Cele mai slabe din Liga 3! Echipele care au retrogradat la finalul acestui sezon. Unirea Alba Iulia, Dinamo 2, Argeș 2 sau Sticla Arieșul Turda, cele mai importante nume din lista rușinii

Marius ANGHEL 29 May. 2022, 09:00 Liga 3
Cele mai slabe din Liga 3! Echipele care au retrogradat la finalul acestui sezon. Unirea Alba Iulia, Dinamo 2, Argeș 2 sau Sticla Arieșul Turda, cele mai importante nume din lista rușinii

Play-out-ul Ligii 3, ediția 2021-2022, s-a încheiat sâmbătă seară, odată cu disputarea meciurilor din etapa a 10-a. Cu ocazia acestor jocuri au fost decise și ultimele cinci retrogradate sportiv în Liga 4 din totalul de 20. Pe patru dintre ele le știm cu siguranță, iar pe a cincea trebuie să o numească public Federația Română de Fotbal. Pe ce criterii? Numai ea știe, fiindcă nu a dorit să le și anunțe în mod public!

În mod normal ar fi trebuit să retrogradeze un număr de 21 de cluburi la finalul acestui sezon, însă excluderea din campionat a echipei ACS Poli Timișoara, după neprezentarea în chiar primele două etape ale sezonului regular, a lăsat Seria a 8-a cu o formație mai puțin și automat fosta prim-divizionară a ocupa una dintre pozițiile de retrogradare din Liga 3.

19 echipei au retrogradat din Liga 3 pentru că s-au clasat pe locul 5 sau 6 în seriilor lor de play-out

CSM Bacău, FC Hermannstadt 2, Progresul Ezeriș și Frontiera Curtici sunt ultimele patru echipe care s-au clasat după disputarea ultimei etape a play-out-ului pe locul 5 în seria lor, poziție direct retrogradabilă.

Două dintre ele au purtat o luptă de totul sau nimic pentru menținere și au pierdut. FC Hermannstadt 2 a cedat cu 0-2 la SR Brașov, iar Progresul Ezeriș a fost învinsă cu 1-2 la Aurul Brad. În urma acestor rezultate, SR Brașov și Aurul Brad au urcat pe locul 4 în seriile lor și au evitat poziția direct retrogradabilă.

Echipe care au retrogradat matematic din Liga 3 în acest sezon sunt:

CSM Pașcani (8 puncte), CSM Bacău (28 puncte) / Seria 1
Sportul Chiscani (9 puncte), CS Făurei (14 puncte) / Seria 2
CSM Oltenița (6 puncte), CSM Fetești (22 puncte) / Seria 3
Campionii FC Argeș 2 (14 puncte), Dinamo 2 (22 puncte) / Seria 4
Kids Tâmpa Brașov (26 puncte), FC Hermannstadt 2 (30 puncte) / Seria 5
Minerul Costeşti (17 puncte), Flacăra Horezu (25 puncte) / Seria 6
Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 (21 puncte), Progresul Ezeriș (26 puncte) / Seria 7
Frontiera Curtici (22 puncte) / Seria 8
Sticla Arieşul Turda (24 puncte), Unirea Alba Iulia (27 puncte) / Seria 9
Luceafărul Oradea (-9 puncte), Progresul Şomcuta Mare (23 puncte) / Seria 10

*Sunt importante și punctele pe care le-au avut la finalul sezonului echipele retrogradate, fiindcă în baza acestora, în cazul în care vor fi locuri vacante în noul sezon de Liga 3, FRF va face invitațiile pentru a completa locurile libere.

Păreri contrare privind determinarea celui mai slab loc 4 în play-out, care numește ultima retrogradată

Conform a ceea ce se știa de la începutul sezonului, retrogradează din Liga 3 ultimele două clasate din play-out-ul fiecărei serii, locurile 5 și 6, împreună cu echipa de pe locul 4 cu cea mai slabă linie de clasament. Însă din cauza faptului că în Seria 8 a intervenit excluderea ACS Poli încă din start, iar adversarele sale au avut mai puține meciuri de disputat, în consecință, au strâns și mai puțin puncte decât celelalte formații din celelalte nouă serii, astfel că au intervenit discuții privind corectitudinea determinării celei mai slabe echipe de pe locul 4.

Chiar și în ultima zi de meciuri din acest sezon, părerile conducătorilor de fotbal din Liga 3 privind modul în care se va determina această cea mai slab clasată pe locul 4 erau diferite. Unii susțineau că se determină pur și simplu trăgând linie la finalul sezonului și observând numărul de puncte, în timp ce alții spuneau că se determină după ce se scad rezultatele cu echipele aflate sub locul 4, așa cum s-a decis și în sezoanele trecute. Însă, cum acest sistem de campionat pe care s-a desfășurat Liga 3 în acest sezon este unul nou, deci nu la fel ca cele trecute, în cazul de față s-a pus întrebarea dacă se scad rezultatele obținute cu echipele care au terminat pe locul 5, respectiv 6 (excepție face Seria 8) doar din play-out sau și cele din sezonul regular!

