Pe lângă cei 10 jucători de care s-a despărțit pe cale amiabilă în această iarnă, UTA Arad nu va mai conta în partea a doua a sezonului nici pe „unul dintre cei mai vechi și loiali componenți ai echipei”, așa cum îl descrie pe fotbalist „Bătrâna Doamnă”. Richard Filaret a decis să renunțe la cariera de fotbalist la doar 27 de ani, pe care îi va împlini pe 29 ianuarie, și și-a reziliat contractul cu echipa fanion a Aradului.
„Fotbalistul Richard Filaret, unul dintre cei mai vechi și loiali componenți ai echipei noastre, a ales, în această iarnă, o altă carieră profesională. Îi mulțumim lui „Rici” pentru toată perioada petrecută alături de noi și îi urmăm mult succes pe noul drum!”, a anunțat, astăzi, 23 ianuarie, UTA pe site-ul oficial.
Richard Filaret a început fotbalul de la 7 ani, sub comanda lui Alexandru Meszar, făcând parte dintr-o generație cu George Țucudean, Dumitru Copil sau Florin Purece. Fundașul s-a orientat spre o altă carieră profesională, iar, recent, a aflat că a luat cu brio examenele și a fost nevoit să ia o alegere destul de dureroasă pentru el, să renunțe la fotbal.
„În primul rând, trebuie să spun că a fost o decizie grea după 20 de ani frumoși petrecuți în fotbal. Dar, am considerat că e momentul să mă orientez spre altceva, spre o altă carieră și să-i las pe cei și mai tineri, mai ales că știu foarte bine că există destui care vin cu avânt și multă calitate individuală din spate. Pentru mine, ultimii patru ani și jumătate petrecuți la echipa la care mi-am dorit să joc de când eram mic copil și m-am apucat de fotbal, au fost de departe cei mai frumoși, cei mai intenși. Au fost cele două promovări frumoase din ligile patru și trei, iar marele meu regret este acela că nu am ajuns și în Liga 1 cu UTA. Poate, în vara anului 2016 nu credeam prea mulți în această posibilitate, dar vara trecută chiar am fost dărâmați după ratarea obiectivului. Al doilea meu regret este acela că, poate, în unele momente aș fi meritat mai multe șanse din partea antrenorilor, știu că am avut și unele accidentări ce m-au tras puțin în jos, dar acum nu mai vreau să-mi amintesc decât momentele frumoase, pe care le voi purta cu mine tot restul vieții. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în toți acești ani pe care i-am dedicat fotbalului, familiei, antrenorilor mei, colegilor de la toate echipele pe care am trecut, cu o mențiune specială pentru cei de la UTA. Vor rămâne mereu prietenii mei și am mare încredere că vor contribui la revenirea echipei pe care o iubesc și eu atât de mult acolo unde îi este locul. Totodată, jucătorilor mai tineri le doresc să ajungă în fotbalul mare, dacă se poate cu UTA, dacă nu pe orice căi. Îi cunosc destul de bine, știu că au calități, dar și ambiție. Prevăd un retur bun la UTA, mai ales că echipa e formată, în majoritatea ei, din nou de arădeni. Vor juca și cu sufletul, iar rezultatele se vor vedea. Nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc suporterilor pentru că ne-au încurajat mereu, că au fost parte importantă în reînvierea UTA-ei prin acest proiect pornit în 2013, dar și conducătorilor acestui club, care m-au ajutat și înțeles mereu, în frunte cu domnul Meszar, care mi-a fost și antrenor la copii. De acum o să privesc fotbalul ca un suporter, dar unul pătimaș când vine vorba de UTA, care rămâne în inima mea. Vă mulțumesc tuturor, cu UTA până la moarte!”, a fost mesajul transmis de Filaret, citat de Sport Arad, în ziua retragerii din sportul-rege.
Chinuit de accidentări în acest sezon, Richard Filaret a evoluat într-un singur meci în prima parte a sezonului actual, ca intergralist în UTA – Chindia, scor 2-1. A fost ultimul meci pe teren propriu al UTA-ei în 2017 și ultimul pentru Filaret în cariera de fotbalist profesionist.
În această iarnă, după încheierea primei părți a sezonului aflat în curs de desfășurare, UTA s-a despărțit de Mevlan Adili, Bujamin Asani, Alin Cârstocea, Daniel Florea, Cristian Scutaru, Paul Păcurar, Tomas Å vedkauskas, Hanson Boakai, Mădălin Ciucă și Alin Buleică. În afară de Adili, restul fuseseră aduși special pentru acest sezon, pentru a pune umărul la promovare, obiectiv deja comprimis după 21 de etape.