Corvinul există! Legendele au fost onorate la Hunedoara

Sami Tamaș 21 Jan. 2013, 14:20 Special

Mircea Lucescu, Ioan Andone, Romulus Gabor, Remus Vlad fostul secund al lui Il Luce la Corvinul, și Gelu Simoc, fostul președinte al clubului au fost declarați vineri Cetățeni de Onoare ai Hunedoarei.

Vineri, preț de câteva ore Hunedoara a dat timpul înapoi. Aula Universității Politehnice s-a dovedit a fi neîncăpătoare iar cele 250 locuri insuficiente pentru câtă lume a dorit să asiste la ședința extraordinară și deschisă a Consiliului Local Hunedoara. S-a stat și pe scări și în picioare.

Invitați speciali au fost: Ioan Andone, Romulus Gabor, Remus Vlad, Gelu Simoc și Mircea Lucescu care însă a lipsit, motivat (Lucescu se află în Arabia Saudită, în cantonament, cu actuala sa echipă Șahtior Donețk din Ucraina, n.r.).

Mai exact, o parte din marea echipă a Corvinului și totodată cinci viitori Cetățeni de Onoare ai Hunedoarei. Așezați în primul rând, umăr în umăr, precum în tinerețe pe terenul de fotbal Andone și Gabor au privit cu ochii înlăcrimați de emoție imaginile care au rulat pe ecranul sălii și care au redat secvențe din cele mai importante meciuri jucate de Corvinul la începutul anilor 1980, un interviu cu Mircea Lucescu în calitate de antrenor al Hunedoarei dar și golurile marcate de Romulus Gabor la Campionatul Mondial de tineret din Australia 1981, când a fost desemnat „Balonul de Aur” al competiției.

Apoi, cu fundalul sonor asigurat de Imnul Național al României viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu a citit notele de fundamentare ale celor cinci proiecte de hotărâre tot de el întocmite și propuse spre votare celor 19 consilieri locali prezenți la ședință. S-a votat în unanimitate. „Prin acest demers, facem astăzi o reparație morală față de un om care a realizat enorm pentru acest oraș. Dacă în România se vormește și azi de Hunedoara și de Corvinul i se datorează și domnului Mircea Lucescu”, a spus primarul Hunedoarei, Viorel Arion cel care a înmânat însemnele de Cetățeni de Onoare – cheia orașului și o diploma – celor patru corviniști.

În numele lui Mircea Lucescu distincția a fost ridicată de bunul său prieten, Gelu Simoc. „Mircea Lucescu a promis că la vară va veni personal la Hunedoara să primească însemnele de Cetățean de Onoare”, a spus Simoc cel care a insistat foarte mult ca Mircea Lucescu să primească să fie onorat la Hunedoara.

De ce „reparație morală” pentru Lucescu?

Cuvintele „reparație morală” rostite de edilul șef al Hunedoarei, Viorel Arion în discursul de dinainte de ai înmâna însemnele de Cetățean de Onoare pentru Mircea Lucescu lui Gelu Simoc a surprins o parte din asistență. De ce o reparație morală? În octombrie 2009 actualul viceprimar al Hunedoarei, Dan Bobouțanu a propus acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Hunedoarei lui Mircea Lucescu. Însă, proiectul de hotărâre a fost blocat de fostul primar invidios că inițiativa nu-i aparținuse. Nefericita întâmplare a făcut ocolul lumii și l-a mâhnit pe Il Luce. „Nu am cerut nimic de la nimeni. Nu am nevoie de onoruri. Dar acel moment m-a dezamăgit. Nu aș fi acceptat nici acum acest titlu. Dar nea Gelu Simoc a insistat atât de mult încât am fost nevoit să primesc. Le mulțumesc celor care nu m-au uitat”, a declarat Mircea Lucescu.

Președintele Consiliului Județean, Mircea Ioan Moloț este de părere că toți jucătorii marii echipe a Corvinului Hunedoara merită titlul de Cetățean de Onoare. „Dă Doamne românului mintea cea de pe urmă. Acești oameni la fel ca și ceilalți colegi ai lor meritau să fie onorați cu titlul de Cetățean de Onoare încă de acum 23 de ani”, a spus Moloț la finalul ședinței extraordinare a CL Hunedoara.

41 de Cetățeni de Onoare are municipiul Hunedoara

„Cu recunoștința nu sunt obișnuit. Dar azi am văzut că recunoștința există. Nu am uitat de unde am plecat și nici oamenii de aici nu m-au uitat. Sunt tânăr voi mai face cinste Hunedoarei”
Ioan Andone

„Multumesc Primăriei Hunedoara, Consliului Local, familiei, colegilor, prietenilor și locuitorilor orașului. Am emoții de față cu atâta lume bună . Nu pot să spun decât că sunt mândru că am reușit să fac cinste orașului”
Romulus Gabor

Articol scris de Sami Tamaș

Foto: Remus Suciu (Replica Hunedoara)

Sami Tamaș 21 Jan. 2013, 14:20 Special
Pe aceeași temă