Procuratura germană cercetează un meci suspect de blat al unor români: „Nu puteau fi altceva decât meciuri aranjate la pariuri”. Antrenorul Laurențiu Tudor în centrul scandalului

Liga2.ro 26 Feb. 2015, 18:45 Special
Procuratura germană cercetează un meci suspect de blat al unor români:**

Tabloidul german Bild a publicat joi o informație-bombă: procurorii din Bochum cercetează, la cererea UEFA, acuzațiile de blat la un meci amical dintre echipa germană de liga a treia Babelsberg și polonezii de ligă secundă de la Flota Swinoujscie. Dacă numele echipelor nu vă spun nimic, merită amintit, atunci, că antrenor la echipa poloneză era românul Laurențiu Tudor, iar în repriza secundă a meciului au evoluat și alți jucători români, precum Marius Tomozei, Marius Bâtfoi, Raphael Stănescu și Andrei Voineag, toți foști jucători ai lui Tudor la Snagov, CSM Râmnicu Vâlcea sau CS Stefănești.

  • Tudor a fost secundul lui Laurențiu Reghecampf în 2010, la FC Snagov, când echipa a fost acuzată de aranjarea unor meciuri.
  • La pauza meciului cu Babelsberg, Flota conducea cu 1-0. După introducerea mai multor români, inclusiv a unui fundaș central de 1,68m, Flota a pierdut cu 4-2. S-au pariat sute de mii de euro pe „2 pauză / 1 final” și „mai mult de 3,5 goluri”;
  • Un alt meci amical, pierdut cu 3-0 în fața rușilor de la Torpedo Moscova, ar fi fost oprit de antrenorul român, care și-a retras echipa de pe teren după primirea celui de-al treilea gol, potrivit unor informații ale presei poloneze;
  • Tehnicianul român a fost numit în funcție pe 11 ianuarie 2015. După o singură lună, Tudor a plecat de la Flota, argumentul tehnicianului fiind că nu avea licența PRO și nu putea să stea pe bancă.

Flota Swinoujscie. Echipa cu nume aproape imposibil de pronunțat este o necunoscută în România. Poate doar împătimiții pariurilor au mai văzut, în treacăt, numele formației clasate pe locul 7 în liga secundă poloneză prin ofertele caselor la care își riscă și, de obicei, își pierd banii. Alți pariori par, însă, mai inteligenți. Pentru că, pe lângă ciudățenia numelui, au văzut în Flota Swinoujscie o formație interesantă. Și profitabilă. Mai ales în meciurile amicale, acolo unde antrenorii își rulează loturile, jucătorii noi fiind testați. Însă pentru câțiva români, un astfel de meci amical s-ar putea transforma într-o sursă importantă de probleme. Să începem, însă, povestea în mod cronologic.


Tudor a venit de la FC Costuleni, o echipă din prima ligă din Republica Moldova, care s-a desființat

 

Cantonament în Spania, plătit de un investitor misterios

11 ianuarie 2015. Site-ul Liga2.ro anunță că Laurențiu Tudor, fost antrenor la FC Snagov, CSM Râmnicu Vâlcea și, ultima dată, la FC Costuleni, în Republica Moldova, va deveni noul antrenor al echipei Flota Swinoujscie. Până aici, nimic neobișnuit. Așa cum e normal, Tudor își aduce și câțiva dintre jucătorii cu care mai colaborase în trecut la Snagov, CSM Râmnicu Vâlcea, Ștefănești sau Costuleni: Alexandru Oprea, Marius Bâtfoi, Marius Tomozei și Andrei Voineag. Dacă înșiruirea echipelor de mai sus nu vi se pare bizară, atunci remarcați măcar prima echipă, acolo unde Tudor era secund al lui Laurențiu Reghecampf, fiind omul de încredere al fostului antrenor al Stelei.

Două săptămâni mai târziu, Flota, o echipă cu mari probleme financiare, după ce Primăria și Consiliul Local și-au retras sprijinul financiar, se pregătește de un cantonament în Spania. Notează, surprinși, jurnaliștii de la Sport.pl: „Lumea vorbește despre lipsa banilor și, brusc, echipa are un cantonament în Spania. Clubul nu va plăti nimic, doar sponsorul din Israel o va face, în semn de bună credință, înaintea preluării activelor. Totuși, nu se știe dacă Flota va juca acasă, la Swinoujscie, sau la Szczecin”. De acum, lucrurile devin și mai interesante:Numirea lui Tudor a venit ca o mare surpriză, pentru că există o importantă barieră lingvistică. S-a angajat un translator, dar nivelul de engleză al lui Tudor e mediocru, la fel ca al jucătorilor”. A fost un prim semnal de alarmă…


Oprea, Tomozei, Bâtfoi, Voineag și Stănescu (de la stânga la dreapta) s-au antrenat cu Flota, au jucat în amicale, dar n-au semnat contracte cu echipa poloneză

