Gabriel Manu (39 de ani) este istorie la Metaloglobus București, prima echipă pe care a antrenat-o din postura de ”principal”. Fiul legendei rapidiste Ion Manu a condus în ultimul sezon de Liga 2 formația din cartierul Pantelimon, însă a ajuns la finalul contractului, iar cele două părți nu vor mai continua împreună.
Anunțul despărțirii l-a făcut Gabriel Manu, prin intermediul paginii sale de Facebook, nu însă și clubul, care, la circa două ore distanță după mesajul antrenorului, a postat un comunicat în care mulțumea tuturor celor care au ajutat echipa în sezonul încheiat. Metaloglobus le-a urat tuturor vacanță, însă despre încheierea acordului cu Manu s-a transmis nimic.
Invitat ieri, 24 mai, la emisiunea Sport Report, de la Radio Gold FM România, moderată de Gabi Safta, chiar crainicul de la meciurile Metaloglobusului, Gabriel Manu a avut cuvinte dure pentru clubul care i-a dat posibilitatea să antreneze pentru prima dată din postura de ”principal”.
Ținta sa principală a fost președintele Marius Burcă, în timp ce pe patronul clubului, Imad Kassas (foto principal, în stânga, alături de Gabriel Manu și Ovidiu Herea), l-a lăudat.
”Nu am avut nicio relație cu președintele clubului. Singura mea relație în club am avut-o cu patronul. Nici nu a fost cazul să am vreo relație cu el. Venim din două lumi diferite, eu din fotbal, el din altă lume. Nu știu dacă a jucat sau a antrenat, dar provenim din două lumi diferite. În 20 de ani ca antrenor, patronul Kassas este singurul om corect pe care l-am avut. La toate echipele am tot avut probleme financiare, s-au luat banii târziu sau chiar la comisii”, a spus Manu, care a povestit și un episod ”șocant” pentru el trăit la Metaloglobus: ”Pentru mine a fost șocant când am fost nevoit să căut singur terenuri de iarbă în perioada de iarnă. Ca antrenor de atâția ani, știu că de asta se ocupă ori președintele, ori team-manager-ul. Eu am fost nevoit să dau telefoane la prieteni să găsesc terenuri de antrenament. Ce ralație aș fi putut avea cu un președinte care nu îți acordă șansa de a demonstra ceva. Am avut doar patronul lângă mine, iar toate problemele administrative le rezolvam împreună cu stafful meu.”
Marius Burcă este profesor, fost antrenor, președinte și acționar la Metaloglobus de când echipa era în Liga a 4-a și pe care a promovat-o în Liga 2, unde se află de patru sezoane. Burcă este și unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.
Pe site-ul său oficial, în care se prezintă, Gabriel Manu susține că a fost antrenor la Dinamo (juniori), în perioada 01/2003 – 01/2007, dar și că în 2007, între lunile ianuarie și iunie a fost ”secund” la Dunărea Galați. În CV-ul său mai specifică faptul că a fost antrenor secund la CS Otopeni (06/2007 – 06/2008), Sportul Studențesc (06/2008 – 08/2010), Astra Ploiești (09/2010 – 09/2011), FCM Târgu Mureș (10/2011 – 12/2011) și Săgeata Năvodari (06/2013 – 12/2013), iar apoi a trecut la nivelul de scouter și antrenor secund la Al Wahda FC Adu Dabi (07/2017- 12/2018) și Al Wasl FC Dubai (01/2018 – 2020).
Ca jucător susține că și-a făcut junioratul la Sportul Studențesc, în perioada 1990-1998, cât și la Steaua (1998-1999). Ulterior, la seniori, a evoluat la Rocar București (1999-2001).
Ultima dată a fost unul dintre ”secunzii” lui Laurențiu Reghecampf la Al Wasl, în Emiratele Arabe Unite.
La Metaloglobus a ajuns la dorința expresă a finanțatorului Imad Kassas, înlocuindu-l pe Marius Măldărășanu, antrenorul care își încheiase contractul și cu care încă erau negocieri de prelungire.
Ca antrenor principal la Metaloglobus, Gabriel Manu s-a aflat pe bancă la 27 de meciuri (20 în sezonul regular al Ligii 2, 6 în play-out-ul Ligii 2 și unul în Cupa României). În sezonul regular, incluzând și remiza anulată cu Turris Oltul, din cauza retragerii teleormănenilor, a obținut 31 de puncte (30 rămase) din 9 victorii, 4 egaluri și 7 înfrângeri, echipa terminând pe locul 10. În Cupa României, în turul 4, a pierdut din primul meci, acasă cu Petrolul, 1-2 după prelungiri. În play-out-ul Ligii 2, Metaloglobus a obținut în cele șase meciuri trei victorii și trei înfrângeri, ajungând la un total de 39 de puncte în acest sezon al eșalonului secund și încheind pe locul 2, sub Farul, la egalitate cu ”U” Cluj (locul 3), pe care a devansat-o datorită numărului mai mare de puncte cu care a intrat în acest turneu de evitare a retrogradării (30 față de 29).
