Utiștii au numai cuvinte de laudă pentru Jean Pădureanu: „Om respectat, conducător apropiat de jucători care se confundă cu istoria Gloriei. L-a adus la Bistrița pe Batistuta!”

Marius ANGHEL 02 Jan. 2017, 22:16 Special

Fostul președinte al clubului Sportiv Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, supranumit „Lordul”, a murit în noaptea de joi spre vineri, după o grea suferință, în timp ce se afla internat în Secția de Oncologie a spitalului de Urgență Bistrița. Cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc fusese internat în stare gravă în urmă cu o săptămână, suferind de cancer, suprapus cu boala Alzheimer. Medicii bistrițeni au fost rezervați încă din start în privința șanselor sale de supraviețuire, Jean Pădureanu decedând la 80 de ani.

Născut pe 22 martie 1936, la Băilești, județul Dolj, Jean Pădureanu și-a început cariera de fotbalist la Craiova, apoi a trecut pe la CCA-Steaua și la Gloria Bistrița, unde a evoluat în perioada 1958-1970. A devenit ulterior vicepreședinte și apoi președinte al clubului bistrițean, care, sub comanda acestuia, a promovat în prima ligă în 1990, unde a rămas timp de 21 de ani, a cucerit o Cupă a României (1994) și a încheiat campionatul pe locul al treilea (2003). În 1995 a fost numit președinte la Rapid București, revenind la Gloria doi ani mai târziu.

Doi dintre fotbaliștii care l-au cunoscut foarte bine pe Pădureanu, lucrând cu el ani de-a rândul, nu au decât cuvinte de laudă la adresa sa. Nu neagă faptul că – poate – fostul președinte al Gloriei a făcut și lucruri necurate în trecut, demne de așa-zisa „Cooperativă” de care îi este legat numele alături de alți conducători cu obiceiuri comuniste, dar ambii susțin că atâta timp cât au lucrat cu el nu au participat niciodată la vreun aranjament.

Curtuiuș: „Istoria clubului se confundă cu el, a fost foarte respectat în oraș”

Marius Curtuiuș, golgheterul de anul trecut al „Bătrânei Doamne”, este bistrițean și a evoluat la Gloria, ca și junior și senior timp de opt sezoane. Chiar dacă a mai fost împrumutat și la alte formații câte o jumătate de sezon, atacantul ajuns la 27 de ani a fost jucătorul Bistriței până la 23 de ani. „În primul rând, ca bistrițean, vă pot spune că a fost foarte respectat în oraș. Practic, toată istoria clubului se confundă cu Jean Pădureanu, nu e puțin lucru să menții un oraș mic ca Bistrița timp de două decenii în Liga 1, ba să-l mai și duci în Europa. Să nu uităm că în 1996 echipa sa l-a adus la Bistrița pe Batistuta, Rui Costa și alți fotbaliști din acea generație de excepție a Fiorentinei. Atletico Madrid sau Lille au fost alte echipe importante din fotbalul european ce au mai ajuns pe arena ce acum îi poartă pe drept numele. Îmi amintesc cu plăcere de acele partide, eram copil și așteptam să văd și eu fotbaliști adevărați la Bistrița. A fost și președintele meu de pe la 14-15 ani, de la juniori și până la 23 de ani, când am plecat la Slatina. Era om de cuvânt, tot ceea ce promitea și punea în practică. Și vă spun cu mâna pe inimă, nici dânsul sau niciun alt conducător de-al Bistriței nu mi-a sugerat vreodată să nu-mi apăr corect șansele. Spun despre perioada în care am activat eu la Gloria, de ceea ce a fost înainte nu vorbesc, căci nu cunosc. Am citit și eu unele lucruri, am auzit vorbindu-se, dar rămân la părerea că Jean Pădureanu a făcut în special lucruri bune, pozitive, pentru fotbal. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!, a spus Curtuiuș, care și-a petrecut Revelionul la Gura Humorului și nu a putut participa la slujba de înmormântare a „Lordului” din prima zi a lui 2017.

Mărginean: „A pus mereu fotbalistul pe primul plan, ce promitea aia era”

Deși este arădean, Radu Mărginean a cunoscut cea mai bună perioadă a carierei sale la Gloria Bistrița. Și-ar fi dorit ca UTA, echipa sa de suflet, să prindă vremuri mai bune, însă așa fostul mijlocaș de „închidere” și-a făcut treaba în Liga 1 în special în orașul din inima Transilvaniei. A petrecut trei perioade în „alb-albastru”: 2006-2007, 2008-2012 și 2013-2014, în primele două prinzându-l pe Jean Pădureanu plenitudinea forțelor. „Ceea ce pot afirma cu tărie despre Tata Jean, așa cum îi spuneam toți, este că era un conducător foarte apropiat de jucători. Știa să te asculte când aveai o problemă, dar te și simțea imediat dacă nu erai sincer cu el. Întotdeauna, a pus pe primul plan fotbalistul, spunea mereu că de la mulțumirea noastră pleacă totul. Primii bani ce intrau în club îi dădea mereu jucătorilor, apoi urmau restul, antrenori și angajați. Nu ne promitea marea cu sarea, dar ceea ce promitea aia era. Clubul a reușit să se gospodărească în regim propriu. Gloria Bistrița avea grădina sa la marginea orașului, ce asigura legumele și fructele pentru fotbaliști. Vreau să scot în evidență faptul că a făcut lucruri importante fără a avea nu știu ce posibilități într-un oraș mic ca Bistrița. Pe finalul aventurii mele la Bistrița, boala Alzheimer a început să-l transforme. Chiar și așa, deși devenise doar președinte onorific, Tata Jean venea deseori la teren, iar când îl întrebam de bani în acea perioadă de final a clubului mai bine nu ne spunea nimic decât să ne mintă. A rămas vertical, e un om și un președinte pe care eu l-am apreciat, mai ales că nu am cunoscut niciodată latura sa negativă, cea legată de aranjamente sau ceea ce s-a mai scris în presă. Mie nu mi-a spus niciodată: >. Și am jucat șase sezoane pline la Bistrița… Să-l odihnească Dumnezeu!”, a transmis și „Mărgi”, care a tras oblonul asupra carierei sale în vara lui 2014, odată cu intrarea în faliment a Gloriei Bistrița. Arădeanul s-a întors acasă, a pus pe picioare baza sportivă Real Sport și este antrenor la grupa 2003 a UTA-ei.

Jean Pădureanu a fost înmormântat ieri dimineață la Bistrița. Galeria Gloriei, cu steaguri și fulare alb-albastre, a urmat cortegiul care a străbătut orașul până la stadion, unde s-a aprins nocturna, și apoi spre cimitir. Conform estimărilor, circa 2.000 de oameni i-au adus un ultim onor lui Jean Pădureanu.

Citește și: Jean Pădureanu, înmormântat la Bistrița de protopop în prezența primarului, a galeriei și a numeroși foști jucători ai Gloriei. Dragomir, dator vândut „Lordului”, care i-a salvat pielea de nenumărate ori, a lipsit

Poveste cu Cooperativa lui Pădureanu. Incredibilele peripeții din primăvara lui 1993 și cum a ajuns Gloria Bistrița să joace prima oară în Cupa UEFA

Amintiri dintr-o lume dispărută. Matei Udrea despre Jean Pădureanu: moartea unei epoci

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 02 Jan. 2017, 22:16 Special
Pe aceeași temă