Fotbalul nu e matematică, sunt auziți spunând deseori antrenorii români, dar noua achiziție a Politehnicii Iași pare să demonstreze că ambele au multe în comun.
Pasionat al cifrelor, student la Academia de Studii Economice din București (ASE), Robert Ion își poate croi oricând un drum în viață dacă se lasă de fotbal.
Are doar 22 de ani, dar vorbește și gândește ca un om matur. Iubește fotbalul și matematica în egală măsură și este de părere că un fotbalist și un sportiv în general are un atu în plus dacă ”lucrează” în paralel cu cifrele.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Liga2.ro, Robert Ion, jucător venit la Iași la trei săptămâni după ce s-a despărțit de Farul Constanța, a vorbit atât despre pasiunea sa pentru matematică, cât și despre venirea sa în Copou și cum poate fi rezolvată ecuația promovării în SuperLigă.
Totodată, Robert Ion a făcut și dezvăluiri în premieră despre despărțirea de Farul Constanța și FCSB și despre cum a fost curtat cu insistență de Gică Hagi.
Robert, cum ai ajuns la Politehnica Iași?
În primul rând aș vrea să lămuresc ceva, pentru că am tot văzut că s-a scris că am fost dat afară de la FCSB și de la Farul în ultimele 12 luni. De la FCSB am vrut eu să plec, după ce 4 ani de zile am tot fost împrumutat. Eu am cerut să plec. Iar plecarea de la Farul a fost o decizie de comun acord, pe care eram hotărât să o iau încă din luna octombrie. Nu a fost ceva pe moment. Iar ca să vă răspund la întrebare, la Iași am ajuns pentru că este un club mare din România, care își dorește mult în acest moment, este un oraș foarte frumos. Și, în plus, îmi place foarte mult stilul de joc al antrenorului Leo Grozavu.
Ai mai lucrat cu Leo Grozavu?
Nu am lucrat cu dumnealui, dar am avut trei sau patru confruntări cu echipele sale și mi-a plăcut să joc împotriva acestui stil de joc. Și mi-am imaginat și eu cum e să joc într-o echipă pregătită de Leo Grozavu. Din ce știu, m-a dorit și dumnealui la Iași.
Ai mai avut și alte oferte?
Au mai fost oferte și din SuperLigă, și din Liga a 2-a. Doar că în prima ligă nu prea mi-a convenit. După 6 luni în care nu am jucat nu plecam cu un statut foarte bun, să zic așa, iar unele dintre echipe aveau probleme financiare mari și nu avea rost să merg. Am preferat să merg la Liga a 2-a, să cobor o treaptă, chiar dacă nu neapărat e un pas înapoi, pentru că sunt încă tânăr. Planul meu este să promovez cu Poli Iași, în vară să revin în Liga 1 cu Iașiul și să facem o figură frumoasă.
Obiectivul rămâne același pentru tine, chiar dacă ai schimbat echipa și eșalonul. Te-ai bătut cu Farul la primul loc în prima parte a campionatului, acum te bați pentru titlu cu Poli Iași, dar în Liga a 2-a.
E foarte important să câștigi trofee, indiferent de ligă. Este important să te bați pentru ceva și consider că e mai bine să te bați pentru o promovare decât să lupți pentru salvarea de la retrogradare. Când am fost la Clinceni m-am bătut să salvăm echipa de la retrogradare, deși erau probleme foarte mari și era aproape imposibil. Și am considerat că acum, cât sunt încă tânăr, e foarte bine să te bați la promovare și să revin cu Iașiul în prima ligă.
Ai o promovare în palmares, cu Academica Clinceni. În acel sezon ai fost și golgheterul echipei.
Da, am avut 10 goluri atunci și 9 sau 10 pase decisive, nu mai rețin exact. A fost un sezon foarte bun atunci, pe care sper să îl repet și la Iași.
Câte goluri ți-ai propus la Poli Iași, în acest sezon?
Sincer, în cele 13 etape câte au mai rămas (n.r. – 3 în sezonul regular și 10 în play-off) mi-am propus 7 goluri și 7 pase decisive.
Cătălin Hlistei a fost golgheter când a promovat cu Rapidul și spunea că vrea să facă dubla promovare – golgheter și la Iași. L-ai putea copia.
Să sperăm. El are un avans de câteva goluri (n.r. – 4 goluri a marcat Hlistei până acum). Sper să reușim să marcăm amândoi multe goluri, să ne pasăm unul altuia și la final să ne bucurăm de o promovare. Asta e cel mai important. Și să nu ne oprim acolo, iar în Liga 1 să ne batem amândoi din nou pentru titlul de golgheter sau de pasator.
Cum vezi lupta pentru poromovare? Ce echipe ți se pare mai puternice?
Sincer, ne văd pe noi principala favorită la promovarea directă. Și prin prisma clasamentului actual, și prin prisma lotului din acest moment, a meciurilor care au mai rămas din sezonul regular. Celelalte echipe care se bat la play-off au meciuri între ele, au partide dificile. Noi, cel puțin pe hârtie avem meciuri accesibile. Iar în play-off, dacă vom intra cu un avans de 6 puncte față de locul 3, care nu promovează direct, e foarte bine. Unirea Slobozia mi se pare iarăși o echipă puternică, Oțelul este o altă contracandidată.
