Mugur Gușatu a condus primul antrenament la ASU Politehnica: „Trebuie să recunosc că am venit într-un moment în care fotbalul timișorean este aproape de colaps”

Anda DELIU, Marius ANGHEL 02 Sep. 2019, 21:12 Campionat

De luni, ASU Politehnica Timișoara a intrat în pâine cu noul antrenor, fostul atacant Mugur Gușatu (50 de ani).
La prima sesiune de pregătire, noul tehnician a fost primit de câteva zeci de suporteri, care i-au scandat numele și porecla de pe vremea când juca la Timișoara: „Guși-gol”.
Antrenorul de 49 de ani originar din Cezieni, comună din județul Olt, a fost foarte sincer la primul interviu în noua funcție și a precizat că vine într-un moment foarte greu, pentru echipă, dar și pentru tot fotbalul timișorean.

Ca fotbalist, Mugur Gușatu a evoluat la U Craiova, DSV Leoben, Poli Timișoara (în perioada ’95-’97), Heerenveen, Extensiv Craiova, MTK Budapest sau FC Bihor. Ca antrenor i-a pregătit pe juniorii Craiovei, iar ultima data a antrenat la ACSO Filiași, în Liga a 3-a, în sezonul trecut.

„Când am fost sunat, am venit. Întotdeauna m-am înțeles ușor cu oamenii din Timișoara. Dar vreau să le spun că am venit într-un moment dificil din punct de vedere sportiv și sunt conștient de lucrul acesta. Nu va fi o muncă ușoară realizarea obiectivelor. Totdeauna e loc de mai bine, dar eu cred că putem până la iarnă să ne atingem obiectivul cu jucătorii care sunt în acest moment în lotul lui ASU Poli. Mi-am propus să scot ce e mai bun din fiecare meci și să avem o evoluție care să fie apreciată de către suporteri”, a spus Gușatu după ce a susținut primul antrenament.

„Mă gândesc că, dacă erau alte condiții, nu se apela la mine”

Franc, Gușatu a spus că într-o altă situație, e convins că nu se apela la el. „Mă gândesc că, dacă erau alte condiții, nu se apela la mine. Și nu mă gândesc numai din punct de vedere al marcării golurilor. Mă refer în general, la o echipă care are probleme din mai multe puncte de vedere. Dar așa se întâmplă întotdeauna, trebuie să fie un sacrificat de serviciu, sper să nu fiu eu acela, dar, în orice caz, mă bucură ceea ce fac și am venit cu mare plăcere. Eu trebuie să cunosc foarte bine jucătorii. Fac apel pe această cale la toți colaboratorii mei să mă ajute, ca gradul de adaptabilitate să fie mult mai mare. Am vizionat ultimele trei jocuri de-ale lor. Pe unii dintre ei îi știu, pe cei care au evoluat mai mult în prima ligă decât pe ceilalți. Cu unu dintre ei, Manea, am și lucrat, la Universitatea Craiova, ca junior. Ușor-ușor, ar trebui să ne cunoaștem și să devenim mult mai profesioniști și să ne schimbăm atitudinea față de fotbal. După aceea vor veni și celelalte lucruri. Muncind, cu sacrificiu și, nu în ultimul rând, cu pasiune. Dacă ei nu sunt pasionați, cu siguranță nu vor juca fotbal la nivel înalt. Totul pornește de la individ. Atâta timp cât va fi pasionat, cu siguranță va reuși”, a spus antrenorul despre colectivul de jucători.

Noul antrenor spune că jucătorii lui Poli sunt puțin prea temători în meciuri. „E foarte greu să schimbi în câteva zile, având în vedere că se joacă etapă de etapă. Peste câteva zile, jucăm cu Turnu Măgurele, după aceea, cu Farul Constanța acasă. E foarte greu să schimbi într-un ciclu săptămânal imediat și modul de lucru și de abordare al pregătirii. Dar ușor, ușor. În timp, dacă nu se pune răbdare și presiune inclusiv pe jucători, fiindcă am văzut că au și jucătorii o anumită tensiune în abordare a jocului, eu zic că multă răbdare se pot face lucruri frumoase. Eu cred că au o anumită teamă și datorită faptului că nu au avut rezultate pozitive. Atunci cu siguranță altfel se vor exprima, vor prinde încredere, și vor veni alt tip de evoluții”, consideră Gușatu.

„Dacă nici suporterii n-ar fi existat, era într-adevăr în colaps fotbalul timișorean”

Și Gușatu a constat ceea ce constată toți oamenii din fenomen: starea deplorabilă a fotbalului timișorean. „Trebuie să recunosc că am venit într-un moment în care fotbalul timișorean este aproape de colaps. Să nu ne fie frică de cuvinte, dar aceasta e realitatea. Aceasta e realitatea și, dacă nu încercăm să facem eforturi să trecem peste aceste momente grele, nu vom realiza nimic. Dacă doar stăm pe margine și încercăm să ne lamentăm și să găsim doar vinovați, iar nu vom rezolva nimic. Organele de conducere ale orașului ar trebui să se unească și să încerce să găsească un numitor comun și Timișoara să reînvine din punct de vedere fotbalistic, gândidu-mă și la faptul că ar fi normal și logic ca Timișoara să aibă un stadion nou. Fiindcă la Craiova s-a putut, se poate și la Târgoviște, și la Sibiu. De ce nu și la Timișoara, care este un oraș foarte mare și foarte frumos. La Timișoara, probabil întotdeauna din punct de vedere sportiv, ne mulțumim cu puțin. Adică nu vine nimeni să rupă pisica-n două, să spună stop, hai să facem niște sacrificii, să rămână ceva și după noi. E foarte greu să găsești pe cineva sacrificabil în ziua de astăzi, și mai ales în zona Banatului”, a precizat tehnicianul, care a spus că suporterii mai țin fenomenul în viață. „Dacă nici ei n-ar fi existat, era într-adevăr în colaps fotbalul timișorean”, a adăugat Gușatu.

Duminică, Gușatu a urmărit meciul din Turris și Farul și spune că elevii lui Erik Lincar sunt o echipă cu multe valori. „O echipă în formă, cu foarte multe individualități, am fost și i-am văzut aseară la meci. Din punct de vedere al jocului colectiv, nu sunt la parametri foarte înalți, dar din punct de vedere al calității individuale sunt cu certitudine una din primele două trei echipe din Liga a II-a. Noi ar tebui să găsim atitudine apentru un meci bun și un rezultat bun la Turnu Măgurele”, a adăugat antrenorul.

Meciul de debut al lui Mugur Gușatu pe banca echipei ASU Politehnica Timișoara va fi sâmbătă dimineața, de la ora 11, la Turnu Măgurele, cu Turris Oltul, liderul Ligii 2 după cinci etape, singura echipă care mai are punctaj maxin în eșalonul secund.

Articol scris de Anda DELIU

Anda DELIU, Marius ANGHEL 02 Sep. 2019, 21:12 Campionat
Pe aceeași temă