Fotbalul timișorean trece prin clipe de răscruce. După „decesul” Politehnicii lui Iancu, autoritățile au mutat clubul de la Recaș la Timișoara, pentru ca în acest oraș să se joace fotbal de ligă secundă. Suporterii din Peluza Sud și Druckeria nu acceptă încă un astfel de compromis și vor susține o echipă din liga a cincea, ASU Poli. În paralel cu cele două „Poli”, în Timișoara a mai apărut o echipă, una care vrea să se legitimeze cu buletinul fostei mari campioane, Ripensia.
Clubul Ripensia Timișoara s-a înființat în 1928 și și-a încheiat activitatea după doar 20 de ani. Cu toate acestea, echipa bănățeană a cucerit patru titluri de campioană a României (1933, 1935, 1936 și 1938) și două Cupe ale României (1934 și 1936).
După ce comuniștii au venit la putere, clubul a fost dezafiliat și nu a mai avut activitate din 1948 până astăzi. În ciuda acestei hibernări de 64 de ani, un grup de personalități din Timișoara au reînviat Asociația Sportivă Ripensia și speră să o readucă din nou pe prima scenă a fotbalului românesc. Oameni ca Radu Ienovan, Nicolae Țăran, Marcel Tolcea, Radu Suciu, Radu Nicosevici nu recunosc certificatul de deces al Ripensiei și vor să ofere timișorenilor o echipă care să practice un fotbal modern, dar care să îmbrățișeze valorile din perioada romantică a acestui sport.
Vor începe din liga a șasea
În urmă cu două săptămâni, Asociația Sportivă Ripensia Timișoara a dobândit personalitate juridică prin hotărârea Judecătoriei Timișoara. Membrii fondatori doresc ca palmaresul Ripensiei să fie atribuit noii echipe, după ce aceasta va fi afiliată la FRF. Deocamdată, echipa se va înscrie în ultimul eșalon, liga a șasea, respectiv a treia divizie din campionatul județului Timiș. „Vom începe din ultimul eșalon, pentru că respectăm regulamentul și îi respectăm pe adversari”, a spus Radu Suciu, fostul portar al lui Poli Timișoara, actual manager al echipei Ripensia. În aceeași idee a vorbit și profesorul Nicolae Țăran, care susține că „în prezent, cultura materială este promordială în fotbal. În perioada interbelică, valoarea spirituală conta mai mult. Vrem să readucem la viață spiritul Ripensiei”.
Modelul Barcelona
Radu Nicosevici, fost conducător al echipei de ligă secundă Progresul Timișoara, speră ca Ripensia să ajungă cât mai repede în prima ligă. „Avem de obținut încrederea bănățenilor și totul se va face transparent. Nu vrem să înlocuim pe Poli în inimile timișorenilor. Dar de ce nu ar fi loc de două echipe de Liga I în oraș peste șase-șapte ani?”, a spus Radu Nicosevici, unul dintre membrii fondatori. „Ne-am inspirat foarte mult din modelul Barcelona”, a mai spus Nicosevici, referindu-se la faptul că Ripensia vrea să fie un club cu cât mai mulți membri cotizanți (socios).
Momentan, antrenorul Ovidiu Olariu are 27 de jucători la antrenamente, însă niciunul nu este legitimat. Încă nu s-a definitivat lotul cu care Ripensia va încerca să facă primii pași în fotbalul modern.
Articol scris de Radu FAUR