Vin în Liga I fără infrastructură! Situația echipelor favorite la promovare

Mihai Andries 13 May. 2013, 12:16 Special

Echipa lui Cristi Popovici nu s-a împiedicat pe teren propriu în fața Săgeții Năvodari, administrându-le constănțenilor un sec 4-0 care a dus liderul la șapte puncte distanță de locul doi și la un pas de promovarea matematică. Însă, teoretic, Botoșaniul este ca și promovată, pentru că vine meciul cu Sportul, din București, pe care i-a bătut toată lumea, așa că cele trei puncte vor însemna automat și urcarea în Liga I.

Golurile lui Vașvari, Hadnagy (2) și Fülöp au consfințit o victorie meritată a gazdelor, iar la final jucătorii lui Cristi Popovici au încins o horă la centrul terenului și au scandat „Campionii”, alături de fani. „E o victorie foarte frumoasă. Matematic încă nu suntem promovați. Mai trebuie să mai așteptăm o săptămână. Mai avem un pas foarte mic de făcut, dar trebuie să fim atenți, pentru că ar fi cataclism să ratăm promovarea din poziția în care suntem”, a spus Cristi Popovici după meci.

Pentru locul al doilea în seria I se luptă Săgeata Năvodari, Delta Tulcea, CS Otopeni și CF Brăila. Totuși, prima șansă o are Săgeata, care, dacă își câștigă cele trei jocuri rămase, intră în premieră în Liga I. Tulcea și Otopeni au nevoie de minuni pentru a promova, în timp ce Brăila, singura din frunte care are de jucat de patru ori în ultimele patru runde, trebuie să-și câștige meciurile și să spere la un pas greșit al celor din Năvodari. Ceea ce pare totuși greu de realizat.

În seria a II-a, Corona Brașov și ACS Poli Timișoara sunt favorite certe la promovare. Și asta cu atât mai mult cu cât singura echipă care le-ar fi putut deranja, Damila Măciuca, s-a împiedicat surprinzător ieri în deplasare. Formația lui Claudiu Niculescu a făcut doar 1-1 pe terenul penultimei clasate, CS Alro Slatina, iar pentru a ajunge în Liga I trebuie să-și câștige toate meciurile, iar Poli sau Corona să facă un pas greșit. Trebuie amintit faptul că ACS Poli Timișoara joacă abia azi meciul din etapa 26, pe teren propriu, cu FCM Târgu Mureș.

FC Botoșani, Săgeata Năvodari, Corona Brașov și ACS Poli Timișoara se apropie cu pași mari de Liga I, dar niciuna dintre cele patru formații nu stă bine la capitolul infrastructură. Fiecare mai are lucruri importante de pus la punct la arena unde se presupune că va primii granzii ligii I. ProSport a făcut o radiografie a situației celor patru și vă prezintă realitățile din acest moment. (Text de Daniel REMEȘ)

FC Botoșani ar putea debuta la Iași!

FC Botoșani a trecut în dosarul de licențiere pentru liga I stadionul „Emil Alexandrescu” din Iași, pentru disputarea partidelor de pe teren propriu. Cu toate acestea, oficialii clubului FC Botoșani speră ca investițiile la stadionul Municipal să fie finalizate până pe 20 iulie, când este programată prima etapă din sezonul 2013-2014 al ligii I.

Valoarea estimată a investițiilor în stadionul municipal este de 300.000 de euro. Din acești bani se vor monta încă aproximativ 600 de scaune pentru a ajunge la un total de 7.000. Se vor monta turnicheții la intrările în stadion, un sistem de supraveghere video și un sistem de sonorizare. Se vor extinde vestiarele și se va construi o sală pentru conferința de presă. Cât privește suprafața de joc, tocmai a fost refăcut gazonul stadionului Municipal, iar în momentul de față îndeplinește condițiile necesare.  Deși lucrările de modernizare nu au demarat încă, reprezentanții primăriei dau asigurări că primul meci în liga I se va juca pe stadionul Municipal. Primăria a alocat echipei FC Botoșani suma de 900.000 de lei, la care se vor adăuga banii pentru investițiile în arenă.

