţiona ca instituţie de drept public, în subordinea şi în acelaşi timp sub autoritatea Consiliului Local al oraşului Haţeg și anume organizarea şi administrarea mai multor activităţi sportive, având ca obiectiv general promovarea mai multor discipline sportive, selecţia şi practicarea sportului specific acestor discipline de către membrii lor, participarea sportivilor la activităţile şi competiţiile sportive interne si internaţionale, pentru promovarea imaginii comunităţii locale precum şi pentru încurajarea, promovarea şi dezvoltarea sportului pentru toţi şi a sportului de performanţă, desfăşurat la nivel amator.
Precizăm că în ultimii doi ani, echipa de fotbal a fost finanțată de la bugetul local într-o proporție de aproximativ 80% din totalul cheltuielior, diferența provenind din resurse financiare private susținute, în condițiile legislației, de către SC Roben SRL condusa de dl Buzducea Solomon, căruia cu acest prilej îi multumim pentru susținere și implicare în activitatea echipei de fotbal, arătând că apreciem toate demersurile, implicarea și suținerea domniei sale, inclusiv dorința de realizare a unor performanțe sportive și că totodată am fi onorați în a-l avea în continuare ca susținător activ al mișcării fotbalistice, alături de autoritățile locale și alți investitori privați interesați în a susține mișcarea sportivă”, a comunicat Retezatul Hațeg.

Dan Bona: ”Am mișcat lucrurile la Hațeg”

Antrenorul Dan Bona (54 de ani) anticipa această decizie. Și-a terminat, la finalul lunii trecute, contractul cu Retezatul Hațeg, echipă pe care o preluase în vara anului 2021 în Liga 4 și pe care a promovat-o în Liga 3 un an mai târziu.

”A fost o perioadă bună, frumoasă. Am mișcat lucrurile la Hațeg, am promovat echipa în Liga a 3-a. Sezonul de Liga a 3-a a fost mult mai greu, totuși, e alt nivel, majoritatea jucătorilor muncesc… Cei care susțin echipa, CL și Primăria Hațeg, dar și un investitor privat, au asigurat condiții pentru fotbal și astfel am reușit să ne menținem în Liga a 3-a. Cred că s-a terminat un ciclu acolo, dar nu a fost ușor să fiu plecat departe de familie și de prieteni. Aștept să văd ce îmi rezervă viitorul”, a declarat Dan Bona pentru Monitorul Expres.

Retezatul Hațeg s-a salvat la limită de la retrogradare

Hațegul a revenit în Liga 3 în vara anului trecut, din postura de campioană a județului Hunedoara, când a învins în barajul de promovare CS Magica Balta Caransebeş (4-1 acasă și 0-0 în deplasare), campioana județului Caraș-Severin.

În sezonul regular, Retezatul Hațeg a încheiat Seria a 7-a a Ligii 3 pe locul 8 din 10, doar cu 13 puncte acumulate în 18 jocuri, mai slabe fiind doar Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 (11 puncte) și Progresul Ezeriș (10 puncte).

A mers în play-out-ul Seriei a 7-a, unde după alte zece jocuri disputate a ajuns la un total de 31 de puncte acumulate, salvându-se de la retrogradare la limită. A terminat pe locul 4 din 6, sub ea fiind de această dată Aurul Brad (30 puncte) și Progresul Ezeriș (15 puncte). Ultimele două au retrogradat. Hațegul a intrat în calculul tuturor echipelor situate pe locul 4, din cele zece serii ale Ligii 3, pentru a vedea cine are cea mai slabă linie de clasament pentru a cunoaște a 21-a retrogradată. Nu a avut însă emoții, fiindcă cea mai slabă a fost Pobeda Star Bisnov, clasata pe locul 4 în Seria 8.

Aurul Brad nu mai vrea nici ea în Liga 3, dacă va fi invitată de FRF. Din Hunedoara rămân în Liga 3 doar CSM Deva și Jiul Petroșani

Cum Aurul Brad, retrogradată și ea sportiv, nu va da curs invitației FRF de a continua în Liga 3 pe locurile vacante, potrivit Sportul Hunedorean, județul Hunedoara va rămân în această competiție cu două echipe: CSM Deva și Jiul Petroșani.

CS Gloria al Oraşului Geoagiu, campioana din 2023 a județului Hunedoara, a ratat promovarea în Liga 3 în fața echipei CSC Peciu Nou, campioana Timișului, după 0-4 acasă și 1-2 în deplasare.

”În data de 14 iunie a fost votat în Consiliul Local un proiect – dătător de speranțe – privitor la înființarea unui Club Sportiv Municipal Aurul Brad. În proiect se găsesc precizări cu privire la regulamentul de organizare și funcționare a clubului, organigramă, Consiliu de Administrație (cu trei reprezentanți din Consiliul Local, Codruț Mihăilă, Florin Gavrilă și Nicolae Dineș), inclusiv referiri la organizarea unui concurs pentru postul de director. Din păcate, la foarte scurt timp după aceea, a apărut informația că echipa nu se va mai înscrie în Liga 3, chiar dacă vor fi locuri disponibile și va fi invitată de către federație să participe”, a scris Sportul Hunedoarea despre Aurul Brad.

Foto: Retezatul Haţeg

https://liga2.prosport.ro/liga-3/adrian-abrudean-se-intoarce-dupa-doar-un-an-la-crisul-chisineu-cris-a-semnat-imediat-dupa-despartirea-de-echipa-pe-care-a-condus-o-in-ultimul-sezon-19276588

https://liga2.prosport.ro/seria-1/politehnica-timisoara-a-reactionat-in-urma-dezvaluirilor-liga2-ro-despre-noii-jucatori-anchetati-de-frf-pentru-pariuri-doi-dintre-ei-aflati-curtea-sa-csc-dumbravita-nu-a-avut-o-pozitie-publica-19276505

https://liga2.prosport.ro/liga-3/lucian-nicolau-are-planuri-mari-pentru-noul-sezon-la-afc-odorheiu-secuiesc-obiectiv-asumat-si-pariul-vlad-botia-19276437

https://liga2.prosport.ro/liga-3/real-bradu-se-retrage-din-liga-3-si-arunca-manusa-federatiei-sa-se-faca-controale-la-toate-echipele-din-liga-3-daca-frf-este-atat-de-corecta-se-desfiinteaza-80-la-suta-dintre-cluburi-sunte-19273586

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cele-19-echipe-retrogradate-din-liga-3-ultimele-cinci-au-fost-decise-in-ultima-runda-din-play-out-satelitul-cluburilor-fcsb-cfr-cluj-si-fk-miercurea-ciuc-au-picat-in-liga-4-dacia-19272980

Marius ANGHEL, Adi MARICA 03 Jul. 2023, 10:38 Liga 3
Pe aceeași temă