Nea Toader Bârsan, Cosmin Mărincean, Teodor Ștefanca și Petre Stan (de la stânga la dreapta) se vor ruga la mănăstire pentru o minune cu Steaua
-Jucătorii de la Avântul Bârsana nu se sperie de renumele adversarului din Cupa României au stabilit tactica pentru meciul cu echipa lui Reghecampf
-Jucătorii spun că au primit o ladă de bere pentru că au ajuns în 16-imile Cupei
Undeva în inima” Maramureșului, departe de agitația marilor orașe, e comuna Bârsana. Până luni poate doar oamenii locurilor sau turiștii veniți iarna la schi sau în pelerinaj la Mănăstire să fi auzit de ea. De luni totul s-a schimbat. Atunci, Avântul Bârsana a fost aleasă să joace cu Steaua, în 16-imile Cupei. O comună cu ceva mai mult de 4.000 de oameni a ajuns centrul României fotbalistice. La mai bine de o oră de mers din Baia Mare, de cum întâlnești plăcuța care indică intrarea în comună, realizezi cât de mare e performanța echipei de Liga a IV-a. Aici viața sătenilor decurge parcă după niște reguli împământenite cu secole în urmă. Porțile maramureșene, care mai de care mai minuțios sculptate în lemn, dovedesc că tradițiile locului sunt bine așezate pe scara valorilor pentru locuitori. Majoritatea oamenilor duc o viața simplă, în care nimic nu pare să șocheze, iar lucrurile care să iasă din tipar sunt la fel de rare precum șansele unei echipe din Liga a IV-a să joace împotriva uneia de Champions League. Și totuși, în aceste zile, sătenii trăiesc pe viu o astfel de minune. Nu există locuitor, indiferent de vârstă sau de ocupație să nu fi auzit de „miracolul” ce s-a abătut peste satul lor.
Viceprimarul a refuzat Steaua în tinerețe
Ne îndreptăm spre Primărie. Viceprimarul Teodor Ștefanca e cel mai mândru de performanța echipei, care a eliminat Olimpia Satu Mare și Gloria Bistrița ca să ajungă să joace cu Steaua. Le face pe toate la echipă. E antrenor, jucător și încearcă să facă rost și de ceva bani. „Trăim cu toții un vis. Toată lumea mă sună să mă felicite sau să-mi ceară interviuri. E incredibil! Chiar ne gândeam cum ar fi să jucăm cu Steaua. Nu știu ce am putea realiza mai mult”, spune Teodor.
Edilul comunei are legături cu fotbalul mare. Spune că a fost la un pas să ajungă chiar la Steaua, în vremea când era junior. „Am jucat fotbal de performanță. Am făcut liceul sportiv la Timișoara, unde am fost coleg cu Cosmin Contra. La 18 ani am fost în probe la Sportul și am fost întrebat dacă nu vreau să merg să dau probe și la Steaua. Am refuzat pentru că voiam să mă întorc la Timișoara. Am jucat în liga a II-a pentru CFR Timișoara și după retrogradarea echipei am renunțat și am plecat la muncă în Germania”, e povestea viceprimarului din Bârsana.
„Tătărușanu și-a făcut Revelionul la noi”
Tuturor le tremură puțin vocea când vorbesc de un posibil duel cu Tănase, Bourceanu sau Tătărușanu. Îi privesc ca pe niște idoli și se amuză când vine vorba de prima de joc. „Noi nu facem antrenamente. Ne întâlnim doar duminica la meci. Prima? Mai primim câte o bere de la localnici. După meciul cu Bistrița am primit o ladă de bere. Avem însă promisiuni că vom primi și bani de la Primărie”, spune Ștefanca, șicanat imediat de colegi: „Vezi să nu uiți ce ai spus!”.
Marea nemulțumire a localnicilor e că meciul nu se va juca mai aproape de Bârsana. Le vor propune steliștilor să vină măcar în vizită în satul lor. „Am fi dorit să jucăm undeva în Maramureș. Ar fi fost frumos pentru oamenii de aici. Pot veni însă în vacanță. În urmă cu trei ani, Tătărușanu a fost aici de Revelion”, povestește viceprimarul.
