EXCLUSIV | Dan Alexa, întors din drum. Antrenorul nu mai pleacă de la Dunărea, după ce a vorbit cu președintele Consiliului Județean. „Retrogradarea asta este a mea. Încă sufăr”

Marius ANGHEL 05 Jun. 2019, 14:10 Campionat
EXCLUSIV | Dan Alexa, întors din drum.** Antrenorul nu mai pleacă de la Dunărea, după ce a vorbit cu președintele Consiliului Județean.

UPDATE 3: Deși ieri noapte s-a înțeles cu președintele Florentin Brișan în privința rezilierii contractului, iar astăzi dimineață, într-o conferință de presă, a anunțat că pleacă de la echipă pentru că e principalul vinovat pentru retrogradare, Dan Alexa a revenit asupra deciziei.

Astfel, după întâlnirea de după-masă cu președintele Consiliului Județean Călărași, principalul finanțator al clubului, Alexa și Vasile Iliuță au ajuns la un acord pentru ca antrenorul să continue pe banca Dunării.

„Dan Alexa rămâne profesionistul care ne-a adus bucuria intrării în Liga 1. Datorită acestui om, am trăit momente de bucurie pe stadionul municipal, clipe istorice la care nici nu am visat vreodată.

Eu continui să cred în Dan Alexa, are toată susținerea mea pentru a rămâne la echipă. Și-a asumat eșecul retrogradarii, este curtat de echipe mari… Și când are inspirație și când mai greșește, Alexa este al nostru. Sunt convins că vom reveni în prima linie a fotbalului românesc”, a spus Vasile Iliuță.

„Consiliul Județean Călărași continuă proiectul Dunărea Călărași! Dan Alexa rămâne la echipă!
În urma discuțiilor purtate, astăzi, de către președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, cu antrenorul Dan Alexa s-a hotărât ca proiectul fotbalistic de la malul Borcei să continue pentru Călărași și pentru suporteri”
, a anunțat CJ Călărași printr-un comunicat.


 

Dunărea Călărași a retrogradat în Liga 2 după un singur sezon petrecut în prima ligă, meciul care i-a confințit soarta având loc duminica trecută, la Sibiu, unde a pierdut dramatic, în minutul 90+6, cu FC Hermannstadt. Cu un egal, călărășenii ar mai fi avut o șansă la menținerea în prima ligă, fiindcă ar fi jucat barajul pentru promovare cu „U” Cluj.

Formația de pe malul Borcei va reveni în Liga 2, acolo unde își propune în noul sezon să obțină din nou promovarea, însă nu o va mai face cu antrenorul Dan Alexa (39 de ani). Acesta nu mai dorește să continue cu Dunărea și a ajuns, marți noapte, la un acord cu președintele Florentin Brișan în privința rezilierii amiabile a contractului. Discuția finală se va purta cu președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, însă decizia de a pleca este luată în proporție foarte mare.

