Primul trofeu de la reînființare! Ripensia a câștigat finala Cupei

Marius ANGHEL 24 Apr. 2013, 22:08 Faza județeană

Din ultimul eșalon, „Ripi” visează frumos în competiția KO: Cupa României. „Roș-galbenii” au triumfat în finala județeană de pe „Dan Păltinișanu” și în toamnă așteaptă grupări din primele eșaloane la Pădurea Verde. Singurul gol al jocului disputat împotriva divizionarei a patra CS Ghiroda a fost marcat de Andrei Mogoș în minutul 54.

Pentru prima dată pe „Dan Păltinișanu”, cele două formații de ligă inferioară au părut copleșite de miză la start. Uzun s-a aflat la capătul primei ocazii de gol a jocului, însă căpitanul lui Ripi a reluat peste, din poziție incomodă, centrarea lui Cărpinișan. Era doar minutul 9 dar următoarele faze de poartă s-au lăsat așteptate. Căldura a avut și ea un rol pentru ca jucătorii să se simtă mici pe marele oval, populat cu vreo 500 de spectatori plasați la tribuna I. Ghiroda a dat primul semn de viață în minutul 26, când Pătrașcu a pătruns în careu pe partea stângă, l-a deschis ideal pe Faimoc, dar micuțul atacant a trimis agonizant pe lângă bara din dreapta lui Filip. Oaspeții au schimbat imediat și tactic, Străuț ieșind după nici jumătate de oră de joc pentru a-i lăsa locul lui Fundiur. Mutarea lui Baranyi în postură de vârf nu a ajutat nici ea, golgheterul „D”-ului fiind de nerecunoscut în finală.
Dominare roș-galbenă

După o repriză în care terenul a părut prea mare pentru cele două combatante, „Ripi” a ieșit mai dezinvoltă de la cabine și avea să controleze o mare parte din ostilități. Boghian și Michi au testat vigilența lui Mateescu înainte ca gruparea cu două Cupe naționale la activ să deschidă scorul. Pasele au dus mingea la Popa, care a centrat pe jos pentru Mogoș iar mijlocașul ripensist avea să finalizeze simplu dar eficient. 1-0 la nici zece minute de la reluare iar peste alte cinci Radu putea mări avantajul. Desprinderea nu a venit nici în minutul 77, când Păscăleanu a ajuns un balon trimis în cros de Boghian, doar pentru a-l trimite în bară din câțiva metri. Și ocaziile se puteau răzbuna, pe final. Mai întâi Ghirodei îi este anulat un gol pentru offside la Baranyi iar când mai era un minut pe ceas, o minge sărită din C-tin Popa se putea transforma în reușita egalării. S-a încheiat 1-0 după cele cinci minute de prelungiri iar „Ripi” poate sărbători primul ei trofeu de la renașterea din vara trecută.

FC Ripensia: Filip – Petrișor, Uzun (cpt.), Mureșan, Cărpinișan – Costândana, Michi – Radu, Mogoș, Popa – Boghian. Au mai intrat: Păscăleanu, Boangheș, Nichitean și Rumega.

CS Ghiroda: Mateescu – I. Popa, A. Bogdan, Gruber, Plopeanu – Stanciu, C-tin Popa – Pătrașcu, Străuț, Baranyi (cpt.) – Faimoc. Au mai intrat: Fundiur, Protopopu, Bura și Firuț.

    „A fost greu, am spus că îmi doresc această victorie zonală. Jucătorii au început greu, au fost timorați, așa un stadion mare le distrage atenția. Nu sunt obișnuiți cu un stadion mare. După un început greu am dominat pe alocuri, sunt foarte mulțumit de rezultat și calificare. Din păcate jocul nu a fost așa plăcut. Vreau să felicit băieții dar și echipa din Ghiroda, care a arătat respect competiției. Bineînțeles că această Cupă are însemnătate pentru că încercăm să mergem cât mai departe în această competiție. Prin ea putem ajunge mai sus, fotbalistic vorbind să audă lumea de noi”
    Ovidiu Olariu, antrenor FC Ripensia Timișoara

    „Am pierdut meritat azi, au fost peste noi din toate punctele de vedere și determinare și așezare în teren și voință. Posibil să fie și timorarea un motiv. Sperăm că ne vom reveni în campionat, și din punct de vedere fizic suntem puțin depășiți. E posibil, dacă Faimoc marca să fi fost altcumva jocul, dar în prima repriză am jucat închis, am încercat să-i surprindem pe contraatac. În partea a doua am încercat să ieșim la joc și de aceea au fost mai multe ocazii”
    Alin Miloș, antrenor CS Ghiroda

1934 e anul în care FC Ripensia a cucerit prima ediție din istorie a Cupei României, timișorenii treceau atunci în ultimul act de „U” Cluj, în două manșe, cu scorurile de 3-2 și 5-0.

Articol scris de Cornel BIHOLARI (BanatSport)

Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Marius ANGHEL 24 Apr. 2013, 22:08 Faza județeană
Pe aceeași temă