Pe Dinamo o vezi în play-off?
Da, o văd în play-off, dar nu cred că are forța în momentul de față pentru a promova. Și nici nu cred că e pregătită să revină în SuperLigă. Pentru că e un club atât de mare, încât nu poate intra din nou în prima ligă cu aceleași probleme vechi. Părerea mea. E un club prea mare ca să pățească așa ceva. Pentru fobalul românesc, m-aș bucura ca Dinamo să promoveze de pe locul 2, după noi, dar e greu.
Revenind la Farul, spuneai în vară, când ai semnat cu echipa lui Gică Hagi, că vrei să devii cel mai bun jucător din Liga 1. De ce nu ai reușit acolo?
Am ales Farul Constanța – și nu am mai spus asta niciodată până acum în vreun interviu, deși am avut oferte din punct de vedere financiar mult mai bune. Am ales Farul pentru că eu am mai avut o tentativă de a merge la Farul, Viitorul pe vremea aceea, când eram încă junior. Și domnul Gică Hagi voia cu ardoare să ajung acolo, eram principala lui țintă, chiar dacă eram junior. Dar atunci am decis să nu părăsesc Bucureștiul, să rămân acasă și am semnat cu FCSB. Cinci ani mai târziu, la fiecare meci pe care îl jucam, domnul Iașko, domnul Hagi îmi spuneau să vin la ei din vară. A fost un pic dificil, pentru că eram sub contract cu FCSB-ul, care nu accepta niciodată să plec la Farul pe gratis. Și am ales acum în vară să merg acolo, când am devenit liber de contract. După ce le-am spus celor de la FCSB că nu mai vreau să merg împrumut și că vreau să aparțin de o echipă puternică, să îmi fac un viitor. Am ales să merg la Farul fără să mă gândesc, nici nu am dat curs altor oferte.
Și ce s-a întâmplat?
Am început bine, după un an la Clinceni în care pregătirea mea fizică era zero, după șapte luni de salarii neplătite, nici psihic nu eram foarte bine. Am început cu o pregătire cum trebuie la Farul, cu meciuri amicale, totul mergea pe un făgaș foarte bun. Am jucat în primele trei etape, iar ulterior am dispărut complet. Nu am mai figurat nici pe foaia de joc. Am avut o discuție cu domnul Gică Hagi, l-am întrebat ce se întâmplă, de ce nu joc, ce nu fac și m-am dat seama în acel moment că serviciile mele nu mai sunt dorite la Farul. Deși atunci începusem să mă pun pe picioare din punct de vedere fizic, să îmi recâștig ritmul de joc. A fost ceva total neașteptat pentru mine după cum începuse campionatul. Eram în primele trei etape ori prima schimbare, ori titular. Se vede și după statistici.
Crezi că meritai să ți se dea mai multe șanse la Farul?
Știți cum e asta cu meritatul, e subiectiv să vorbesc eu. Dar dacă mă întrebați, când cineva vrea să vii la echipa ta… Știu că a fost interes pentru mine și mi s-a părut că da, meritam mai multe șanse, având în vedere cât de mult s-a dorit transferul meu acolo. După trei etape mi s-a părut puțin cam rapid. Dar viața merge înainte, poate și-a dat seama că nu sunt pe placul dumnealui.
Regreți că ai plecat de la Farul?
Nu regret din punct de vedere sportiv, pentru că dacă mai stăteam acolo dispăream mult mai mult. Îmi pare bine că am plecat, pentru că o să pot să joc, să demonstrez ce pot să fac în fotbal. Dar regret pe undeva, pentru că să lucrez cu domnul Gică Hagi este un lucru special. Este un antrenor foarte bun. Dacă nici de la dumnealui nu ai de învățat, nu ai de la nimeni. Din acest punct de vedere pot să spun că regret, pentru că aveam de învățat, iar clubul era profesionist, se ocupa de jucători. Dar în situația mea nu regret, pentru că voiam să joc și nu puteam să stau acolo doar să-mi iau salariul.
E greu să lucrezi cu Gică Hagi?
Are pretenții foarte mari, pentru că a fost cine a fost ca jucător și e normal să aibă pretenții de la toți jucătorii. Dar sunt pretenții normale, nu e ceva special. Punea o presiune pe jucători, dar este benefică, pentru că ești mereu concentrat. Fie că este antrenament sau meci amical, pentru dumnealui toate acestea sunt ca și cum ar fi oficiale. Nu există să te antrenezi mai prost sau să fie un meci amical și să joci mai relaxat. Nu există așa ceva! Totul trebuie să fie tratat cu maximă seriozitate și cu acest lucru am plecat de acolo. Mă bucur că am învățat chestia asta.
Unde crezi că s-a produs ruptura?