UPDATE: Anunțul despărții de Dunărea și Dan Alexa a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă. „Am vrut să vin în fața voastră pentru a-mi asuma total retrogradarea aceasta. Sigur, sunt anumite circumstanțe, dar nu contează. M-am simțit dator față de oamenii care au făcut mari eforturi ca lucrurile să meargă bine. Am avut sprijin din partea conducerii, din partea galeriei. Am vrut să vin în fața lumii și să răspund. Plec de aici. Retrogradarea asta este a lui Dan Alexa. Sigur că mi-aș fi dorit și eu să am un buget mai mare, să pot să aduc alți jucători, dar știam cât este. Am retrogradat. Țin foarte mult să-i mulțumesc lui Florin (n.r. – președintele Florentin Brișan), pentru că împreună cu el am plecat la drum în urmă cu doi ani, lui Vasile Iliuță (n.r. – președinte Consiliului Județean Călărași), pentru că n-a fost problemă pe care să nu o rezolve, și lui Edi Grama, pentru că am avut o colaborare foarte bună în ultimul timp. Nu a fost ușor să fi echipa de Liga 1 cu cel mai mic buget, cu problemele care au fost la buget, cu mulți jucători străini, însă am reușit să am liniște, un lucru rar care se întâmplă în România. Dezamăgire a fost când am început să fiu înjurat. Da, îi înțeleg pe unii dintre cei care m-au înjurat. Nu am niciun fel de supărare. Înțeleg totul. Sunt foarte dezamăgit, ca și antrenor, la început de carieră, o retrogradare înseamnă enorm. Sufăr încă și cred că o să sufăr încontinuu. Cred că își va pune amprenta asupra mea retrogradarea asta, dar vreau să fiți convinși că am făcut absolut tot ce a depins de mine ca să reușim. Circumstanțe sunt o grămadă când retrogradezi pe locul 7. Poate așa a vrut Dumnezeu, când pierzi șase meciuri după minutul 90. Parcă totul a fost așa, să retrogradeze echipa asta. Am auzit multe reacții vehemente asupra oamenilor care conduc clubul. Îi rog și vreau să fie lucrurile clare, și o spun cu toată responsabilitatea, că oamenii care au fost lângă echipă au încercat să asigure condiții. Vinovați nu sunt. Vinovatul sunt eu”, a spus Dan Alexa la conferință.

Alexa poartă negocieri pentru preluarea unei echipe din Liga 1, însă a mai lăsat o portiță deschisă la Călărași, spunând că se va decide 100 la sută după întâlnirea cu Vasile Iliuță: „Nu ascund. Sunt în negocieri cu o echipă de Liga 1. Nu am vorbit cu domnul Iliuță. Vreau să văd și punctul dânsului de vedere. Dacă voi mai avea susținerea de până acum, nu văd de ce să nu rămân. S-au întâmplat foarte mult de când am venit aici. Mă simt mai călărășean decât alții care s-au născut aici. Voi vorbi cu dânsul și, din ce am înțeles, dânsul ar fi dispus, dar rămâne să vedem. Încă nu am luat nicio hotărâre. Aștept să vorbesc cu domnul Iliuță. Dacă e să rămân, rămân doar să promovăm. Lucrurile sunt foarte clare, dar acum vorbesc doar sufletește. Vreau să fiu sprijinit 100 la sută, la și până acum.”

„Vor rămâne 7-8 jucători. Acum, cei care conduc trebuie să aibă o reacție”

Totodată, Dan Alexa a anunțat că majoritatea jucătorilor Dunării vor pleca de la echipă, iar conducerea clubului trebuie să aibă o reacție imediată dacă își va propune promovarea în noul sezon. „Pleacă mulți. Vor rămâne 7-8. Pentru Călărași, e foarte important acum ca cei care conduc să aibă o reacție și, la cum îi cunosc, cred că vor avea. E foarte important, pentru că la anul, în Liga a 2-a, sunt cel puțin patru echipe cu un buget de cel puțin patru milioane și jumătate care vor să promoveze și sunt echipe de tradiție și va fi foarte greu”, a spus Dan Alexa.

Dan Alexa a preluat Dunărea în luna august 2017, în etapa a 5-a a sezonului de Liga 2, și a terminat campionatul pe locul 1, promovând-o pentru prima dată în istoria ei în prima ligă. În acel sezon a ajuns la o serie de 32 de meciuri consecutive fără înfrângere. Campionatul regulat al Ligii 1 l-a încheiat pe locul 12 din 14, iar în play-out s-a situat pe penultimul loc, 7, direct retrogradabil.

În cariera de antrenor le-a mai pregătit pe ACS Poli Timișoara, Rapid, ASA Târgu Mureș și Concordia Chiajna.


 

UPDATE 2: Conferința de presă susținută de președintele AFC Dunărea, Florin Brișan, antrenorul Dan Alexa, dar și directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călărași, Eduard Grama:

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 05 Jun. 2019, 14:10 Campionat
Pe aceeași temă