În sezonul următor, FC Botoșani va avea un buget de aproximativ 1,8 milioane de euro, din care circa 600.000 de euro vor veni din drepturile de televizare, aproape 400.000 de euro de la primărie și Consiliul Județean, iar diferența de la sponsori. (Text de Răzvan SAUCIUC)

Farul și Galați, variante de rezervă pentru Săgeata Năvodari

Săgeata Năvodari nu e nici ea pregătită de Liga I. Arena de la malul mării nu se prezintă în cele mai bune condiții, dar oficialii clubului spun că, împreună cu primăria, sunt gata să facă minuni în această vară. „Așteptăm verdictul de la Federație. Am depus dosarul de licențiere și vom evolua în liga I pe stadionul Farul până când arena din Năvodari va fi modernizată. Primăria are deja proiectul, așteptăm decizia de la federație și sfârșitul de campionat pentru a demara lucrările de modernizare. Acum nu arată prea bine, dar va fi un stadion cu o capacitate de 8.500 de locuri și va avea exact ceea ce îi trebuie unei echipe de Liga I. Vom începe lucrările imediat după terminarea campionatului, în aproximativ două săptămâni de la finele acestuia”, a declarat Mihai Terzi, directorul grupării din Năvodari.

Dacă nu vor termina la timp lucrările la stadionul din Năvodari, pe lângă varianta Farul, oficialii de la Săgeata iau în calcul posibilitatea de a evolua la Galați. „Am depus în dosarul de licențiere mai multe stadioane unde să putem evolua în Liga I. Suntem ca și promovați și vreau să vă asigur că nu ne vom face de râs în Liga I. Până începe sezonul, ne vom pune la punct și cu infrastructura, dar și cu finanțele. Cu 2, 5 milioane de euro vom face față cu brio în Liga I”, a spus președintele Florentin Manolache. (Text de Alexandru RAITA)

Corona se mută pe Tineretului

Corona Brașov a fost înființată în 2008 și, cu o singură excepție, a promovat în fiecare an într-o ligă superioară. Formația de sub Tâmpa joacă partidele de pe teren propriu din Liga a II-a la baza sportivă Carpați, iar antrenamentele sunt susținute pe arena Metrom. Din păcate pentru Corona, echipa nu va putea evolua pe același stadion și în Liga I. Stadionul Carpați are doar 800 de locuri pe scaune și nu există disponibilitate pentru ca el să fie adus la nivelul Ligii I. În aceste condiții, dacă intră în prima divizie, Corona va evolua pe Tineretului, cel pe care joacă în prezent FC Brașov.

Conducerea celor de la Corona s-a înțeles atât cu primăria, cât și cu patronul lui FC Brașov, Ioan Neculaie, pentru a evolua pe Tineretului. De ce a fost nevoie de două aprobări? Gazonul este în proprietatea Primăriei și a Consiliul Local, în timp ce tribunele aparțin de FC Brașov. Pentru a face față în Liga I, Corona va avea nevoie de 1,8-2 milioane de euro, bani care vor veni de la sponsori și de la Consiliul Local. (Text de Daniel REMEȘ)

Cadou de 50 de ani! „Vom evolua sigur pe «Dan Păltinișanu» în Liga I”

Dacă ACS Poli promovează, noua echipă a Timișoarei va putea să joace pe „Dan Păltinișanu”, arenă care a împlinit pe 1 mai 50 de ani. „Stadionul acesta a găzduit meciuri de cupe europene până nu demult. UEFA ne-a permis să jucăm și play-off‑ul de Champions League tot aici, așa că vom evolua sigur pe «Dan Păltinișanu» în Liga I”, a declarat Petru Mușat, directorul sportiv al lui ACS Poli.

Singurele probleme sunt legate de lipsa încălzirii gazonului și de bălăriile crescute lângă trepte. Puțină verdeață a ieșit și pe lângă scaune, însă buruienile acestea sunt mult mai puține decât cele din exteriorul arenei. Timișorenii sunt siguri că vor juca acasă partidele din primul eșalon, însă au fost obligați să treacă în dosarul de licențiere un  stadion „de rezervă”, pe care să-și dispute meciurile, în cazul în care arena lor nu va îndeplini condițiile necesare. Bănățenii au ales varianta Mediaș.(Text de Radu FAUR)

Foto adițional: Eduard BLAGA, Alexandru RAITA, Marius ANGHEL și Sebastian TĂ‚TARU

Mihai Andries 13 May. 2013, 12:16 Special
Pe aceeași temă