EXCLUSIV | Într-un oraș cu tradiție în fotbalul românesc s-a votat primirea pe stadionul local a clubului Luceafărul Oradea. Noii conducători ai echipei spun că nu știu nimic

Marius ANGHEL 12 Sep. 2017, 22:23 Campionat

UPDATE 2: Consilierii locali petroșăneni au aprobat, marți, proiectul de hotărâre inițiat de primarul orașului Petroșani, Florin Tiberiu Iacob – Ridzi, privind acceptarea clubului Luceafărul Oradea de a-și desfășura meciurile de pe teren propriu în incinta Complexului Sportiv Municipal Jiul Petroșani. Subiectul primirii Luceafărului la Petroșani a fost foarte discutat de către consilierii locali, discuțiile întinse pe durata unei ore devenind uneori foarte tensionate. Însă, în final, proiectul a fost aprobat.

 


UPDATE: A doua zi după publicarea articolului de mai jos, federalii au modificat pe site-ul CCA locul unde se dispută meciul de sâmbătă dintre Luceafărul Oradea – Academica Clinceni, contând pentru etapa a 8-a a Ligii 2. Stadionul indicat acum este cel Municipal din Oradea. Reamintim că ieri, pe site-ul unde FRF anunță arbitri delegați la meciuri, partida dintre Luceafărul și Academica era anunțată că se joacă pe stadionul Comunal din Borș, comună situată în testul orașului Oradea, la granița cu Ungaria.


 

Viitorul clubului Luceafărul Oradea în județul Bihor este incert. Asta putem considera dacă privim punctele de pe ordinea de zi a ședinței de marți, 12 septembrie, a Consiliului Local Petroșani. Mâine, consilierii locali petroșăneni vor vota proiectul inițiat de primarul Florin Tiberiu Iacob – Ridzi prin care echipa din Liga 2 va fi primită să își joace meciurile oficiale din campionat pe stadionul din Petroșani. Președintele clubului Luceafărul, Lucia Vladimirescu, nu știe de ce la Petroșani se supune la vot un astfel de proiect și trasmite că echipa va continua să joace la Oradea.

Nu este nicio coincidență în faptul că în orașul Petroșani se supune la vot proiectul prin care Luceafărul Oradea ar putea fi acceptată să își desfășoare meciurile de pe teren propriu pe stadionul Jiu. Tot pe această arenă își dispută, în acest moment, meciurile din Liga 3 și echipa ACS Șirineasa, preluată în vară de Nicolae Sarcină, prin apropiații săi, și mutată din județul Vâlcea în Hunedoara, la Petroșani. Omul de afaceri gorjean despre care se crede că s-ar afla și în spatele noilor conducători ai clubului Luceafărul ar vrea astfel să-și aducă mai aproape de casă noua echipă, iar buna relație cu autoritățile locale din orașul din Valea Jiului îl determină să ia această decizie.

  • În ședința din 12 septembrie 2017 a Consiliului Local Petroșani, care începe la ora 15:00, la punctul 6 pe ordinea de zi este specificat: „Proiect de hotărâre privind acordul de principiu în vederea desfășurării activităților sportive (disputarea meciurilor oficiale) de către C.S. Luceafărul Oradea în incinta Complexului Sportiv Municipal Jiul Petroșani. Inițiator: Primarul Municipiului Petroșani, Florin Tiberiu Iacob – Ridzi”, scrie pe site-ul primăriei Petroșani.
  • Noii conducători ai clubului Luceafărul promiteau fondatorilor echipei, fraților Ghilea, în momentul în care au preluat gruparea din Liga 2, că o vor menține în județul Bihor.

 

Dacă proiectul va fi aprobat, iar Luceafărul Oradea își va desfășura meciurile de pe teren propriu la Petroșani, pe stadionul Jiu, atunci cealaltă echipă a lui Sarcină, ACS Șirineasa, ar putea fi mutată în alt oraș din Valea Jiului, existând discuții în acest sens. Pe arena din Petroșani își dispută în acest moment jocurile atât echipa locală, CSM Jiul Petroșani, în Liga 4, cât și Șirineasa, în Liga 3. Mutarea Luceafărului acolo ar duce automat la redirecționarea echipei din Liga 3 în altă parte, deoarece stadionul nu poate fi gazdă a trei echipe.

Președintele Luceafărului: „Nu știu de ce votează ei. Deocamdată vom juca la Oradea”

Pentru a afla mai multe despre acest subiect care vizează Luceafărul Oradea, dacă va continua să joace la Oradea, dacă se mută la Petroșani sau va evolua în altă parte pe teren propriu, am contactat-o telefonic pe Lucia Vladimirescu, președintele echipei bihorene.

