Vești bune pentru fotbalul din Cetatea Marii Uniri: echipa AFC Unirea 1924 Alba Iulia, ce se zbate în acest sezon să evite o rușinoasă retrogradare din Liga 3, va fi preluată până la vară de primăria municipiului Alba Iulia.
Edilul Gabriel Pleșa dorește ca pe baze sănătoase, în anul 2024, când clubul va aniversa un secol de la înființare, Unirea să se bucure de o accedere în Liga 2, scrie Ziarul Unirea.
După modelul Metalurgistul Cugir se ghidează și administrația albaiuliană în acest demers, urmând ca în luna iunie, până atunci sperându-se în clarificarea tuturor chestiunilor juridice, să fie depuse la FRF documentele necesare. Practic actuala echipă, una privată, va intra sub umbrela municipalității, prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia.
Astfel se pune punct unei perioade de incertitudine, în condițiile în care din 2009, de la promovarea în Liga 1, adică de mai bine de 12 ani, ”alb-negrii” nu au beneficiat decât sporadic de susținere dinspre municipalitate.
Din banii ce vor fi încasați din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu trebuie însă să fie stinse toate datoriile (către jucători, memorii, împrumuturi etc.), pentru că la ora preluării clubul să ajungă pe ”zero” din punct de vedere financiar (actualmente conturile sunt blocate de Gheorghe Grozav, ce a solicitat restituirea unei sume de aproximativ 350.000 de euro).
În principiu, pentru următorul sezon, bugetul ar fi de 1-1,5 milioane de lei, dar acest demers se vrea și un punct de plecare pentru atragerea unor investitori privați, primăria fiind un factor de stabilitate și siguranță.
”Indiferent ce se întâmplă cu echipa, o vom prelua, chiar dacă va retrograda în Liga a 4-a. Vrem să creăm în jurul Unirii Alba Iulia, un brand al municipiului, un adevărat fenomen sportiv”, a spus primarul Gabriel Pleșa, citat de Ziarul Unirea.
Primăria mai intenționează să sprijine și alte sporturi de echipă, precum rugby-ul (CSU Rugby Alba Iulia are perspectiva să joace pe prima scenă) sau chiar baschetul (de la toamnă, în parteneriat cu CJ Alba), dar o altă direcție se îndreaptă spre infrastructura sportivă, vorbindu-se chiar de o Sală Polivalentă (în colaborare cu Federația Română de Baschet).
În vară se va reabilita gazonul de pe arena albaiuliană, cu lucrări la suprafața de joc, la sistemele de drenaj, încălzire și irigație. Dar, în primul rând se vrea o refacere din temelii a stadionulul ”Cetate”. S-a discutat de CNI, de un studiu de fezabilitate DALI, un proiect inițial prevăzând dărâmarea actualelor tribune, ce vor fi înlocuite cu altele pe schelet metalic (gen stadionul din ”Gruia”, al campioanei CFR Cluj), o reconfigurare amplă ce ar cuprinde și în jur de 1200 de locuri de parcare, pentru o capacitate estimată de 18.000-20.000 de locuri în stadionul modernizat.
Cu o etapă înainte de finalul sezonului regular al Ligii 3, Unirea Alba Iulia ocupă ultimul loc în Seria a 9-a, cu doar 8 puncte acumulate în 17 puncte.
”Lanterna roșie” a Seriei a 9-a nu a marcat și nu a scos niciun punct în cele două jocuri susținute în 2022, pierdute la limită, 0-1, la Bistrița și pe ”Cetate” cu CS Ocna Mureș.
Situația devine complicată la maximum pentru fosta prim-divizionară, în condițiile în care contracandidatele Avântul Reghin și Sănătatea Cluj s-au îndepărtat la 7 puncte (o diferență mai mare decât la finele anului trecut). Gruparea albaiuliană mai are la dispoziție 11 întâlniri (vineri, la Reghin, în ultima etapă a sezonul regular), între care zece partide, adevărate ”finale”, în play-out.
”Alb-negrii” vor juca, tur-retur, în faza a doua a campionatului, cu Gloria Bistrița Năsăud, CS Ocna Mureș, Sticla Arieșul Turda, Avântul Reghin și Sănătatea Cluj.
Eșecul cu conjudețenii de la CS Ocna Mureș a adus multă nemulțumire în curtea grupării din Cetatea Marii Uniri, la finele duelului cu ”Soda dragă” având loc o ședință la stadion, în cadrul căreia, dezamăgiți, oficialii clubului au cerut explicații antrenorului Marcel Rusu. În cele din urmă, pentru a se produce un șoc la echipă, începând din această săptămână, la antrenamentele uniriștilor s-a implicat activ Mihai Dăscălescu, ce figurează în organigramă drept președinte al Consiliului Director al AFC Unirea 1924 Alba Iulia. Este o mutare care deocamdată nu a produs și alte modificări pe hârtie, adică, în continuare ”principal” este Marcel Rusu. Fostul atacant al Rapidului în perioada lui Mircea Lucescu a condus câteva ședințe de pregătire, iar Marcel Rusu a făcut un pas în spate în privința deciziilor pur fotbalistice.
Dăscălescu este reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a în Comitetul Executiv al FRF și va candida și la alegerile din 12 aprilie pentru un nou mandat. Problemele financare ale Unirii Alba Iulia au afectat din plin parcursul fotbalistic din partea a doua a anului trecut. În intersezon, pe fondul incertitudinii ce afecta gruparea uniristă, nu s-a mai continuat cu Adrian Bicheși pe banca tehnică. A venit ploieșteanul Valentin Sinescu, al cărui mandat a fost încărcat de dificultăți majore din toate punctele de vedere, dar și dezamăgitor în privința rezultatelor: doar 8 puncte în 15 etape. În iarnă s-a apelat la ”soluția de avarie”: Marcel Rusu, ajutat de Mircea Oprea (revenit la club), ce au primit credit, cu toate că până la reluarea sezonului au mai fost discuții în vederea aducerii unui alt “principal”, însă startul a fost departe de așteptări, cu zero puncte în 180 de minute.
Foto: Unirea Alba Iulia și Ziarul Unirea
https://liga2.prosport.ro/liga-3/ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-3-primele-noua-meciuri-au-loc-astazi-de-la-ora-1500-19224612
https://liga2.prosport.ro/liga-3/flacara-moreni-celebreaza-centenarul-si-a-comandat-un-echipament-de-joc-special-amicalul-cu-fc-porto-doar-un-vis-19224423