La finalul turului, tehnicianul liderului Ligii a IV-a Prahova, Petrolistul Boldești, Marian Ilie, a acordat un amplu interviu Ziarului de Prahova, vizavi de ceea ce a fost în prima parte a actualului sezon și ce urmează pentru echipa sa din primăvară.
Petrolistul Boldești a încheiat turul Ligii A Prahova pe primul loc, după 16 etape înregistrând 15 victorii și un eșec, totalizând 45 de puncte, cu 8 mai multe față de ocupanta locului 2, CS Păulești.
– După patru ani și jumătate, se poate spune că fotbalul a renăscut la Boldești? Sunteți pe primul loc, detașat, la jumătatea campionatului.
– În vara lui 2009 am plecat la un nou proiect, iar acum am ajuns unde ne-am dorit. E frumos când ești în fotoliul de lider, este încununarea unei munci de câțiva ani și, ușor-ușor, începem să culegem roadele. Au fost câțiva ani de tranziție, dar sunt și niște semne de întrebare, legate de partea financiară. Spun acest lucru fiindcă fără sprijinul domnului primar Constantin Bucuroiu și al domnului Mihai Nicolescu nu reușeam să fim aici. Fără acești oameni nu ar fi existat fotbal în orașul Boldești. Însă, pe zi ce trece parcă este și mai greu. Dacă acum stă bine din punct de vedere financiar, pe viitor avem nevoie de un sprijin mai consistent și de aceea am început să căutăm sponsori. În cazul în care îi vom găsi vom face pasul, altfel, vă spun sincer, nu ne vom duce în eșalonul al treilea.
– Care a fost cea mai mare performanță a echipei în cei patru ani și jumătate?
– Cu siguranță, jocul din 16-mile de finală ale Cupei României, când am fost eliminați de Gaz Metan Mediaș (n.r. – o altă performanță de acest fel a înregistrat-o echipa din Brebu, în anul 1992, când a întâlnit pe Dinamo București). Pot să vă spun că ne-am dori ca în fiecare an să jucăm cu o grupare din prima divizie.
„Nu cred că mai poate cineva să ne încurce cineva în acest campionat”
– Care este obiectivul echipei la finalul sezonului?
– Din moment ce suntem pe primul loc și, fără să fiu lipsit de modestie, nu cred că mai poate cineva să ne încurce cineva în acest campionat, obiectivul clar este promovarea. Deja, gândurile noastre sunt pentru la vară, pentru Liga a III-a.
– La finalul turului, aveți șapte puncte avans față de următoarea clasată, în speță CS Păulești. Care au fost atuurile Petrolistului Boldești în prima parte a sezonului?
– Echipa a fost atuul nostru. Noi ne-am propus ca fiecare joc să-l câștigăm. Am început un pic mai greu, pentru că în debutul campionatului echipa nu atinsese vârful de formă. Apoi, ușor-ușor, jucătorii au intrat în ritm și au ridicat ștacheta. Pentru retur, principalul nostru adversar vom fi chiar noi.
– Ați avut 15 victorii și o înfrângere.
– Chiar noi am pierdut partida de la Păulești, în acea întâlnire am prestat cel mai slab joc al nostru. Dar se mai întâmplă și asemenea accidente, iar echipa gazdă a fost mai norocoasă și a marcat. Nu mi-a picat bine înfrângerea, pentru că aș fi vrut să câștigăm pe linie, dar cum am spus se mai întâmplă.
– Cum ți se pare actualul sezon de Liga A?
– Sincer, vă spun că anul acesta pare mai slab valoric, întrucât în sezoanele precedente mai erau câteva echipe bune, precum grupările din Câmpina sau Ciorani. Din păcate, am rămas doar patru – cinci echipe de valoare, iar restul, fără să supăr pe nimeni, sunt slabe. În acest sezon, după cum bine știți, s-au înregistrat unele meciuri cu rezultate de maidan. Am constatat că, de la an la an dispar echipe, jucătorii actuali îmbătrânesc, iar din spate nu vine nimic.
– Dar arbitrajul?
– Sunt arbitri și arbitri. Per total, a fost un arbitraj bun, chiar dacă sunt genul de antrenor care cere mereu explicații. Nu au mai fost problemele de anul trecut, pe care nu doresc să le detaliez acum.
„Începând din această iarnă, jucătorii nu mai au dreptul să evoluează la „sintetic””
– Care este situația lotului de jucători?
