Un ultim salut pentru Vasile Tătar

10 Dec. 2008, 14:08 Special
Un ultim salut pentru Vasile Tătar

Câteva sute de persoane l-au petrecut ieri pe ultimul drum pe fostul fotbalist și renumitul arbitru hunedorean.
Sute de persoane au trecut în ultimele zile pe la căpătâiul lui Vasile Tătar, pentru a-și lua rămas bun și pentru a aprinde o lumânare. Ieri, la amiază, cu toții au fost prezenți în curtea Cimitirului "Valea Seacă" din Hunedoara pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost un simbol al fotbalului și al școlii de arbitraj hunedorene.

 

Apreciat de semeni

 

Printre cei care au venit să susțină familia îndoliată și să își ia rămas bun de la Nea Vasile s-au aflat: Remus Vlad, Ștefan Beregszaszy, Gelu Simoc, Romulus Gabor, Dorin Nicșa, Grigore Macavei, Mircea Sârbu, precum și reprezentanți ai Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, ai FC Corvinul 2005 Hunedoara, prieteni, foști colegi, colaboratori sau simpli suporteri.

 

A fost un om admirat de semenii săi, mai ales pentru modestia, simplitatea și profesionalismul de care a dat dovadă în tot ceea ce a făcut pe terenul de fotbal și în preajma lui. Pentru a trece mai ușor peste greul moment, înaintea începerii ceremoniei funerare, cei prezenți în jurul sicriului și l-au amintit pe Vasile Tătar așa cum l-au cunoscut ei. "A fost un fotbalist bun. Un mijlocaș mai lent de felul lui, dar de pasă decisivă", a căzut de acord fostul președinte al Corvinului Gelu Simoc cu unul dintre cei mai longevivi fotbaliști hunedoreni, Remus Gostian.

 

"Era o plăcere să îl vezi arbitrând, a fost omul cinstei și corectitudinii, a fost un symbol al arbitrajului internațional. A fost un hunedorean și un corvinist adevărat, a fost unul dintre cei mai renumiți arbitri ai generației lui, a fost VASILE TĂ‚TĂ‚R", a titrat unul dintre mesajele postate de suporterii hunedoreni pe forumul lor corvinulhunedoara.uv.ro.

Moștenire de valoare

 

Fostul arbitru a luat cu el în lumea celor drepți doar cravata cu inițialele Federației
Române de Fotbal și insigna cu însemnele UEFA. Fluierul și fanionul cu care a arbitrate finala Campionatului European din Italia 1980, RF Germania – Belgia, scor 2-1, le-a lăsat acasă pentru a purta spre glorie un alt arbitru de-al locurilor. Odihnește-te în pace, Vasile Tătar.

Cine a fost Vasile Tătar?

Vasile Tătar s-a născut la Deva, pe 29 iulie 1938. Viața lui a fost sinonimă cu fotbalul. Fost jucător la Corvinului Hunedoara între anii 1950 și 1969, la finalul carierei de fotbalist, Vasile Tătar s-a dedicat arbitrajului. În anul 1974 a fost admis în lotul divizionar A, iar apoi a fost purtător al ecusonului FIFA până în anul 1982, perioadă în care a arbitrat sute de meciuri, la linie și la centru, în competițiile internaționale rezervate echipelor de club și interțări. Hunedoreanul Vasile Tătar a devenit celebru după ce, în 21 iunie 1980, alături de Nicolae Rainea, la centru, și celălalt arbitru asistent, Otto Anderco, a făcut parte din singura brigadă română care a arbitrat o finală de Campionat European – Italia 1980: Republica Federală Germană – Belgia, scor 2-1, partidă disputată pe "Stadio Olimpico", din Roma.

 

Articol scris de Sami Tamaș

10 Dec. 2008, 14:08 Special
Pe aceeași temă