De râsul curcilor! Dunărea Călărași pierde la „masa verde” meciul câștigat pe teren cu „U” Cluj. Motivul și cum se schimbă clasamentul în Liga 2

Marius ANGHEL 26 Sep. 2019, 14:13 Campionat
De râsul curcilor! Dunărea Călărași pierde la

Dunărea Călărași a fost sancționată cu înfrângere la „masa verde” și cu penalitate sportivă de către Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române la meciul cu Universitatea Cluj, câștigat cu 3-2 pe teren propriu, în etapa a 7-a a Ligii 2. Schimbarea rezultatului înregistrat pe teren produce modificări importante în clasamentul eșalonului secund: „U” Cluj face 9 puncte și iese din zona retrogradabilă, iar Dunărea ajunge la 6 puncte și pică în locul ardelenilor.

Robert Boboc a jucat în stare de suspendare cu „U” Cluj

Problema Dunării Călărași a fost descoperită de Departamentul Competiții al FRF, care s-a și autosesizat în acest caz. Echipa lui Cristian Pustai l-a folosit în meciul cu „U” Cluj, ca integralist, pe mijlocașul Robert Boboc, aflat în stare de suspensare. Stafful tehnic al Dunării n-a știut acest lucru.

Robert Boboc a fost adus la Dunărea, după începerea campionatului, sub formă de împrumut de la Astra, club de care aparține contractual jucătorul, însă în prima etapă acesta jucase la CS Mioveni, acolo unde era împrumutat de giurgiuveni încă din luna ianuarie 2019.

În prima etapă din acest sezon, Robert Boboc a jucat pentru CS Mioveni în meciul cu ASU Poli, în care a și primit cartonaș galben. Apoi a fost redirecționat de Astra la Dunărea Călărași, pentru care a evoluat în partidele cu Farul (0-1), Petrolul (1-3), FK Csikszereda (1-1), Ripensia (1-1) și Sportul Snagov (2-0), toate desfășurate înaintea celei cu „U” Cluj. Boboc a luat cartonașul galben în meciurile cu Petrolul, Csikszereda, Sportul Snagov, astfel că a ajuns la patru avertismente în acest sezon, adunându-l și pe cel luat când era la Mioveni. 

Cum stafful Dunării nu s-a documentat și nu știa că Boboc avea galben primit la CS Mioveni, jucătorul s-a aflat în stare de suspendare la meciul cu „U” Cluj, în care a fost folosit integralist.

3-2 de pe teren s-a transformat în 0-3 în birourile FRF

Conform regulamentului, o echipă care folosește un jucător în stare de suspendare, pierde meciul respectiv la „masa verde”. Astfel, Dunărea Călărași pierde cele trei puncte obținute pe teren în jocul cu „U” Cluj, încheiat cu scorul de 3-2. Rezultatul va fi acum 3-0 pentru clujeni, iar marcatorii din acel joc vor rămâne în statistică. Au înscris Serges Ekollo (26′), Gaston Mendy (43′) și Bogdan Șandru (77′ – penalty), pentru Dunărea, și Kay (2′) și Artur Crăciun (61′), pentru „U”.

„Sesizare cu privire la jucătorul Boboc Robert Florin component al clubului AFC Dunărea 2005 Călărași.

Admite sesizarea. În baza art. 83/10/1 din RD cu aplicarea art. 34 din RD clubul AFC Dunărea 2005 Călărași se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea echipei AS FC  Universitatea Cluj) și i se aplică penalitate sportivă de 850 lei”, suna verdictul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

„U” Cluj a acumulat acum 9 puncte și a urcat de pe locul 16, retrogradabil, pe 12, la egalitate cu CSM Reșița, iar Dunărea Călărași a rămas cu 6 puncte și a picat de pe poziția a 12-a pe 17, retrogradabilă, la egalitate cu ASU Politehnica Timișoara și Daco-Getica București.

Iată ce spune regulamentul:

„Articolul 83    |    Nerespectarea obligațiilor de organizare a jocurilor

10.1 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancționează cu pierderea jocului prin forfait. Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor extracomunitari și a jucătorilor aflați în stare de suspendare, pentru cumul de cartonașe galbene sau pentru eliminări (cartonașe roșii) se urmăresc din oficiu la sesizarea departamentului activități sportive/competiții al FRF/LPF/AJF.

Articolul 34    |    Pierderea jocului cu 3-0 (forfait)

1. Echipele sancționate cu forfait sunt considerate că au pierdut jocul cu scorul de 3-0.
2. Dacă diferența de goluri la sfârșitul jocului respectiv este mai mare de 3-0, se va menține rezultatul din teren.”

Gafa de amatori făcută acum de Dunărea Călărași a fost văzută și în sezonul trecut de Liga 2. SSC Farul a rămas fără punctul obținut în meciul cu CS Mioveni, desfășurat, la Constanța, și încheiat cu scorul de 3-3, după ce l-a folosit pe Madikaba Doumbia, care era în stare de suspendare. Constănțenii, ca și în cazul Dunării, au pierdut cu 0-3 meciul respectiv.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Cătălin NIȚU / AFC Dunărea Călărași

Marius ANGHEL 26 Sep. 2019, 14:13 Campionat
Pe aceeași temă