„De la 70 de miliarde buget la datorii de 20! Unde sunt banii de la Callatis?”

31 Aug. 2012, 14:59 Special

Desființarea rușinoasă a Callatisului chiar în anul în care ar fi aniversat jumătate de secol de existență este o pată pe obrazul orașului Mangalia, dar și pe cel al fotbalului constănțean. Însă elementele care au dus la acest dezastru sunt halucinante după cum le povestește antrenorul Mugurel Cornățeanu.

„Gata, azi s-a anunțat la federație că nu mai participăm nici în campionat, după ce miercuri anunțasem abandonul din Cupă. Nici în cele mai negre coșmaruri nu îmi imaginam că se va ajunge la așa ceva, acum când clubul ar fi împlinit 50 de ani” își începe povestea fostul tehnician al Callatisului.

Schimbarea de primar din vară a fost prima piesă din domino-ul dispariției echipei de Liga a II-a. „Când a venit noul primar și-a trimis consilierul ca să ne spună că se vor plăti datoriile și să stăm liniștiți. Am fost în cantonament, ne-am pregătit și la întoarcere ne-a spus că să stăm acasă că sunt niște probleme. După o vreme ne-a spus că el nu poate să plătească restanțele din urmă și că să ne descurcăm noi cu datoriile. Cum președintele Tănasă și-a dat demisia, a trebuit să umblu eu pe la ANAF și să mă interesez” curge monologul lui Cornățeanu

Buget de 70 de miliarde vechi dispărut în neant!

De atunci au început să apară surprizele: „Nimeni nu știa că este sechestru de un an și trei luni pus de ANAF. Jucătorii nu au știut, eu nu am știut. De un an de zile nu aveam asigurări de sănătate plătite și nici contribuția la pensii vărsată. S-a lăsat clubul cu datorii de 20 și ceva de miliarde. Către jucătorii e vorba de 1,6 miliarde, iar la ANAF 15-16 miliarde, restul fiind furnizori”

Bomba avea să fie cu totul alta: „Am aflat cu stupoare că în ultimul an și trei luni au plecat spre echipa de fotbal 70 miliarde! Domnul Tănasă, fostul primar și contabilul sunt cei care ar trebui să știe unde sunt banii. Noi nu îi găsim, înseamnă că ei i-au furat. Este o dramă, domnul Neculai Tănasă a lăsat pe drumuri 20 de familii, fiindcă în spatele fiecărui jucător stă o familie care trebuie întreținută. Au rămas pe drumuri jucători precum Doicaru, Florea, Bolat sau Cogali. Domnul Tănasă și fostul primar au crezut că vor fi pe viață pe posturile lor. Pentru domnul Tănasă a fost o boierie ca președinte la Callatis. Salariu generos de șef, iar acum când a fost de plătit datoriile, dă din umăr și spune că nu are ce să facă, fiindcă nu poate să dea bani din buzunarul lui.”

Cifrele vehiculate sunt incredibile pentru Liga a II-a, așa cum o recunoaște și Cornățeanu: „Bugetul a fost de 70 miliarde, datoriile clubului sunt de 20 miliarde. Unde sunt banii! Cu buget de 70 de miliarde atacam promovarea în Liga I, gândiți-vă că e vorba de aproape 2 milioane de dolari!”

Noul primar i-a dus cu vorba

După ce s-a lămurit cum stă treaba, noul primar al Mangaliei s-a dat lovit cu echipa de fotbal. „Nici cu noul primar nu îmi e rușine. A promis > și uite că acum nu avem nimic. Numai vorbe în vânt. A spus că nu mai plătește nimic și că nu îl mai interesează vechea echipă. Acum spune că nu îl interesează că este club privat. Păi club privat, dar cu finanțare de la primărie. Trăia pe banii primăriei. Cum să nu te intereseze!” a răbufnit Cornățeanu. „Mi se părea normal să iasă public și să spună >>. Ne strângeam mâinile și plecam de la început. Aștept ca primarul să ceară un audit, dar nu văd să se întâmple asta prea curând. Așteptăm acum să intre clubul în insolvență. Dar oricum ANAF nu are de unde să recupereze datoriile, că totul e al primăriei, al statului

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

31 Aug. 2012, 14:59 Special
Pe aceeași temă