Gloriile clubului Chimia Râmnicu Vâlcea au jucat, duminică, 24 ianuarie, în Sala Sporturilor Traian din Râmnicu Vâlcea, într-un meci demonstrativ alături de două echipe formate din jucători de la CSM Râmnicu Vâlcea și Oltchim.
Peste 700 de spectatori s-au strâns la Sala Traian pentru a-i revedea pe cei mai îndrăgiți fotbaliști vâlceni, care au scris istorie pentru Chimia câștigând Cupa României și evoluând ani buni în Liga 1.
În primul meci demonstrativ s-au înfruntat CSM și fosta echipă Oltchim, rezultând un meci foarte echilibrat și atractiv. Antrenorul CSM-ului, Alexandru Pelici, a împărțit lotul în patru echipe, fiecare fiind folosită câte o repriză din cele două meciuri disputate.
Fosta FC Oltchim, cu Lucian Catargiu, Ion Lazăr, Marian Deaconescu (antrenori), Marius Vlădoi, Adrian Glăvan, Marian Perța, Octavian Marinescu, Ovidiu Creangă, Cătălin Moldoveanu, Iosif Melcea, Ștefan Răcăreanu, Ciprian Mihai și Bogdan Preda a lăsat o impresie excelentă, dând o replică foarte solidă CSM-ului, mai ales că are jucători încă în activitate la județ și obișnuiți cu fotbalul în sală. Echipa fanion a Vâlcii s-a impus în acest meci cu 3-2 și pentru că l-a avut pe teren și pe atacantul Florin Costea, care, aflat în cantonament cu CSM până se decide în privința noii echipe, a decis jocul cu o „dublă”.
Apoi, suporterii mai vârstnici au fost cu ochii ațintiți pe foștii jucători ai Chimei, nostalgici după cei care au adus la Vâlcea o Cupă a României și au evoluat mulți ani în primul eșalon. Dumitru Teleșpan, Marin Nicolae, Marian Bașno, Lucian Giurcă, Gabi Mangalagiu, Mihai Persu, Viorel Ciofâcă, Cristi Lazăr, Emanuel Moldoveanu au avut și sprijin în mai tinerii Florin Costea, Alin Pufu, Alin Savu, Lucian Tarcea, Rareș Sporea. A lipsit jucătorul simbol al Chimiei, Iancu Carabageac, mutat la Sibiu.
Golurile au curs în poarta veteranilor chimiști, însă important a fost spectacolul, care a fost unul gustat de public. În amuzamentul general, antrenorul Marian Bașno i-a oferit o altă minge și șansa golului lui Marin Nicolae, apostrofându-l pe fostul atacant că nu a atins-o pe cea cu care se juca.
Mangalagiu și Savu au înscris golurile de onoare pentru Chimia. Fostele glorii ale Chimiei au reușit să joace momente bune și cu un jucător în plus, până ce fostul arbitru internațional Gheorghe Constantin să fie sesizat din tribună. Costică Vâlcea a fluierat meciurile demonstrative alături de Teodora Stuparu.
Nostalgie după Chimia
Foștii jucători ai Chimiei poartă dorul vremurilor bune din primul eșalon, când Stadionul din Zăvoi devenea arhiplin, iar spectatorii stăteau cocoțați și pe Dealul Capela.
Fostul mijlocaș Mihai Persu are o fabrică de încălțăminte cunoscută pe plan local, dar deține și palmaresul defunctei Chimia. „Este evident că Chimia lipseste vâlcenilor, pentru că, iată, de atâția ani ne chinuim să promovăm o echipă în Liga 1. Lipsa unui brand recunoscut precum Chimia, face ca emulația și atracția spectatorilor către teren să nu mai fie aceeași ca pe vremuri, când în tribună erau 12.000 de spectatori. Tribunele erau ticsite și înainte de anii 90 și după, abia apoi Vâlcea a intrat într-un con de umbră, nereușind să mai promovăm o echipă la Liga 1. Cred că brandul Chimia trebuie reinventat cu actuala echipă” a spus Mihai Persu, actualmente consilier local.
Fost jucător și antrenor al Chimiei, Marian Bașno subliniază și el scăderea calitativă a fotbalului autohton. „Mie îmi e dor de o echipă de Liga I la Vâlcea. Sunt șanse și acum, dar nu cred că există potență financiară pentru primul eșalon, acolo este alt nivel, sunt și alte cheltuieli. Nu mai vine lumea în Zăvoi, oamenii acum au mai multe opțiuni de distracție în weekend, s-a micșorat și numărul populației, dar ca să fiu obiectiv, contează mult și valoarea scăzută a fotbalului, nu numai la Vâlcea, mă refer la nivel național” a declarat și Marian Bașno, care are sute de jocuri în Liga 1, fiind maestru emerit al sportului.
Cu Mihai Persu și Marian Bașno vom prezenta zilele viitoare ample interviuri, în care foștii jucători a Chimiei radiografiază actuala CSM.
Fostul atacant al Chimiei, Gabi Mangalagiu este șeful Centrului de copii și juniori al CSM-ului. „Pe timpuri era stadionul arhiplin, pentru că era spectacol, se ajungea repede la poartă, se juca ofensiv, acum se joacă mult lateral până și în Liga 1. Pe vremuri erau fotbaliști care făceau diferența, cum era Iancu Carabageac, care dribla 3 jucători în cinci metri pătrați… Atunci se făcea marcaj om la om la sânge, acum se folosește zona, dar a scăzut mult spectaculozitatea jocurilor”, a explicat Mangalagiu.
Annellice a luat Cupa Prieteniei
În finala Cupei prieteniei la minifotbal, desfășurată în finalul spectacolului din Sala Sporturilor Traian, Annellice a învins pe FC Ostroveni cu 5-3. Cele două finaliste merg pe 26 februarie la Campionatul Național Liga Prieteniei. Câștigătorii au obținut premiul de 500 de euro pus la bătaie de organizatorul Dragoș Muscalu și au fost duși la petrecere cu limuzina.
Annellice este antrenată de Dobrin Ionescu, acesta dând echipei numele frumoasei sale fiice, care este junioară la clubul privat de handbal HCM Torok. Golgheterul Cupei Prieteniei a fost Dorin Rădoi, iar cel mai bun portar, Ion Armeanu.
Articol scris de Adi Georgescu
Foto: Carol Lascu