VIDEO | Ultimul președinte al Astrei, surprins într-o agenție de pariuri: ”Mai pierd timpul uneori, îmi aștept rândul la un salon de manichiură din apropiere.” În 2022 striga, din înaltul tribunei, propriului jucător: ”Ne-ai scos banii din buzunar”

30 Aprilie 2022. Astra pierde, lamentabil, pe teren propriu, partida cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu (scor 0-6). Fosta campioană a României era, practic, retrogradată în eșalonul terț, acolo de unde, după opt etape disputate, chiar înaintea turului, s-a retras din campionat.

În finalul partidei împotriva gorjenilor, meci blocat de casele de pariuri, la scorul de 5-0 pentru oaspeți, Cătălin Cotolan de la Astra a avut o ratare monumentală. Dintr-o poziție ideală, jucătorul a reluat mult peste poartă.

Prezent în tribuna stadionului ”Marin Anastasovici”, președintele Marian Costea a avut o replică stranie la adresa propriului jucător. ”Aoleuuu, Cotoooo! Ne-ai scos banii din buzunar”. Reacția oficialului giurgiuvean a fost înregistrată de către un spectator aflat în tribună. În minutele rămase din meci, Viitorul Pandurii a mai înscris un gol, mai precis în prelungirile jocului.

Marian Costea: ”Nu mă pricep la combinații, habar n-am cum se joacă, nu m-a interesat niciodată acest subiect”

Contactat în legătură cu această replică, să-i spunem cel puțin ciudată pentru un președinte de club, Marian Costea și-a explicat gestul.

”Meciul cu Târgu Jiu a fost cea mai mare dezamăgire din cariera mea de 40 de ani. Jucam împotriva unei formații cu probleme, antrenor schimbat, citisem în presă că au și greutăți financiare. Eram convins că vom lua măcar un punct. Dar a ieșit, până la urmă, o partidă lamentabilă pentru noi. De aceea, la un moment dat, am și început să comentez în tribună în sens autoironic. Strigam la arbitru, prin minutul 70, dacă poate să fluiere finalul sau acea replică, „ne-ați scos banii din buzunar”, care se mai rostește, la modul general, în folclorul tribunei, după o mare ratare. Dar, repet, totul la nivel ironic, fiind foarte dezamăgit de ceea ce vedeam pe teren. Nici vorbă să fi fost la mijloc vreo chestiune legată de pariuri. Nu mă pricep la combinații, habar n-am cum se joacă, nu m-a interesat niciodată acest subiect”, a precizat, pentru Playsport, Marian Costea.

Reacția lui Marian Costea din înaltul tribunei a venit într-un moment în care Astra evolua fără busolă în Liga 2, condamnată la retrogradare și cu anumite suspiciuni care planau asupra meciurilor fostei campioane. A spus-o, pentru sursa citată, în momentul în care s-a consumat acest episod, juristul Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-Amatori din România, Lucian Enache: ”La Astra este o situație vecină cu disperarea. E un club mort și îngropat, al cărui scop nu poate fi înțeles, însă toată lumea îl bănuiește. Fără probe, nu poți afirma.”

Revenim la declarația lui Marian Costea, nici vorbă să fi fost la mijloc vreo chestiune legată de pariuri. Nu mă pricep la combinații, habar n-am cum se joacă, nu m-a interesat niciodată acest subiect”.

”Era un băiat din galeria Stelei căruia i-am sugerat ce să pună la pariuri, să văd dacă am inspirație. A pus el, cu banii lui, cu mâna lui”

Și facem pasul în prezent. Vineri, 24 februarie, cartierul Ghencea, București. Marian Costea este surprins, în imaginile obținute de ProSport, într-o agenție de pariuri. Aflat la o masa, acesta stă în fața unui perete plin cu monitoare pe care se derulau jocuri de noroc, erau afișate cotele evenimentelor live și se transmitea un meci de fotbal.

Marian Costea, fostul președinte al Astrei, într-o agenție de pariuri

Contactat telefonic, Marian Costea, în prezent fără angajament după ce Astra s-a retras din campionat, a recunoscut că se află în înregistrare și a explicat și motivul pentru care a intrat în casa de pariuri. Jocul de Bingo care rula pe unul dintre monitoarele din fața sa. Plus poziționarea agenției, lângă un salon unde își aștepta locul la manichiură, susține Costea.

Mai pierd timpul, uneori, la o sală de jocuri din Ghencea, unde locuiesc, fiincă-mi aștept rândul la manichiură, la un salon vecin. Dar mai bag doar câte patru, cinci lei la Bingo, de distracție. Mai mult îmi sar banii din buzunar. Bilete la pariuri nu am pus. Era acolo un băiat din galeria Stelei, îi auzeam cum discutau și i-am sugerat să pună, să vedem dacă am inspirație. A pus el, cu banii lui, cu mâna lui. Oricum, nu am nicio restricție, pentru că nu mai sunt implicat oficial nicăieri. Aș avea dreptul să pariez ca orice alt cetățean liber, dar e o chestie care nu mă pasionează și nu mă pricep. În afară de vechiul sistem de la Pronosport, cu clasicele 1, X sau 2, eu habar nu am cu ce se mănâncă această treabă. Ar fi păcat să dați un sens tendențios acestei filmări, fiindcă nu e nimic de ascuns, nimic în neregulă”, și-a explicat Marian Costea prezența în casa de pariuri.

În 2022, FRF ar fi primit sesizări în legătură cu anumite jocuri suspecte la pariuri ale Astrei

Conform unor surse din FRF, în 2022, mai multe partide pe care Astra le-a disputat în eșalonul secund au intrat în atenția unei investigații în cadrul Departamentului de Integritate al FRF.

Astfel, jocurile alb-negrilor au ridicat semne de întrebare, mai ales că s-au primit și unele sesizări în acest sens.

Contactat, Virgil Pascu, cel care conduce acest departament, a confirmat că există „mai multe anchete”.

La aproape un an distanță, FRF nu a furnizat și alte informații legate de acest caz.

Costea nu mai este implicat, dar se mai implică. ”Astra nu moare. Lucrăm acum să înscriem echipa în liga a patra”

Chiar dacă spune că nu mai este implicat oficial la club, Marian Costea a ținut să precizeze, în finalul discuției cu reporterul ProSport, că Astra o să revină în fotbalul românesc.

”Lucrăm acum să ne înscriem în Liga 4 Giurgiu. Vom folosi copii, din liga a treia ne-am retras din cauză că aveam blocate transferurile și nu mai dispuneam de lot. Sperăm ca domnul Niculae să se implice din nou, poate în trei, patru luni vom avea o veste bună. Prin urmare, Astra nu moare!” – Marian Costea

Astra este campioana României în 2016, câștigătoarea Cupei României în 2014 și dublă deținătoare a trofeului Supercupa României, în 2014 și 2016.

În 2022, sub conducerea președintelui-delegat Marian Costea, venit la club în același an, Astra a disputat 18 meciuri oficiale, 9 în Liga 2 și 9 în Liga 3, și au fost înregistrate 18 înfrângeri, astfel că nu a obținut niciun punct. Echipa din Giurgiu a înscris 7 goluri, toate când era în Liga 2, și a primit nu mai puțin de 117 goluri (33 în Liga 2 și 84 în Liga 3).

La începutul acestui an, Marian Costea a purtat negocieri cu Gigi Becali pentru a prelua Unirea Constanța, ultima clasată în Liga 2. Discuțiile nu s-au concretizat.

Pe aceeași temă