AFC Unirea 1924 a fost preluat de Primăria Alba Iulia și se speră la un nou început pentru clubul fanion din Alba! Cum se va numi echipa în noul sezon de Liga 3 și promisiunea edilului Gabriel Pleșa

Marius ANGHEL 09 Aug. 2022, 15:01 Liga 3
AFC Unirea 1924 a fost preluat de Primăria Alba Iulia și se speră la un nou început pentru clubul fanion din Alba! Cum se va numi echipa în noul sezon de Liga 3 și promisiunea edilului Gabriel Pleșa

AFC Unirea 1924 a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, în urma votului în unanimitate al aleșilor locali în cadrul unei Ședințe extraordinare a Consiliului Local desfășurată în data de 9 august 2022. Mutarea a fost făcută prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, care aparține de autoritățile locale și administrează patrimoniul sportiv din municipiul din județul Alba.

Clubul, plin de datorii și depunctat de FRF, va avea o misiune grea în noul sezon de Liga 3, în care are ca obiectiv cel puțin menținerea la acest nivel fotbalistic.

Unirea a retrogradat în această vară în Liga 4, dar a rămas în Liga 3 și pentru noul sezon doar datorită faptului că alte echipe cu drept de joc s-au retras din competiție sau altele retrogradate și cu un punctaj mai bun n-au mai dorit să continue, la invitația FRF.

AFC Unirea 1924 și-a cesionat activitatea și locul în Liga 3 către CSM Unirea Alba Iulia. Mai trebuie să aprobe FRF

Preluarea clubului din Alba Iulia de către primărie, prin cesionare, este numită de presa locală drept un ”moment istoric pentru fotbalului albaiulian”, așa cum titrează și Ziarul Unirea.

”Un moment istoric, de cotitură pentru formația din Cetatea Marii Uniri, ce s-a chinuit în anonimat în ultimii ani, la limita subzistenței, din cauza lipsei resurselor financiare sigure, alb-negrii trăind eminamente grație transferurilor lui Nicolae Stanciu. Din 2009, pe când promova în ultima dată în Liga 1, Unirea Alba Iulia nu s-a mai aflat sub tutela autorităților locale, exceptând ultimii doi ani, când s-au primit sporadic fonduri dinspre primărie. Concret, pe termen scurt, CS Municipal Unirea Alba Iulia va evolua în ediția viitoare a Ligii 3 (în loc de AFC Unirea 1924 Alba Iulia, ce și-a cesionat dreptul de participare), iar în următorii ani tot ce ține de istorie (brand, palmares, culori) să treacă la CSM Unirea Alba Iulia. Un club care peste doi ani va aniversa Centenarul și speră să promoveze în al doilea eșalon, și-a găsit, în sfârșit matca, iar Alba Iulia încearcă prin această decizie ce salvează o echipă în colaps, să depășească momentele critice, să spargă mediocritatea și să revină în prim-plan”, scrie Ziarul Unirea despre această mutare.

Momentan, cesionarea a fost votată în Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. Acum, schimbarea trebuie să fie aprobată de Federația Română de Fotbal pentru ca echipa, în noua sa organizare, să fie acceptată să joace în Liga 3. Nu vor fi însă probleme, mai ales că președintele echipei este Mihai Dăscălescu, unul dintre cei doi membri ai cluburilor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF, deși acest statut trebuia să-i fie retras din momentul în care FRF a aprobat clasamentul final al sezonului recent încheiat, iar Unirea era retrogradată în Liga 4. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Primarul Gabriel Pleșa: ”Susțin acest proiect cu tărie, și sufletește și legal”

Cesionarea înseamnă automat și preluarea pasivelor clubului din Liga 3, adică multiplele sale datorii. Primarul susține că acestea nu vor fi stinse din bani publici: Cu siguranță nu vor fi bani publici dirijați spre plata datoriilor.Se speră la atragerea de fonduri private pentru achitarea datoriilor sau la primirea banilor din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu.

Pentru sezonul care va începe la 27 august, pentru noua echipă de fotbal CSM Unirea se extimează un buget de 500.000 de lei doar din fonduri publice.

”Unirea este un brand al orașului, o echipă ce a avut o istorie zbucuimată în ultimii ani. Ca și alte primării avem obligația să ducem mai departe activitatea unei asemenea echipe aproape centenare. Îl susțin cu tărie, și sufletește și legal, acest proiect. Avem o strategie pe termen mediu și lung. E nevoie de un management serios și nu ascund faptul că vom avea alături și parteneri privați, cu care am discutat și în zilele acestea”, a spus primarul Gabriel Pleșa, potrivit Ziarul Unirea.

Mihai Dăscălescu visează la ștergerea cu buretele de către FRF a depunctării cu 20 de puncte a echipei sale

Odată cu cesionarea locului în Liga 3 de la AFC Unirea 1924, noua echipa din Alba Iulia ar trebui, în mod normal, să preia și penalizarea cu 20 de puncte primită în această pauză de vară de clubul prezidat de Mihai Dăscălescu din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, din cauza litigiilor cu un fost antrenor și foști jucători. Clubul are inclusiv interdicție la transferat sau legitimat jucători.

Membru în CEx, bun ascultător al șefilor FRF și aprobator a tot ceea ce se propune în ședințe, Dăscălescu spune că echipa sa ar putea scăpa inclusiv de depunctare.

”Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului”, a spus Mihai Dăscălescu, citat de Ziarul Unirea.

În istoria recentă, niciun club penalizat din cauza litigiilor nu și-a luat punctele înapoi, ci doar a reușit să-și ridice interdicția la transferuri și legitimări după ce și-a achitat datoriile.

Însă, poate, noua echipa din Alba Iulia va primit sprijin din partea FRF și va avea parte de un nou început și în această privință: să fie iertată de depunctare.

Un lucru este cert, noua CSM Unirea Alba Iulia va avea dreptul de a promova cel mai mult până în Liga 2, fiindcă forma sa nouă de organizare, una de drept publică, îi va interzice promovarea în Liga 1, așa cum este, printre altele, și cazul Stelei.

Marius ANGHEL 09 Aug. 2022, 15:01 Liga 3
Pe aceeași temă