„Surpriza” de la Berlin

Același ton surprins era folosit de jurnaliștii de la Sport.pl într-un alt articol, care descria situația cantonamentului de iarnă al Flotei. „Înainte să plece în Spania, echipa va merge timp de trei zile la Berlin, pentru un alt stagiu de pregătire, unde are programat și un meci amical, contra lui SV Babelsberg, din liga a treia germană”Surpriza pentru ziariștii polonezi pare perfect normală! Capitala Germaniei nu este nici pe departe un loc propice unui stagiu centralizat de pregătire, fie el și de trei zile, inclusiv echipele din Bundesliga preferând Spania, Qatarul sau Emiratele Arabe Unite pentru cantonamentele dintre tur și retur. Spre exemplu, Hertha Berlin, singura echipă din capitala Germaniei care activează în Bundesliga, a petrecut 10 zile în Antalya, la Belek, în această iarnă. Al doilea semnal de alarmă…

La momentul acela, am văzut articolul și am vrut să-l dau în judecată pe autor. Am vrut să discut cu cine a scris, dar un avocat mi-a transmis că aș avea șanse minime, dacă nu zero, de câștig. Toate argumentele lui erau preluate din presa română.
Laurențiu Tudor, fost antrenor Flota 

Credeați că meciul cu Babelsberg a fost un simplu amical? Uneori, un rezultat ciudat trezește semne de întrebare. Alteori, doar suspiciuni nefondate, ziariștii care scriu despre răsturnări de scor fiind ironizați. Pe 28 ianuarie 2015, adică la doar două săptămâni de la numirea lui Tudor ca antrenor, Flota realiza prima „surpriză”. În primul meci amical ca antrenor, Tudor pierdea cu 4-2 în fața lui Babelsberg, după ce Flota a condus cu 1-0 la pauză, prin golul marcat de Abu Bakarr Kargbo în minutul 37. Nemții au revenit repede și au făcut 3-1 până în minutul 79, ultimele 10 minute aducând câte un gol pentru fiecare echipă. Așadar, un 2 pauză / 1 final clasic! Cu care echipa poloneză era deja obișnuită, realizând două astfel de partide în cele 19 meciuri jucate – fără Tudor – în turul campionatului.


Una dintre puținele poze în care Tudor a fost surprins ca antrenor al Flotei Swinoujscie

„Repriza secundă, jucată cu o echipă experimentală”

Așadar, din care categorie face parte rezultatul din 28 ianuarie? Jurnaliștii de la weszlo.com susțin că din cea a meciurilor aranjate. Și pare că au dreptate. Pentru că tabloidul Bild a informat joi că fotbalul german e implicat într-un nou scandal de meciuri aranjate pentru pariuri. Suspecții? Evident, Babelsberg. Meciul? Chiar cel contra Flotei! Din 28 ianuarie! Potrivit informațiilor Bild, UEFA și federația germană au fost alertate de sistemul care monitorizează pariurile pe meciuri din Europa pentru sume masive plasate, coincidență sau nu, pe evenimentul „2 pauză / 1 final” și pe „mai mult de 3,5 goluri”. Ambele pariuri, bifate fără emoții de pariori. Dintre români, pe teren au evoluat Bâtfoi, Voineag, dar și Rafi Stănescu, fosta mare speranță de la Dinamo, care a mai trecut pe la Corona Brașov. Nimic surprinzător până aici? Poate vă trezește interesul minicronica realizată de ziarul Sportowe Fakty: „Atât timp cât polonezii au jucat, rezultatul a fost decent. Flota a condus la pauză cu 1-0. După pauză, Laurențiu Tudor a schimbat echipa, pentru a testa și alți jucători. Echipa experimentală a pierdut fără emoții, scor 4-2″.

La meciul cu Babelsberg am folosit două echipe diferite. Stănescu, Bâtfoi și Voineag au jucat în prima repriză, restul românilor, plus moldovenii, în cea ce-a doua repriză. Nu mi s-a părut nimic suspect.
Laurențiu Tudor, fost antrenor Flota

Eșecul a fost atât de clar, iar sumele pariate suficient de mari pentru a atrage atenția UEFA. Iar forul european a pasat informațiile mai departe, la Procuratura germană. „Am primit informațiile, le revizuim și vom începe cercetările”a declarat Bernd Bieniossek, procuror general în orașul Bochum. De aici derivă primele semne de întrebare. Weszlo.com înaintează posibilitatea unui aranjament făcut cu bună-știință de Tudor și de români. Prima dovadă? Una circumstanțială, dar clară: Bâtfoi, Voineag, Oprea, Tomozei, dar și duoul moldovean Scripcenco – Horosteanov au colaborat cu Tudor la Snagov, Ștefănești, Costuleni, unde rezultatele au fost cel puțin surprinzătoare.
Spre exemplu, toate cele opt meciuri în care Tudor a condus echipa Costuleni sunt sub ancheta UEFA, potrivit sursei citate. Însă dovada cea mai clară este evoluția bizară a cotelor. Cu șapte ore înainte de meci, cota pentru „peste 2,5 goluri” era de 1,92. În apropierea meciului, cota pentru „mai mult de 3,5 goluri” era de 1,85! Ceea ce sugerează sume mari – de ordinul sutelor de mii de euro – pariate pe jocul dintre Flota și Babelsberg.