Care sunt planurile dumneavoastră cu echipa în perioada următoare?
Vrem să terminăm bine campionatul ăsta și să intrăm în Liga 1

Acesta este obiectivul din sezonul acesta?
Ă‚sta este standardul. Mă rog, în măsura posibilităților, având în vedere că avem loc destul de în coadă. Mai e un pic de lucru. (n.r. – după 7 etape desfășurate din Liga 2, Luceafărul ocupă locul 18 din 20 cu 4 puncte).

Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local Petroșani este un proiect prin care consilierii locali votează sau nu dacă vor ca echipa Luceafărul Oradea să joace la Petroșani. Mutați echipa la Petroșani?
Nu, deocamdată vom juca la Oradea. Nu știu de ce votează ei.

Există, totuși, această posibilitate?
Nu, pentru că, după cum știți, probabil, noi am achiziționat și baza de la Sânmartin, un motiv pentru care, imaginați-vă, că nu o luam dacă nu avea intenția să rămânem acolo.

De ce credeți că supun proiectul acesta la vot?
Nici măcar nu știu că îl supun la vot. Vă dați seama că nu am de unde să știu ce discută consilierii locali de la Petroșani.

Proiestul este pus și pe site-ul primăriei.
Îmi pare rău, nu m-am uitat. Nu știu despre asta nimic. Poate își doresc, având în vedere că echipa este în Liga B și ei au doar în Liga C acolo. Poate își doresc să joace acolo, nu știu. Dar nu am cunoștințe despre acest lucru.

Există altcineva în cadrul clubului care ar putea să poarte discuțiile acestea cu autoritățile locale din Petroșani?
Nu. Sau nu, cel puțin nu știu eu. Nu cred.

Îmi puteți confirma că domnul Nicolae Sarcină este finanțatorul clubului?
Nu este finanțatorul clubului. Poate fi un sponsor al clubului, dar nu finanțator. Este o diferență între finanțator și sponsor.

Un club din Liga a 2-a poate supraviețui și din banii unui sponsor.
Da, mă rog. Nu știu dacă poate supraviețui din banii unui sponsor. Depinde cât de mare este sponsorizarea. Sau nu a unui sponsor.

Acum, dacă face o sponsorizare de un milion de euro, echipa poate supraviețui în Liga a 2-a.
Avem mai mulți sponsori, așa că…

El se numără printre aceștia?
Da, poate fi și el un sponsor.

Nu întreb dacă poate fi, ci dacă este?
Nu, am spus că poate fi. Nu este în momentul de față.

Dumneavoastră ați achiziționat și baza sportivă de la Sânmartin sau doar ați închiriat-o?
Da, am achiziționat-o. Noi, clubul, cu mine în calitate de președinte.

8 ani au trecut de la retragerea Jiului din Liga 2 și de la ultimul meci din acest eșalon disputat la Petroșani

Orașul Petroșani n-a mai organizat meciuri în campionatul Ligii 2 de 8 ani, de când Jiul Petroșani s-a desființat. În sezonul 2009/2010 al eșalonului secund, Jiul părăsea pe ușa din spate Seria a 2-a, din care promovau la final FCM Târgu Mureș și U Cluj. În pauza de iarnă, gruparea din Valea Jiului se retrăgea din campionat și pierdea meciurile din retur la „masa verde”. Ultimul meci al Jiului în Liga 2 la Petroșani a fost un 3-0 cu FC Baia Mare, desfășurat pe 5 decembrie 2009.

„Luceafărul Oradea e unde se pune harta în cui. Ce să caut eu de la Târgu Jiu la Luceafărul? Să o ia un om de afaceri de acolo, din Oradea”, spunea, pentru Liga2.ro, pe 29 august 2017, Nicolae Sarcină, afaceristul nerecunoscând nici acum că el este personajul din spatele noilor conducători ai Luceafărului.

„Discuția cu noii finanțatori a fost dacă le dăm lor sau închidem. Ne-a interesat ca echipa să își continue activitatea, să nu se deschidă, iar ei au promis că vor ține echipa la Oradea, că aici își va juca meciuri. Cu asta ne-a convins. Că echipa va rămâne aici, acasă. Am vrut să punem o astfel de clauză, dar nimeni nu ne-a garantat că după ce facem asta echipa nu va pleca. Puteau schimba după aia membrii clubului și atunci… Noii finanțatori fac ce vor dacă au luat echipa, aduc jucători, antrenori și pot juca pe unde vor. L-am cedat să meargă mai departe”, a spus, pentru Liga2.ro, pe 30 august 2017, Dumitru Ghilea, fondatorul Luceafărului Oradea și președintele din acel moment al clubului.

