Văsâi: „Sportul românesc e la pământ”

16 May. 2009, 16:40 Special

După cum www.liga2.ro anunța, naționala Under 19 a României se pregătește de turneul preliminar din Franța, ultimul pas până la Campionatul European ce va avea loc în vara în Ucraina. Pentru a fi aproape de „tricolorii mici” am mers la Izvorani, acolo unde ieri, echipa antrenată de Adrian Văsâi și Lucian Tetileanu a desfășurat ultimul antrenament înainte de plecarea în Hexagon.

Antrenorul principal, Adrian Văsâi (foto dreapta) a acceptat să discute despre turneul din Franța, dar și despre situația juniorilor din românia

Ce așteptări aveți de la turneul din Franța?

Ne așteaptă trei meciuri foarte grele, dar în nici un caz nu ne ducem ca mielul la tăiere. Toate cele trei echipe sunt foarte bune. În fotbalul norvegian se investește enorm, Letonia s-a calificat aici în dauna Italiei, iar de Franța ce să mai zicem. Cu toate acestea consider că avem șanse să ne calificăm la turneul final.

Am observat că în lotul pe care l-ați convocat aveți doi portari, ambii evoluând în Italia. Nu mai avem portari de valoare în România?

Cei doi portari, Alexandru Pena și Alberto Cobrea, sunt foarte valoroși. În afară de ei doi l-am mai avut în vizor pe Farcaș, de la Universitatea Cluj. În momentul de față i-am considerat cei mai în formă. Nu e vorba că nu mai sunt portari de valoare în România, dar ținând cont de importanța turneului nu puteam face acum experimente. Cu lotul acesta am abordat calificările de la început.

Apropo de lot. Surprinde neconvocarea stelistului Vlad Rusu, deși a fost lăudat în dese rânduri…

Rusu este un fotbalist foarte bun, a marcat pentru Steaua II, dar de fiecare dată când a venit la lot nu a confirmat. Sunt fotbaliști și fotbaliști. Din păcate el nu a reușit să confirme așteptările pe care le aveam de la el.

Dar Cosmin Matei de la Farul ? El era un obișnuit al lotului. De ce nu a mai fost chemat?

Repet. În momentul de față, ăștia sunt jucătorii pe care i-am considerat cei mai în formă.

Schimbând puțin subiectul, ce părere aveți de situația tinerilor fotbaliști din România? Toată lumea se plânge că nu mai apar valori.

Nu sunt de acord cu lucrul acesta. Avem fotbaliști de valoare, dar din păcate infrastructura lasă de dorit și mulți se pierd pe drum. Poate și acesta e motivul pentru care mulți jucători pleacă de foarte tineri în străinătate. Acolo găsesc condiții foarte bune. Sportul nu este o prioritate pentru țara noastră și de asta au căzut majoritatea ramurilor. Vă dau exemplul Elveției care face furori la Campionatul European pentru jucători de sub 16 ani. Ei au naturalizat mulți jucători și se pare că au succes. Nu spun că asta e soluția pentru performanță, dar trebuie găsit ceva și la noi în țară.

Ați luat legătura cu noul antrenor al naționalei, Răzvan Lucescu?

Deocamdată nu am apucat să vorbesc cu el. Acum altele sunt prioritățile lui. La momentul potrivit probabil că se va interesa și de naționalele „mici”.

Se interesează antrenorii de la naționalele de tineret și seniori de echipele de juniori ?

Da. Un exemplu foarte bun este Emil Săndoi. El a fost de multe ori la meciurile noastre și i-a urmărit pe jucători.

Vă calificați la Europeanul din Ucraina?

Sper din tot sufletul.

Articol scris de Alexandru Amironoaiei
 

16 May. 2009, 16:40 Special
Pe aceeași temă