Mutare importantă în fotbalul din Târgu Mureș: ACS a fost preluat de CSM! În 2019, clubul care acum va avea din nou secție de fotbal își retrăgea in extremis echipa nou-promovată în Liga 3

Marius ANGHEL 09 Jul. 2024, 15:36 Liga 3
Mutare importantă în fotbalul din Târgu Mureș: ACS a fost preluat de CSM! În 2019, clubul care acum va avea din nou secție de fotbal își retrăgea in extremis echipa nou-promovată în Liga 3

După două sezoane în care a ratat accederea în play-off-ul Ligii 3, ACS Târgu Mureș are parte de o schimbare importantă în această vară, înaintea celei de-a treia participări în al treilea eșalon fotbalistic al României.

Activitatea clubului de fotbal promovat în Liga 3 în 2022 trece la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Târgu Mureș, astfel că va deveni unul de drept public, cu posibilitatea de a juca cel mai sus în Liga 2, conform regulamentului actual.

CSM Târgu Mureș a preluat echipa de fotbal ACS Târgu Mureș

Vineri, 5 iulie 2024, consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat preluarea activității sportive a ACS Târgu Mureș de către CSM Târgu Mureș.

Anunțul a fost făcut de către Serviciul Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș: ”Întruniți în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii locali au aprobat vineri, 5 iulie 2024, preluarea gratuită, cu titlu definitiv, de către Clubul Sportiv Municipal (CSM) Târgu Mureș a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Liga a III-a de fotbal, începând cu sezonul 2024-2025, a echipei de fotbal Asociația Club Sportiv (ACS) Târgu Mureș 1898 – Marosvásárhelyi Sport Egyesulet 1898, precum și a tuturor drepturilor federative sportive ale acesteia. În același sens, Szászgáspár Barnabás, director al CLUBULUI SPORTIV MUNICIPAL TÂRGU MUREȘ, a fost împuternicit să semneze Contract de cesiune.”

Astfel, ACS este absorbit de CSM, club care avea până acum, potrivit site-ul său oficial, următoarele ramuri sportive: atletism, automobilism, baschet, futsal, handbal, gochei pe gheață, înot, kempo, lupe, polo pe apă, popice și tir cu arcul.

CSM Târgu Mureș promova în Liga 3 în 2019, însă se retrăgea din campionat chiar înainte de începerea sa. Consilierii UDMR, arătați cu degetul atunci

Nu trebuie uitat faptul că în vara anului 2019, CSM Târgu Mureș (foto text), campioană a județului Mureș, câștiga barajul de promovare în Liga 3 contra Sportul Petrești, campioana din Alba, după 6-0 acasă și 3-2 în deplasare, însă, din cauza conflictelor politice locale de la acel moment, echipa nu mai apuca să joace în acest campionat, fiindcă se desființa. Asta, după ce clubul anunțase transferul unor jucători precum Marius Chindriș (Petrolul), Darius Buia (Sportul Snagov) sau Sebastian Bucur (Știința Miroslava). În lot îi avea, de exemplu, pe Victoraș Astafei sau Vasile Petra.

FRF aplica de urgență schimbări în seriile din Liga 3 pentru a ocupa locul rămas vacant după retragerea celor de la CSM Târgu Mureș. Astfel, în Seria a 5-a, în locul echipei mureșene era adusă Metalurgistul Cugir, echipă repartizată inițial în Seria a 4-a. În Seria a 4-a, în locul Cugirului, era mutată ACSO Filiași, din Seria 3, iar pe locul doljenilor era adusă Sporting Roșiori, echipă retrogradată.

