Sunt aproape zece ani de când Mangalia a dispărut complet de pe harta fotbalului românesc, iar Callatis, cândva o echipă cu prezențe constante în Liga 2, a devenit istorie.
Între timp, a trecut în amintire și stadionul de la malul mării, care avea o capacitate de 5.000 de locuri, dar, abandonat, ajunsese într-o stare deplorabilă.
Pe amplasamentul vechii arene se ridică acum o bază nouă finanțată de Compania Națională de Investiții (CNI), inclusă în programul ”400 de terenuri de sport pentru România”.
Însă operațiunile s-au sistat brusc de o bucată de vreme! ”Nu lucrează la stadion în timpul sezonului estival”, spune dirigintele de șantier, Ionuț Stanciu, după o discuție cu constructorul.
Așadar, vipia de peste vară a mai făcut o victimă neprevăzută: a ”topit” demersurile pentru noua bază sportivă din orașul unde au evoluat Bumbescu, Bărbulescu, Alibec și Săpunaru.
La Mangalia, compania care a câștigat licitația a intrat în stare de insolvență și apoi a cesionat către un partener contractul cu CNI. Proiectul prevede ridicarea unui complex tip 1, teren de fotbal, altul multifuncțional (handbal, baschet, volei, tenis), vestiare, nocturnă, anexe, parcare, spații verzi, o tribună cu 500 locuri.
”Înțeleg că au oprit lucrările pentru că se confruntă cu anumite probleme financiare. Au mai reclamat că merge greu peste vară acolo ba pentru că nu au acces corespunzător, ba că deranjează prin gălăgie. Una peste alta, n-aș putea spune că au acționat într-un ritm amețitor”, completează Ionuț Stanciu.
”Stadiul șantierului de la Mangalia e destul de avansat, pe la 80 la sută din lucrare. Ar mai fi de pus gazonul sintetic, tartanul, tabela de marcaj, echipamentele de la vestiare și câteva finisaje. Dacă-și pune mintea, într-o lună e gata! Eu nu pot însă decât să întocmesc un raport că s-au sistat operațiunile”
Ionuț Stanciu, diriginte șantier Mangalia
În cazul în care situația trenează, CNI are la îndemână să facă o notificare către constructor și, eventual, să ajungă la rezilierea contractului, urmată de procedurile pentru găsirea unei noi firme în vederea încheierii lucrărilor. Costul total al investiției se ridică la 5,6 milioane lei fără TVA. Noul teren de fotbal ar putea ajunge la standarde de omologare pentru Liga 2, dacă autoritățile ar finanța completarea cu un sistem de turnicheți și o rețea de supraveghere video.
Cel mai recent, Mangalia l-a oferit echipei naționale pe Denis Alibec. Dar puțină lume știe că la Callatis au mai evoluat alți trei internaționali români, inclusiv doi dintre câștigătorii Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986.
Este vorba despre Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu și Cristian Săpunaru. Ultimul a fost împrumutat jumătate de sezon pe litoral, în 2003-2004, când a evoluat atacant, fără să marcheze însă niciun gol în 10 partide!
”A fost o perioadă frumoasă la Mangalia. Am mers acolo împreună cu Stoichiță, jucător și antrenor secund. Am prins meciuri teribile și buluc de lume în tribune. A trebuit însă să plec, deoarece copiii începeau clasa i și a IV-a, m-am tras mai spre casă, la Mizil”, Adrian Bumbescu pentru ProSport
Ilie Bărbulescu a evoluat cel mai mult la Callatis, ultima echipă din cariera sa. A prins meciuri și în Liga 3, și în Liga 2, în perioada 1989-1991. Decedat în urmă cu trei ani, fostul fundaș stânga de la Sevilla a rămas o figură vie în istoria clubului din Mangalia.
Recent, antrenorul cu care a lucrat la Callatis, Vasile Enache, rememora pentru portalul ziuadeconstanta.ro: ”În primul lui meci cu mine pe bancă, în sezonul 1989/1990 al Diviziei C, a înscris un gol din lovitură liberă, la 5-0 acasă cu ȘN Oltenița. Eu revenisem la echipă din etapa a treia a acelei stagiuni.”
https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-nou-stadion-la-timisoara-un-vis-in-acest-moment-19279789
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/site-stadion-steaua-19278021
https://liga2.prosport.ro/special/de-la-70-de-miliarde-buget-la-datorii-de-20-unde-sunt-banii-de-la-callatis-10002907