Reghecampf, principal la Snagov, în 2010. Lângă el, Laurențiu Tudor, omul care îi era secund

 

Blat și cu Torpedo?

După eșecul cu Babelsberg, Flota a plecat în Spania, acolo unde ar fi trebuit să joace amicale cu Șahtior Donețk, Dinamo Zagreb, Lillestrom și Hammarby. În schimb, adversarii s-au numit FC Pinatar – o echipă din liga a patra spaniolă – și Torpedo Moscova. Credeați că bizareriile se opresc aici? Nici vorbă! Jurnaliștii de la Weszlo.pl susțin că au discutat cu o persoană din anturajul clubului, care a rămas anonimă din motive clare. Iar dezvăluirile sunt incredibile: „Câteodată stăteam și ne întrebam despre ce naiba e vorba. Iar cineva a spus că trebuie să fie vorba de meciuri aranjate la pariuri și nimic altceva!”.

Imediat, acuzele se îndreaptă către antrenorul Tudor, despre care site-ul polonez a realizat o documentare asiduă, notând despre unele meciuri suspecte din liga secundă, pe când tehnicianul o antrena pe FC Snagov! „La meciul cu Torpedo Moscova, pe care l-am pierdut cu 3-0, antrenorul a fost extrem de nervos. După ce am luat golul de 2-0, a oprit meciul și am mers la vestiare. Iar după ce s-a făcut 3-0, antrenorul a intrat pe teren, iar meciul s-a oprit de tot! Nu știu dacă bookmakerii validează meciurile întrerupte înainte de fluierul final, deci m-am gândit că asta a fost. La meciul cu Babelsberg, a băgat un fundaș central de 1,68 m. De ce i-a mai păstrat în lot dacă erau slabi?”se întreabă sursa jurnaliștilor polonezi.


Singura poză cu „Tony Vegas” publicată în presa poloneză

 

L-a adus Mafiotul Wozniak, prin impresarul Stecher, pe Tudor în Polonia?

Să recapitulăm. Pe 11 ianuarie, Tudor era numit antrenor la Flota. În doar câteva zile, la echipa poloneză se face o infuzie de jucători români și moldoveni, care intră pe teren pentru prima dată în teren în 28 ianuarie, pierzând cu Babelsberg, după ce polonezii conduceau cu 1-0 la pauză. Credeați că românul va conduce echipa de pe bancă la debutul în campionat, pe 7 martie, contra Olimpiei Gruzdiadz? Mai gândiți-vă o dată!

Imediat după declanșarea scandalului privind rezultatele Flotei, pe 14 februarie, Tudor n-a mai fost de găsit! Oficial, antrenorul a fost înlocuit deja cu un polonez, încheindu-și aventura după doar câteva meciuri amicale. Weszlo.pl susține că a fost adus la Flota de impresarul Christian Stecher, pe care Tudor l-ar fi „întâlnit în România”, conform propriilor declarații. Reprezentant al unei firme de impresariat cvasinecunoscute, CS Sports, care are sediul în… Berlin, adică exact locul unde s-a desfășurat amicalul cu Babelsberg.

Nu mi-e frică de absolut nimic, nu am de ce. A fost o experiență plăcută, dar și una neplăcută.
Laurențiu Tudor, fost antrenor Flota

Conexiunile sunt mult mai adânci. Infirmate de conducerea Flotei, informațiile polonezilor sunt că investitorul misterios ar fi fost unul „de carton”, care ar fi avut ca scop îmbogățirea rapidă din pariuri. Jerzy Wozniak, poreclit Tony Vegas, a fost cel care a dat undă verde aducerii lui Tudor la Flota. Fost investitor la MKS Olawa, GKS Jasztrebie și Czarnymi Zagan, Wozniak – un personaj controversat, acuzat de numeroase ilegalități, care a stat deja 1 an și 3 luni în închisoare, a distrus toate cele trei cluburi după același tipar: a cumpărat mulți jucători, cărora le-a promis salarii mari, după care a abandonat cluburile intrate în faliment. Sună cunoscut?

Exact! Aceeași situație ca și la Flota. Sursele site-ului weszlo.pl susțin că Wozniak a fost cel care ar fi perfectat amicalele și programul echipei în această iarnă. La fel ca și sosirea antrenorului Tudor. Iar acum, nici antrenorul, nici jucătorii aduși nu mai sunt în lotul echipei poloneze. Tudor, alături de Valentin Ivan, secundul său, au plecat pe 15 februarie, fiind înlocuiți de Romuald SzukieÅ‚owicz. Fundașul stânga Marius Tomozei a semnat deja cu FC Caransebeș, în timp ce ceilalți jucători își caută angajament.

Articol scris de Adrian COSTEIU

Liga2.ro 26 Feb. 2015, 18:45 Special
Pe aceeași temă