Cu -11 puncte în clasament, Rufă crede că Metalul va scăpa de retrogradare: „FC Bihor are probleme mari”. Ce planuri au bănățenii pentru retur și cum decurge contractul cu Primăria

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 16:18 Seria 2

Depunctată de FRF cu 12 puncte din cauza litigiilor pe care le are și cu alte 3 puncte pentru protestul jucătorilor de a nu juca la Satu Mare cu Olimpia, Metalul Reșița a ajuns să aibă -11 puncte în clasamentul Seriei a II-a a Ligii 2. Gruparea din Valea Domanului are, în aceste condiții, șanse de ordin miraculos să se salveze de la retrogradare, singura oportunitate pe care o mai au fiind ca cel puțin o altă echipă din serie să se retragă înainte de finalul returului, din care a mai rămas de disputat opt etape.

Patronul clubului, Cătălin Rufă, e conștient de situația Metalului, însă are cel puțin două speranțe că poate rămâne în Liga 2. Din informațiile sale, FC Bihor nu-și va mai continua activitatea, astfel că echipa sa va merge în play-out, acolo unde va avea din nou șanse infime să se salveze, iar cea mai importantă se leagă tot de FRF. Rufă speră ca organizatorul campionatului Ligii 2 să se răzgândească în privința restructurării la o singură serie din sezonul următor, situație în care Metalul Reșița ar putea continua în eșalonul secund dacă se va merge tot pe două serii ca și acum.

„A rămas ca domnul primar să ne spună dacă dorește să încercăm să ne salvăm de la retrogradare sau să așteptăm decizia FRF în privința modului de participare în campionatul următor, al competiției, adică dacă se va merge pe un sistem cu o singură serie sau pe un sistem cu două serii. Dacă s-ar merge pe un sistem cu două serii, ne-ar ajuta foarte mult, pentru că nu ar fi suficiente echipe și atunci, probabil, am rămâne și noi în Liga a 2-a. Costurile pentru o singură serie cresc cu aproape 100 de mii de euro și nu știu dacă e cineva care dispune de acești bani, având în vedere sărăcia din fotbalul românesc. Vreau să-i atenționez pe toți conducătorii de cluburi să-și facă socoteli corecte, să spună dacă, într-adevăr, pot evolua într-un campionat cu o singură seria, să nu se trezească la jumătate sezonului că nu mai au bani și nu mai pot să continue. Eu merg pe varianta continuării cu două serii, nu neapărat că de această decizie depinde și rămânerea Metalului în Liga 2″, a spus Rufă pentru Liga2.ro.

Acționatul majoritar al clubului Metalul spune că nu a fost luat prin surprindere de depunctarea din clasament și că nici nu are rost să o conteste, având în vedere că șansele de a evita retrogradarea pe teren sunt foarte mici. „Bine, această discuție a fost înainte să apară această depunctare de care noi aveam cunoștință, dar cred că poate fi atacată, deoarece eram într-o stare iminentă de insolvență în momentul respectiv, iar șase puncte chiar sunt luate după depunerea cererii de intrare în insolvență. Nu știu exact acum ce spune legea, dar din ce am vorbit cu avocații clubului există această posibilitate să atacăm această decizie. Acum, în mod logic, nu știu dacă ne mai avantajează să atacăm această decizie, deoarece problemele la Caransebeș sunt mai mari decât la Metalul, iar la Bihor sunt mai mari și decât la Metalul și decât la Caransebeș. Atunci avem deja două echipe care vor retrograda direct, mai slab clasate decât noi, teoretic, una care se va desființa – FC Bihor, și alta cu un număr mai mic de puncte decât al nostru, mă refer la FC Caransebeș, și nu știu dacă se mai impune această decizie, pentru că oricum va fi foarte greu să le prindem pe celelalte”, a mai declarat Cătălin Rufă.

Vrea să meargă pe o echipă formată din jucători tineri și alții cu experiență

În cazul în care Metalul Reșița va retrograda în Liga 3, șansa ca ea să continue în Valea Domanului este foarte mică. Cătălin Rufă ne-a spus că a fost informat de autoritățile locale că se dorește încheierea din vară contractului pe care îl au semnat, iar ca variantă de rezervă ar putea să mute echipa în București sau prin Ilfov, acolo unde sunt o grămadă de Primării care își doresc performanță.

„Primăria Reșița și-a exprimat punctul de vedere că în continuare va merge cu contractul înjumătățit, va finanța doar cu 50 de mii de RON pe lună, în loc de 100 de mii de RON pe lună echipa. E clar că vom opta pentru juniori că nu are sens să ajungem iar în situații de a nu putea plătii jucătorii, lucruri de genul ăsta, care până la urmă fac de rușine Reșița”, a povestit, pentru Radio Reșița, Rufă, care se va baza în perioada ce urmează pe creșterea de jucători tineri pe lângă alții experimentați și de la care vor avea ce învăța: „Încă nu știu dacă rămân doar juniori, nu am luat o decizie în privința asta. O să port o discuție cu componenții echipei, să vedem ce își doresc și ei, să vedem ce oferte au. Poate au oferte de la alte cluburi și atunci nu are sens să-i mai ținem, dar dacă nu au oferte de la alte cluburi și acei juniori trebuie creascuți lângă niște jucători cu experiență. Nu poți să crești juniori, să vrei să aștepți un progres imediat de la ei, jucând lângă alți juniori. Trebuie să crească lângă niște jucători care trebuie să fie explemple pentru ei. Aici o să avem de lucru, la ce jucători renunțăm, ce jucători oprim și ce jucători mai aducem, care poate să fie niște exemple pentru juniorii clubului, ca ei să devină jucători de bază ai clubului, indiferent dacă Metalul rămâne sau nu la Reșița. Deoarece noi am primit din parte domnului Crina o notificare, înștiințare de încetare unilaterală a contractului începând din vara anului 2016. Să vedem ce se va întâmpla. Deocamdată totul este ambiguu”.

Cătălin Rufă spune că va merge în continuare pe mâna lui Carol Gurgu ca antrenor principal, iar jucătorilor care au protestat la Satu Mare le va acorda a doua șansă, în cazul în care și-o doresc și nu au alte oferte din alte părți.

Reunirea echipei Metalul Reșița va avea loc în jurul datei de 11 ianuarie, atunci când vor începe noi selecții de jucători tineri, dornici să evolueze în Liga 2.

Cum arată în acest moment ultimele patru locuri din clasamentul Seriei a II-a:

11.     Unirea Tărlungeni     18     2     8     8     17-26     14 pct.
12.     FC Bihor Oradea     18     4     1     13     12-46     13
13.     Metalul Reșița     18     1     1     16     14-59     -11
14.     FC Caransebeș     18     4     1     13     17-42     -39

Ultimele două echipe retrogradează direct în Liga 3 la finalul returului sezonului regulat.

Foto: Marian CĂ‚RĂ‚VAN

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 16:18 Seria 2
Pe aceeași temă