Noua conducere a clubului Luceafărului Oradea este compusă din două femei și un bărbat. În acte, președinte este Lucia Vladimirescu, vicepreședinte e Andrei Romulus Diaconescu, iar secretar este Ana Elena Buzatu. Aceste trei persoane au purtat negocierile de preluare a clubului de la președintele Dumitru Ghilea. La discuțiile finale au apărut la întâlnire și oamenii de fotbal Eugen Pîrvulescu și Cristian Dulca, acestia doi din postura de cunoștințe ale adevăratului finanțator al clubului, omul de afaceri Nicolae Sarcină. Cristian Dulca este în acest moment antrenorul echipei Luceafărul.

Pe CCA, meciul nu e programat nici la Oradea, nici la Petroșani și nici la Sânmartin, ci într-o altă comună din județul Bihor

De când Luceafărul Oradea a fost preluată de noul finanțator au trecut două etape. Primul meci l-a jucat la Oradea, cu Chindia (câștigat cu 2-1), pentru că nu a fost timp să-l reprogrameze în altă parte, iar în weekendul trecut a evoluat în deplasare, la București, cu Metaloglobus (a pierdut cu 1-0). Sâmbătă, de la ora 11:00, în etapa a 8-a, Luceafărul ar trebui să joace pe teren propriu cu Academica Clinceni, însă locul unde se dispută jocul încă este neclar.

Dacă pe site-ul primăriei Petroșani se anunță proiectul ce prin vot pozitiv duce la primirea echipei pe stadionul Jiul, între timp, pe site-ul Comisiei Centrale a Arbitrilor s-a publicat stadioanele unde vor avea loc meciurile de la finalul săptămânii din Liga 2. Interesant este că partida dintre Luceafărul Oradea și Academica Clinceni nu apare că s-au juca nici la Oradea, pe stadionul „Iuliu Bodola”, nici la Petroșani, pe stadionul Jiu, și nici la Sânmartin, la baza sportivă Luceafărul Felix, acolo de unde se trage clubul bihorean. Potrivit cca.ro, jocul se va desfășura pe stadionul Comunal din Borș / județul Bihor, în comuna de la granița cu Ungaria.

Directorul sportiv al clubului Academica Clinceni, Sorin Parancea, crede că programarea meciului Luceafărul – Academica la Borș este o eroare a federalilor. „Nu ni s-a comunicat nimic până acum. Legal nu are cum să ne mute (n.r. – în Liga 2, mutarea locației unui meci se anunță cu 7 zile înainte și trebuie și acordul oaspeților). Trebuia să ne informeze și pe noi, nu? Trebuia să ne ceară acordul. Cred că e o discuție de altă etapă, nu pentru asta. Nu are cum. Noi am și rezervat hotel acolo, la Oradea, nu cred că mai au cum. Nu cred că se pune în discuție așa ceva. Am făcut rezervări, am închiriat autocarul. Mai mult ca sigur este o eroare. Eu ce fac cu hotelul, cu astea? Nu cred că e posibil așa ceva”, a spus, pentru Liga2.ro, Parancea.

Nici antrenorul Luceafărului, Cristian Dulca, nu știa nimic despre o posibilă mutare a echipei. „Nu am cunoștințe de așa ceva, sincer. Din câte știu, meciul cu Clinceniul se joacă pe stadionul din Oradea, unde am jucat și cu Chindia Târgoviște, 100 la sută. Până la ora asta, eu știu că joc acolo. Nu cred că se va schimba ceva. Până la ora asta nu știu nimic dacă echipa se va muta. Noi aici (n.r. – la Sânmartin) ne pregătim. Nouă nu ni s-a transmis nimic. Nu pot să spun că se va muta sau nu, chiar nu am nicio informație de genul ăsta. Nu avem nimic sigur. Mă, peste o săptămână – două plecăm. Eu îmi văd de treaba mea tehnică”, a spus Dulca.

După șapte etape desfășurate în campionatul Ligii 2, Luceafărul Oradea ocupă locul 18 din 20. Bihorenii au doar 4 puncte acumulate după ce până acum au înregistrat o victorie, un egal și cinci înfrângeri. Golaverajul este unul negativ: 9-15. Sâmbăta trecută, Luceafărul a pierdut la București, scor 0-1, cu Metaloblobus, după ce Alin Mutu a înscris în propria poartă.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto principal: Bihon.ro

Marius ANGHEL 12 Sep. 2017, 22:23 Campionat
Pe aceeași temă