În sezonul trecut al Ligii 2, ediția 2019/2020, unul ”înghețat” după 24 de etape pentru clasatele pe locurile 7-19, din cauza pandemiei, Metaloglobus a acumulat cu Marius Măldărășanu antrenor 37 de puncte în 23 de meciuri și a fost pe locul 7, la egalitate cu Rapid, aflată pe locul 6. În Cupa României a ajuns până în 16-imi, unde a fost eliminată cu 2-0 de FCSB.
Gabriel Manu a vorbit și despre alte lucruri care l-au deranjat la Metaloglobus și la care, probabil, nu se aștepta să le întâlnească, cum probabil fusese învățat la ultimele sale experiențe, la echipele din Emiratele Arabe Unite.
Altfel, Manu e convins că ar fi dus Metaloglobus în play-off și ”sigur am fi promovat în prima ligă”.
”În primul rând, târziu am avut posibilitatea să facem refacere, în condițiile în care aveam un total de 20 de jucători. Am cedat multe puncte cu echipe mici, iar asta mi-o asum.
Am cerut șase-șapte jucători pentru a dubla posturile și, dacă îi luam, sigur am fi promovat în prima ligă, doar că bugetul nu ne-a permis să-i achiziționăm”, a vorbit Manu la radio.
Antrenorul prevede un viitor sumbru pentru echipa bucureșteană. ”Acum, doar doi jucători mai au contract cu echipa. Există riscul ca frații Herea să plece, la fel Mino Sota, Coman, Gavrilaș, Lung și ceilalți jucători valoroși. Dacă ești nevoit să schimbi o echipă întreagă, ar fi imposibil să te bați la promovare”, a mai spus Gabi Manu, motivându-și, astfel, decizia de a nu mai continua la Metaloglobus.
Fiul fostului portar Ion Manu visează să antreneze Rapid, club al cărui suporter este și unde tatăl său este o legendă. Nu crede că Mihai Iosif va fi înlocuit, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la ”FC U” Craiova, unde vede o strategie ”total nesănătoasă”.
”Rapid nu se refuză. Ar fi însă nedrept pentru Mihai Iosif să nu se continue cu el, cel care a promovat echipa. Cum este nedrept ce i se întâmplă lui Trica (n.r. – Eugen Trică nu continuă cu ”FC U” Craiova în Liga 1). Am trăit un asemenea moment frustrant ca secund al lui Liviu Ciobotariu. După ce am promovat cu Otopeni, am fost dați afară că nu avem valoare de Liga 1. Au adus, cu bani foarte mulți, un sârb.
Nu cred că se pune problema să se schimbe antrenorul la Rapid. Repet, Rapid nu se refuză. Indiferent unde aș fi, mă gândesc la Rapid, familia mea, casa mea. Îmi voi face abonament la o lojă, în stadion și voi merge la Rapid, mai ales că una poartă numele bunicului meu.
Visul meu este să antrenez Rapid, iar eu am cam reușit tot ce mi-am propus.
Ceea ce se întâmplă la Universitatea Craiova este o strategie total nesănătoasă. Incredibil, să dai afară antrenorul care a promovat de două ori echipa, până în Liga 1. Doar la noi se întâmplă așa ceva. Nu pot decât să-l felicit pe Eugen pentru ce a realizat acolo. Să joci la ceea ce am văzut, cât de bine a închis jocul și a organizat echipa… Eugen a făcut o treabă senzațională”, e de părere Gabriel Manu.
Pe de altă parte, Manu spune că nu ar accepta să se ducă antrenor la FCSB, acolo unde până acum a pregătit echipa Toni Petrea, un coleg de-ai săi din stafful lui Laurențiu Reghecampf, și unde a ajuns Dinu Todoran, fost adversar în Liga 2, la CSM Slatina.
”Todoran are o șansă și trebuie să profite de ea. Mi-a părut rău că a pecat Toni Petrea, dar Dinu trebuie să profite. Nu mulți au parte de această șansă. Mai ales că vine după ce s-a discutat cu Șumudică.
Eu nu aș merge să antrenez acolo în condițiile actuale, cu comportamentul patronului Becali. Niciodată în acest stil. Nu aș accepta să lucrez așa”, a mai spus Gabriel Manu la Radio Gold FM.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-manu-pleaca-de-la-metaloglobus-antrenorul-a-confirmat-ca-intelegerea-nu-va-fi-prelungita-si-e-pregatit-de-a-doua-experienta-din-cariera-deprincipal-imi-concentrez-19185927