Sincer, nu știu unde s-a produs această ruptură. Ca jucător, îți dai seama că nu mai ești în planurile cuiva și am înțeles că nu mai sunt dorit. Nici eu nu puteam fi la nesfârșit fericit, să-mi păstrez și aceeași stare de spirit. Începusem să-mi pierd motivația și mi-am dat seama că acesta va fi următorul pas, să rupem contractul. Și într-o zi a venit un telefon, nu am avut nimic de comentat, am confirmat că și eu îmi doream același lucru, doar că eu voiam să se termine anul. Mai erau două etape. Propunerea lor a venit mai devreme și am zis ok, oricum plecam în două săptămâni.
Fizic cum ești?
Sunt foarte bine. Am făcut antrenamentele cu Farul separat, cu preparatorul, până pe 10 decembrie, iar acasă am făcut programul meu, cu sală. Nu sunt în urmă deloc. Dar oricum vom face o pregătire foarte bună acum în iarnă, sunt convins de acest lucru.
Din ce știu, ești pasionat de matematică. Cum se îmbină fotbalul cu matematica în cazul tău?
Da, sunt student la ASE, la management. Asta a fost singura convenție pe care am avut-o cu părinții mei când eram mai mic. Mi-au spus: ”Vrei să faci fotbal, te ții de carte”. Și. la un moment dat, când au văzut că o să devin fotbalist profesionist, au tras și ei concluzia că pot să mă axez mai mult pe fotbal. Nu să las de tot studiile, dar să mă axez un pic mai mult pe fotbal. În acest moment sunt la ID la ASE și consider că te ajută. Indiferent de ce spune lumea, că nu te ajută studiile în fotbal. Nu e adevărat!
Cum te ajută matematica?
Îți formează creierul, îți faci legăturile mai repede, poate vezi alte spații, poate simți altfel jocul. Așa consider eu, poate că greșesc. Nu neapărat matematica, cât rațiunea, logica pe care o ai atunci când rezolvi o ecuație la matematică. Așa și în meci, ce decizie iau acum, ce trebuie să fac, unde trebuie să dau pasa, cât de tare trebuie să lovesc mingea acum… Cât de repede iei decizii. Și dacă creierul nu este antrenat – asta ne spunea și domnul Gică Hagi, nici picioarele nu te vor asculta cum vrei tu. Iar creierul este antrenat cum? Când e pus la treabă. Când citești, când rezolvi ceva, când te uiți la ceva interesant, nu doar la divertisment sau altceva. Și dacă îți antrenezi creierul, și picioarele te vor asculta mai bine. Domnul Gică Hagi avea o vorbă: creierul nu obosește niciodată! Chiar dacă picioarele ți-au obosit, creierul nu obosește și sunt total de acord cu asta.
E grea ecuația promovării Politehnicii în SuperLigă?
E simplă, nu e nimic complicat. Să se meargă pe același drum pe care se merge acum, nu este niciun secret. Echipa este pe locul 2, loc de promovare. Asta înseamnă că echipa are valoare, are un antrenor foarte bun, situația financiară a clubului este bună, sunt toate premisele ca Poli să promoveze.
Cum ai petrecut Crăciunul?
Am mers cu prietena mea și câțiva prieteni în vacanță la Londra, să ne relaxăm. Este pentru prima dată când merg aici, dar mi se pare absolut superb orașul. Mi se pare că e altă lume față de ce avem noi.
Păstrezi datinile de sărbători acasă?
Nu sunt genul, dar îmi place să fac Crăciunul în familie, chiar dacă anul acesta am fost plecat. Îmi place să stau cu toată familia și cu rudele la masă. Dar nu sunt cu uratul sau colindatul.
Un mesaj pentru suporterii Politehnicii la intrarea în noul an?
Să ne susțină în continuare, să vină într-un număr cât mai mare la stadion, pentru că acest lucru contează foarte mult, ne dă putere. Să aibă încredere în noi, să ne ducă în Liga 1. Sărbători fericite tuturor fanilor Politehnicii și cititorilor!
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
https://liga2.prosport.ro/seria-1/alexandru-musi-prima-reactie-dupa-ce-a-semnat-cu-poli-iasi-e-un-pas-inainte-pentru-mine-sper-sa-mai-raman-daca-promovam-de-ce-a-refuzat-sc-otelul-si-unirea-slobozia-19256988
https://liga2.prosport.ro/seria-1/primele-achizitii-din-aceasta-iarna-in-copou-alexandru-musi-si-robert-ion-prezentati-oficial-de-poli-iasi-19256949
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-incheie-anul-la-4-puncte-de-asigurarea-matematica-a-accederii-in-play-off-dar-conducerea-se-teme-nu-am-realizat-inca-nimic-greul-pentru-noi-abia-acum-urmeaza-19256898
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/video-mos-craciun-din-copou-i-a-facut-tactica-pentru-promovare-lui-leo-grozavu-si-a-avut-un-mesaj-pentru-conducerea-politehnicii-iasi-sa-aduceti-jucatori-dar-ceva-mai-bunisori-nu-ne-uita-19256874