„Toți jucătorii de la Bârsana țin cu Steaua!”
Ne îndreptăm apoi spre terenul unde au pierdut Olimpia Satu Mare (2-1) și Gloria Bistrița (3-2). Undeva în spatele gospodăriilor e o suprafață de joc care nu poate fi numită gazon. Băncile de rezerve sunt din scânduri peste care au trecut anii, iar tribunele lipsesc. Alături de viceprimar, ne mai însoțesc doi jucători. Cosmin Marincean, vedeta echipei, și Petre Stan. „Doar noi am putut veni. Restul sunt la muncă. Doi sunt polițiști la frontieră, alții au firme… Se descurcă fiecare cum poate. Aici sigur băteam Steaua. Nu se descurcă ei pe așa gazon”, spune Mărincean, care a jucat în Liga a II-a pentru Alba Iulia, Liberty și FC Baia Mare. A mai întâlnit Steaua în Cupă, în 2006, când a și marcat. „Nici prin cap nu mi-a trecut că voi da gol Stelei. Mai ales că jucam fundaș central. Acum nu cred că se teme de mine Tătărușanu. Meciul nu e jucat însă. Avem o mică șansă”, spune Marincean, singurul din echipă care nu ține cu Steaua: „Sunt singurul dinamovist din echipă, restul toți sunt steliști. Mă tachinează acum, că eu n-am ce să spun de mult timp”.
Nea Toder, de la Clinton la Becali
Ce mai mare personalitate a satului nu e vreun jucător. E Nea Toder Bârsan. Sculptează în lemn de zeci de ani. Face cruci, porți maramureșene sau statuiete. A ajuns și în Statele Unite și mai toate personalitățile i-au trecut poarta. E cunoscut în tot Maramureșul. „Aici e «Crucea Păcatelor». Iliescu și Vadim când au fost și-au ales câte un cui. Iliescu a zis că îl ia pe cel mai mic pentru că el n-are păcate. În poză e poarta pe care a intrat Bill Clinton. I-am dat un urs lui Becali. A fost aici”, se laudă Nea Toder.
Glumește tot timpul și le spune jucătorilor să nu se teamă de Steaua. Are rețeta pentru o victorie a Bârsanei în Ghencea. „Mă duc cu două coșuri de horincă în București și-i îmbăt pe toți sau la fiecare fotbalist le găsesc câte o muiere bună”, spune bătrânelul.
Marea lui supărare e că Gigi Becali e în arest. Altfel ar fi mers la București. „De-ar fi Becali acasă, m-aș duce io până la el. I-aș zice că oricum îi batem. Păcat. E om bun. A ajutat multă lume”, spune Nea Toder, care nu e străin de fotbal.
„M-am enervat mult de când a pierdut naționala. L-am făcut și pe Dobrin din lemn. Io le-am zis că jucăm cu Steaua. Ori facem egal, ori batem cu 1-0. Să n-aveți emoții!”, sunt încurajările celebrului artist.
Subiect de discuție în bar și la câmp
Meciul cu Steaua e subiect de discuție și la birtul din sat. Doi bunici, pe la 70 de ani, analizează șansele Avântului. „Vai de mine! Nu mi-a venit să cred. Nu ne-am așteptat la așa ceva. Și eu zic să le dăm la steliști pălincă. Hai, Bârsana!”, spune Nea Traian, în timp ce închină o bere pentru echipa satului. Pe toate ulițele se vorbește de marele meci.
Doi bătrâni, care vin de la cules de cartofi, își opresc vacile înhămate la car, să-și spună părerea despre meci: „Dacă nu cădea cu Steaua, poate aveau șanse. Să nu ne dea un sac de goluri”, spune bunicul cocoțat în căruță.
Un meci de fotbal a dinamizat un sat întreg, iar sătenii par prinși în febra marii partide. De luni, Bârsana trăiește pentru fotbal, iar vocea satului va vorbi mult timp de acum despre miracolul făcut posibil de echipa lor favorită.
Și ei au tot două picioare, chiar dacă avem șanse una la un milion. Nu ne facem de rușine
Petre Stan, mijlocaș Avântul Bârsana
Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN