Sebastian Sfârlea este unul din transferurile pe care le-a realizat FC Bihor în această vară. „Micuțul” a început fotbalul la vârsta de 11 ani la Săgeata Crișului Oradea, avându-l ca prim antrenor pe Romeo Zaccherini. A mai jucat la Viitorul Oradea, FC Bihor, FC Vaslui, Politehnica Iași, FCM Tg. Mureș și CS Mioveni.
Sebi Sfârlea a debutat în Liga I în anul 2003 la FC Bihor, într-un joc cu Rapid, disputat la Oradea și încheiat la egalitate, cu scorul de 1-1. Debutul în eșalunul secund l-a avut cu doi ani mai devreme, la începutul anului 2001, în returul campionatului din acel sezon, într-un joc disputat tot pe teren propriu, sub conducerea tehnică a lui Ioan Andone.
La seniori a evoluat încă de la prima echipă, Săgeata Crișului. Apoi, după transferul la Viitorul, Sebi Sfârlea a evoluat tot în Liga a IV-a, după care a făcut pasul direct spre eșalonul secund, la FC Bihor.
Nume: Sfârlea
Prenume: Sebastian
Data nașterii: 27 iulie 1981
Locul nașterii: Oradea
Post: mijlocaș
Meciuri în Liga I: 121
Goluri în Liga I: 9
Meciuri în Liga a II-a: 97
Goluri în Liga a II-a: 10
Jucător preferat: Xavi (FC Barcelona)
Echipă preferată: FC Barcelona
Hobby: fotbal-tenis-ul, filmele
– Cum au fost începuturile tale fotbalistice?
– La vârsta de 11 ani am fost la o selecție la FC Bihor, am fost selectat în grupa domnului profesor Lupău, unde nu am rămas prea mult fiindcă am avut câțiva colegi, prieteni și vecini, cu care am decis să mergem împreună la Săgeata Crișului, unde am avut prilejul să participăm la multe turnee în străinătate, după care m-am transferat la Viitorul, când am început să evoluez la seniori.
– Despre primul tău antrenor ce ai putea să ne spui?
– Primul meu antrenor a fost Romeo Zaccherini, care ne-a facilitat multe turnee în Italia, un lucru bun care ne-a prilejuit multe meciuri internaționale. Au fost turnee foarte bune, care ne-au dat o anumită experiență.
– Ce te-a atras la fotbal?
– Mingea, în primul rând. Îmi plăcea foarte mult. Nu m-am apucat devreme, pentru că nu m-am dus la Liceul Sportiv și am rămas la Școala Generală din cartier și de aceea m-am dus doar la 11 ani la o echipă, dar mie de mic îmi plăcea să joc, în special în curtea școlii.
– Primul contact cu seniorii cum a fost?
– Aveam 15 ani când am evoluat pentru prima dată la seniori la Săgeata Crișului, în Divizia D. Noi evoluam în cursul săptămânii la juniori-republicani, iar sâmbăta antrenorul ne coopta și pentru jocurile echipei mari.
– La FC Bihor cum ai ajuns?
– A fost un trial în Oradea, când a venit Andone la echipă. Eu nu am fost selectat pentru acest trial, eu am avut șansa că jucătorii selectați pentru acest trial au întâlnit în acele meciuri Viitorul, unde evoluam eu atunci. Au fost două meciuri în două zile. Domnul Andone m-a observat și a treia zi m-a chemat la FC Bihor la antrenamente, am mers cu ei în cantonament și de acolo am rămas.
– Ce poți să ne spui despre perioada ta de la FC Bihor de atunci?
– A fost o perioadă foarte bună, fiindcă aceea m-a lansat pe mine în prima ligă. Am jucat în Divizia A cu FC Bihor. Păcat că am retrogradat în acel an, dar a fost o perioadă foarte bună, pot să spun că cea mai frumoasă peripoadă a mea.
– Ai un moment anume care ți-a rămas în memorie?
– Da. Clar, oricare jucător din generația mea cred că poate să afirme că momentul de referință au fost meciurile de baraj pentru promovare cu Oțelul Galați, când, la retur, au fost 23 de mii de spectatori. Pentru oricine cred că a rămas în memorie acel meci. Cred că oricare dintre noi are acel DVD cu meciul respectiv acasă, și eu îl am, evident.
– După care ai plecat, ai făcut un periplu prin țară, pe la Vaslui, Iași, Tg. Mureș și Mioveni. Despre această perioadă a ta ce ar fi de spus?
– Cea mai lungă perioadă am petrecut-o la Iași, 3 ani de zile. La Vaslui au fost doar 6 luni. Pe plan fotbalistic a fost o perioadă foarte intensă. A fost o perioadă foarte bună pentru mine în plan fotbalistic. Apoi am plecat la Iași 3 ani. Primii doi ani și jumătate au fost frumoși, până ce m-am accidentat. Am avut o accidentare în ultimele 6 luni de zile, care m-a ținut departe de gazon și apoi nu am mai continuat. Am mers la Tg. Mureș. Am revenit în liga a II-a, unde, pot să zic, a fost foarte bine, fiindcă am promovat în acel an cu Tg. Mureșul și a fost foarte bine din toate punctele de vedere. După ce am promovat însă am avut cea mai grea perioadă din cariera mea. Am suferit o dublă fractură, de tibie și peroneu, și a fost o încercare destul de grea pentru mine și familia mea.