– Am început cu 19 jucători, acum mai am 17, după ce am renunțat la Bociu și Bridinel, din motive tehnice. Bociu nu s-a mai antrenat de două luni, a avut piciorul în ghips și a ajuns la o anumită vârstă. Cazul lui Bridinel a fost mai delicat, în sensul că a avut o problemă medicală la jumătatea turului. Chiar dacă a revenit, nu a mai fost jucătorul pe care-l știam. Tot timpul s-a mulțumit cu puțin, deși este un jucător de valoare.
– Reprezintă o problemă că unii dintre jucători evoluează la „sintetic”?
– Toți încearcă să-și rotunjească veniturile. Sinteticul este un teren dur și solicitant. Antrenamentele de aici, meciurile noastre și cele de la minifotbal și-au spus cuvântul. După excluderea celor doi din lot, le-am dat un semnal de alarmă celorlalți jucători. Începând din această iarnă, nu mai au dreptul să evoluează la „sintetic”.
– Reprezintă un câștig pentru echipa dumneavostră venirea lui Puchea?
– Cu singuranță că da. A ajuns la maturitate, după ce în trecut s-a plimbat la multe echipe. Are unele probleme cu spatele și, din acest motiv, nu a progresat mai mult. Să știți că lotul Boldeștiului este compus din fotbaliști de valoare, ceea ce s-a reflactat în locul întâi ocupat în clasament.
– În afară de juniorii Astrei, Prahova nu mai are nicio echipă în Liga a III-a. Cum comentați acest aspect?
– Este o situație care ne dă de gândit. Principalul motiv este legat de partea financiară, nu mai sunt bani pentru fotbal. Un exemplu este municipiul Câmpina, care nu poate ține o echipă de Liga a III-a. Dacă acolo nu se poate, atunci cine poate?
„Îmi place fotbalul la nebunie, îl manânc pe pâine”
– Care este filozofia dvs. de antrenor?
– Este foarte simplu, la mine totul se bazează pe muncă, seriozitate și respect. Fotbalul este un joc pe care trebuie să-l respecți și nu poți să-l păcălești.
– Ce sistem de joc preferați? Am observat la partidele echipei din Boldești că folosiți 4-2-3-1.
– Așa este. În momentul de față, nu avem un atacant „pur sânge”, ultimul de acest gen fiind de pe vremea când jucam eu fotbal, mai exact Dumitrache. În atare condiții am fost nevoit să practic acest sistem, cu rotația jucătorilor, în care orice dintre cei patru de atac trebuie să creeze spații pentru jucătorii din linia a doua. În zilele noastre, fotbalul a evoluat, pe vremea mea se juca clasicul 4-4-2 sau 3-4-3. Acest din urmă sistem văd că încă se mai practică, un exemplu în acest sens fiind Juventus Torino. Practic, sistemul de joc ți-l dau jucătorii pe care îi ai în lot.
– Am observat că la unele jocuri sunteți mai coleric?
– Într-adevăr. Sunt genul de antrenor care pune foarte mult suflet și traiesc la intensitate jocul, indiferent de adversar. De când m-am apucat de fotbal mi-a plăcut să câștig și tot timpul am pus pasiune. În echipă am câțiva jucători cărora le-am insuflat aceeași dăruire, doresc mereu să câștige. Îmi place fotbalul la nebunie, îl manânc pe pâine. Am acasă un televizor care merge numai pe sport, după cum spune soția mea.
– În momentul de față echipa Petrolistul Boldești ar fi pregătită pentru Liga a III-a?
– Fără doar și poate suntem pregătiți. La ce jucători avem, într-o serie de 12-14 echipe, noi stăm, fără probleme, la mijlocul clasamentului. Mai rămâne să clarificăm aspectul financiar. Este un semnal de alarmă care a fost tras de foarte mult timp. De ceva vreme au început să dispară echipe, de la Liga a II-a, și s-a ajuns la eșalonul al treilea. Cam din 2009 au început problemele, dar de atunci federația nu a reacționat în niciun fel. Baremurile sunt foarte mari, în cel de-al treilea campionat al țării fiind de zece ori mai mari decât cele de la județ. Cheltuieli legate de arbitraj, observatori, ambulanță, jandarmeria sau pompieri ajung la peste 5000 de lei pe meci.
– Un cuvânt la final…
– Vreau să transmit tututor oamenilor de fotbal din Prahova, și nu numai, „Sărbători Fericite”, un sincer „La Mulți Ani!” și putere de muncă.
Sursa: Ziarul Prahova