Decizia retragerii echipei CSM Târgu Mureș s-a luat din cauza consilierilor UDMR, potrivit comunicatului de atunci al clubului:

”Secția de fotbal a CSM Târgu Mureș anunță faptul că toți membrii echipei de seniori a clubului sunt dezamăgiți de repetatele amânări ale rectificării bugetare și radicalele tăieri de fonduri ce au fost impuse de consilierii UDMR (în totală contradicție cu bugetele și cu solicitările înaintate de Consiliul Director al CSM Târgu Mureș, consiliu format în mare parte tot din aceiași consilieri locali UDMR.
Cu mare regret pentru performanțele obținute până acum și pentru generoasa idee de reconstrucție a fotbalului târgumureșean, jucătorii seniori de la CSM Târgu Mureș transmit publicului iubitor de fotbal că sunt profund dezamăgiți, constatând totalul dezinteres la care s-a ajuns în momentul de față și repetatele obstrucționări și tăieri de fonduri practicate de consilierii locali !!
Totodată fotbaliștii țin să sublinieze cu claritate că NU numai greutățile de până acum i-au dezamăgit, ci din contră – LIPSA DE PERSPECTIVE ȘI VIITORUL TOTAL INCERT SPRE CARE SE ÎNDREAPTĂ‚ CLUBUL, CA ȘI O CONSECINȚĂ‚ A ULTIMELOR DECIZII !!
Situația este cu atât mai tristă, cu cât târgumureșenii au ajuns să vadă fotbal de LIGA I , pe stadion, doar la meciurile unei echipe străine (FC Hermannstadt)), ba mai mult, din rațiuni total ilogice zilele acestea s-a anunțat de către conducerea Consiliului Județean Mureș, construirea unei noi baze sportive și înființarea unui nou centru competițional.
Firesc, întrebările care se nasc sunt următoarele :
– de ce s-a ajuns la situația ca echipa orașului CSM TG:MUREȘ , să fie obstrucționată ??
– de ce se anunță demararea unei noi baze sportive și o nouă echipă are parte de susținerea conducerii UDMR și a Consiliului Județean Mureș și nu echipa orașului CSM TG:MUREȘ ???”

  • În 2020, după 20 de ani, municipiul Târgu Mureș avea un nou primar, prin alegerea lui Soos Zoltan, candidat independent, susținut de UDMR. Acesta a fost reales în iunie 2024.
  • CSM Târgu Mureș era desființată în 2019 la un an de la înființare. Fusese înființată pentru a duce mai departe tradiția fotbalistică din oraș, după noul faliment al ASA Târgu Mureș, produs în februarie 2018, când se retrăgea din Liga 2.
  • În prezent există și o ASA Târgu Mureș, înființată din vara anului 2021, clasată pe locul 4 în Liga 4 Mureș la finalul recentului sezon.

ACS Târgu Mureș, pe locul 6 în Liga 3 în cele două sezoane petrecute în acest campionat. Academica clubului, pe locul 64 în clasamentul din 2024

Revenind la ACS Târgu Mureș, aceasta a promovat în Liga 3 în vara anului 2022, iar în ambele sezoane petrecute în acest eșalon a terminat prin a evolua în play-out.

Campionatul 2022-2023 l-a terminat pe locul 2 în play-out-ul Seriei a 9-a, după CS Universitar din Alba Iulia, iar în sezonul încheiat încheiat s-a clasat tot pe locul 2 în play-out, tot după o echipă din Alba Iulia, dar acum după CSM Unirea. Locul 2 din play-out înseamnă poziția a 6-a din 10 la general.

La finalul lunii mai, echipa s-a despărțit de antrenorul Flavius Sabău, iar până în prezent nu și-a numit un nou antrenor.

Din informațiile Liga2.ro, la Târgu Mureș era în cărți pentru a fi numit antrenor Mihai Ianc, în ultimul sezon fost la ACS Mediaș.

La ACS Târgu Mureș, în conducerea clubului, se aflau fostul internațional Laszlo Sepsi, care era și membru fondator, și Alpar Meszaros.

În clasamentul pe 2024 al academiilor de fotbal din România, publicat duminică de FRF, ACS Târgu Mureș a obținut un punctaj de 41.3 și ocupă locul 64. Din Târgu Mureș, în clasament se află și LPS Târgu Mureș Szász Adalbert, cu 35.2 puncte, pe locul 78.

Din această vară, județul Mureș este reprezentat în Liga 2 de Unirea Ungheni, nou-promovată din Liga 3.

Foto: PIXEL ProSport

Marius ANGHEL 09 Jul. 2024, 15:36 Liga 3
Pe aceeași temă