– Cum ai trecut peste acel moment?
– Greu, dar, cu ajutorul familiei și al prietenilor, destul de repede pentru că puțină lume se aștepta să revin după doar 6 luni de zile. A fost o dublă fractură, de tibie și peroneu, chiar deschisă. Foarte multă lume a fost sceptică în privința revenirii mele mai devreme de un an. Eu am revenit însă după 6 luni de zile, am mers la Mioveni, fiindcă mi-am reziliat de comun acord contractul cu Tg. Mureșul.
– Iată-te acum din nou la Oradea. Cum s-a întâmplat această revenire la FC Bihor?
– Eu deja, de când am plecat de la Tg. Mureș mi-am exprimat dorința să revin, am avut unele discuții de a reveni acasă, nu s-a concretizat însă în acea iarnă, pentru că reveneam după acea accidentare și nu prea aveau încredere că pot să revin. Astfel, am mers la Mioveni, unde am făcut un cantonament bun, m-am pus repede pe picioare și după acea am rămas în discuții cu cei de la Oradea. Era foarte bine însă dacă reușeam să rămânem în Liga I, dacă nu erau acele probleme. Am reușit să revin acasă, mă bucur pentru aceasta, fiindcă îmi place foarte mult echipa, îmi plac băieții. Acuma, ne pare rău pentru acest start de campionat mai slab, nu ne așteptam nici noi, dar probabil a fost și șocul acesta, prilejuit de ratarea promovării până la urmă. Toți băieții s-au gândit că acuma au promovat și urmează să joace în primul eșalon și uite că n-au avut posibilitatea aceasta. Probabil că șocul acesta i-a afectat pe băieți, fiindcă nu-i ușor să treci peste așa ceva.
– Cum ți se pare echipa actuală a FC Bihorului?
– Îmi place foarte mult echipa. Sunt băieți foarte tineri. La antrenamente se implică foarte bine. Am fost acuma pe la destule echipe și am văzut cum e și de aceea pot să spun că îmi place cum se lucrează acum aici. Atmosfera este frumoasă la echipă, totul este în regulă.
– Aveți acum un nou tehnician…
– Sperăm să avem rezultate bune cu el. E un antrenor foarte tânăr, pot să zic, cu un an mai mare decât mine, decât Muscă este chiar mai tânăr, dar un tehnician dornic de performanță, un tehnician care știe să lucreze cu tinerii, pentru că, în mare parte, în Italia, a lucrat cu echipe Primavera, cum le zic acolo la cele de juniori și tineret.
– Echipa cum l-a primit?
– Foarte bine. Sunt și foarte mulți tineri în echipă și asta e un atuu pentru el. Toată lumea îl respectă. Acuma e un pic mai greu, fiindcă dânsul știe doar italiană. Mai încearcă să-l ajute unii băieți care mai știu italiană..
– Ați depășit pasa proastă a celor două rezultate negative, cu UTA și Gaz Metan Severin?
– Eu sper că da. A fost meciul acesta cu Baia Mare și era foarte important pentru moralul nostru să câștigăm. E bine că a venit victoria însă. O victorie foarte grea, cu 1-0, dar datorită dăruirii pe care am avut-o toți pe teren am reușit să scoatem un rezultat bun, care sperăm să ne pună pe drumul cel bun.
– Cum ți se pare Seria a II-a din acest an?
– Putem spune că echipele din Timișoara și Bistrița sunt favorite, dar, știți cum e, nu tot timpul calculele hârtiei se confirmă pe teren. Acuma, și asupra noastră se concentrează altfel echipele, anul trecut nu ne-a dat nimeni nicio șansă la promovare și au obținut promovarea, acuma toată lumea ne ia ca favoriți. Putem spune că valoric suntem cotați cu a treia șansă.
– Până la urmă cum vezi evoluția echipei noastre din campionat?
– După calculele hârtiei, avem a treia șansă, cum am spus, după Timișoara și Bistrița, echipe care au venit din Liga I. Noi suntem formația care am promovat, ele vin însă din Liga I. Mai pot fi însă și surprize. Și Severinul e o echipă bună, cu jucători și antrenor bun.
– Cum vezi jocul cu Luceafărul, derby-ul județului Bihor?
– În liga a II-a un derby al județului Bihor nu a mai existat de ceva timp. Avem acum și în Liga III-a două echipe, și acolo un derby al județului. Va fi un joc dificil pentru că vor fi ambițiile locale. Noi sperăm să obținem victoria, pentru că dacă dorim să ne menținem cu șanse la promovare, avem nevoie de victorie în orice joc, iar noi vom aborda partida doar cu gândul la victorie. Luceafărul va veni cu ambiție, pentru că sunt jucători de acolo care au evoluat la FC Bihor, mulți dintre ei, iar alții și-ar fi dorit să joace la FC Bihor și vor să demonstreze că ar fi avut și ei loc. Așa a fost tot timpul, acuma cine va fi mai bun și cine va fi mai determinat va câștiga.
– Din partea publicului ce aștepți?
– Să ne susțină. Publicul probabil va aprecia echipa care va evolua mai bine, fiind două formații din acel oraș și va aprecia echipa care va practica un fotbal mai spectaculos, sperăm să fim noi aceia și să cucerim, în final, toate cele trei puncte puse în joc.
Sursa: fc-bihor.ro