Cum se tot întâmplă în fotbalul românesc, este o problemă de interpretare a regulamentului competiției (”Sistemul competitional al Campionatului Național Liga a 3-a, ediția 2021-2022”), care, ciudat, este de negăsit pe site-ul FRF.

Liga2.ro a încercat să obțină un răspuns avizat la această întrebare, cum se determină cea mai slabă dintre clasatele pe locul 4, însă Departamentul Competiții al FRF nu a dorit să se pronunțe, direcționându-ne către Departamanetul Juridic al FRF, care nici până la publicarea acestui nou articol vizavi de această problemă nu a răspuns solicitării. Din acest motiv, nu putem spune nici în acest moment cum va fi determinată cea mai slabă echipă clasată pe locul 4 în cele zece serii de play-out, adică a 20-a retrogradată sportiv din acest sezon.

Există șanse foarte mari, având în vedere situația financiară a multor echipe din această competiție, ca inclusiv dintre cluburile retrogradate de pe locul 5 sau 6 să nu mai pice în Liga 3 și să fie invitate să continue în Liga 3, însă, până atunci mai este destulă vreme și, în consecință, tot trebuie anunțată public și această ultimă retrogradată sportiv de pe cel mai slab loc 4.

Avântul Periam sau Aurul Brad e ultima retrogradată sportiv?

La finalul sezonului, clasatele pe locul 4 în cele zece serii play-out au următorul punctaj: Ştiinţa Miroslava (31 puncte, Seria 1), Dinamo Bacău (36 puncte, Seria 2), Înainte Modelu (37 puncte, Seria 3), Academica Clinceni 2 (30 puncte, Seria 4), SR Brașov (32 puncte, Seria 5), Petrolul Potcoava (33 puncte, Seria 6), Aurul Brad (28 puncte, Seria 7), Avântul Periam (24 puncte, Seria 8), Avântul Reghin (30 puncte, Seria 9) și CSM Satu Mare (40 puncte, Seria 10).

Privind punctajul obținut, cea mai slab clasată echipă pe locul 4 în play-out este Avântul Periam, cu doar 24 de puncte. Însă trebuie spus că aceasta a disputat, față de celelalte echipe enumerate, patru meciuri mai puțin, două în sezonul regular și două în play-out, deși i s-a luat șansa, nu din cauza ei, de a obține pe teren puncte prin care să evite această poziție în clasament. Seria 8 a fost una incompletă, după ce ACS Poli s-a înscris în campionat și a fost acceptată de FRF chiar dacă nu mai avea jucători și finanțe pentru a începe campionatul. După primele două etape în care nu s-a prezentat la jocuri a fost exclusă.

Dacă va fi aplicată regula cu scăderea rezultatelor cu echipele clasate pe locurile 5 și 6 doar din play-out, pentru aduce mai aproape de adevăr situația față de echipa din Seria 8, atunci clasatele pe locul 4 ar rămâne cu următorul punctaj: Ştiinţa Miroslava (27 puncte, Seria 1), Dinamo Bacău (30 puncte, Seria 2), Înainte Modelu (27 puncte, Seria 3), Academica Clinceni 2 (23 puncte, Seria 4), SR Brașov (26 puncte, Seria 5), Petrolul Potcoava (29 puncte, Seria 6), Aurul Brad (18 puncte, Seria 7), Avântul Periam (20 puncte, Seria 8), Avântul Reghin (22 puncte, Seria 9) și CSM Satu Mare (28 puncte, Seria 10).

În această situație, cele mai puține puncte le-ar avea Aurul Brad, din Seria 7, care ar fi, astfel, ultima retrogradată din Liga 3.

Rămâne de văzut ce va decide FRF, dacă va comunica ceva în această privință sau se va abține în continuare!

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-ultima-etapa-din-play-out-dinamo-2-spulberata-in-trivale-de-arges-2-se-decid-ultimele-sase-retrogradate-in-liga-4-azi-se-mai-joaca-trei-meciuri-19233097

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cele-cinci-baraje-care-vor-decide-echipele-promovare-in-noul-sezon-de-liga-2-cand-au-loc-meciurile-19233297

https://liga2.prosport.ro/liga-3/astazi-aflam-cele-10-echipe-care-se-vor-califica-in-faza-finala-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-meciurile-incep-la-ora-1730-19233199

Marius ANGHEL 29 May. 2022, 09:00 Liga 3
Pe aceeași temă