Din pricina unei accidentări, jucătorul constănțean Lucian Bubuleandră a fost nevoit să renunțe la fotbal pe moment. Însă este pe cale să se realizeze în alte domenii, după ce a plecat din țară cu o bursă de studiu.
Fost jucător la FC Farul și la Viitorul, Lucian Bubuleandră (24 de ani) este de un an și două luni în Anglia, la Birmingham. Beneficiar al unei burse la University College Birmingham (UCB), Lucian studiază Business Enterprise (derularea completă, de la A la Z, a unei afaceri). A trecut în anul doi dintre cei trei ai Facultății, plus master-ul. În țară, terminase Facultatea de Management Financiar-Bancar de la Universitatea „Spiru Haret”, iar dacă i s-a ivit oportunitatea de a-și aprofunda și îmbogăți studiile, nu a ezitat să-i dea curs.
O accidentare serioasă (are dureri la nervul sciatic, fiind nevoie, se pare, de operație, o neuroplastie, pe care nu își permite momentan să o plătească) l-a determinat pe Lucian să o rupă cu fotbalul deocamdată. Se dedică studiilor la Birmingham și nu exclude să se stabilească definitiv în Anglia. „Nu urmăresc lucrul acesta neapărat, dar cine știe, din moment ce voi termina această facultate. Voi vedea ce oportunități mi se ivesc în domeniu, le voi analiza și mă voi decide dacă voi face pasul acesta sau nu”, a declarat Luci.
La Birmingham, fostul fundaș central locuiește, alături de alte trei persoane (iubita sa și doi colegi, constănțeni și ei), într-o casă cu trei camere, pe care au închiriat-o. Prietena sa, Heliana Vasilescu, studiază tot la UCB, dar la Marketing – Management.
Întreținerea casei, cu tot cu utilități (apă, curent, gaz, Internet), îi costă cam 200 de lire sterline de persoană pe lună. Fiind bursier, Lucian nu plătește anul universitar, primind în schimb, o dată pe an, 800 de lire, întrucât a avut media peste 9 la Bacalaureat. În plus, face bani din job-uri part time. Este supervizor la Hotelul „Premier Inn”, monitorizând activitatea angajaților și purtând discuții cu clienții, iar în week-end are ședințe de modelling, după ce a încheiat un contract cu o agenție. Această postură i se potrivește ca o mănușă lui „Bubu”, un tânăr frumos și arătos, înalt de 1,84 m. „Momentan, sunt la început. Niciodată nu o să consider că am reușit în ceva. Cât trăim, experimentăm și schimbăm domenii și activități”, arată Lucian.
Locuiește lângă stadionul lui Aston Villa
Casa în care locuiesc studenții constănțeni e amplasată chiar lângă stadionul echipei Aston Villa. „Parcă mă urmărește fenomenul acesta, cu care am crescut”, spune Luci, care nu a avut însă ocazia să meargă până acum la niciun meci al „leilor”. A asistat în schimb la un antrenament deschis, susținut special pentru fani. Și au fost 10.000 de suporteri în tribune! În viitorul apropiat însă, internaționalul Gabi Tamaș, cu care s-a întâlnit la Birmingham și a schimbat câteva cuvinte, i-a promis bilete la meciurile echipei sale, West Bromwich Albion. Cei doi nu se cunoșteau dinainte, dar aveau câțiva prieteni comuni, printre care fostul dinamovist (acum la CFR Cluj) Liviu Ganea, cu care Lucian a fost coleg la juniorii Farului. Chiar dacă în acest moment energiile sale sunt canalizate în domenii total diferite de sport, tânărul constănțean nu a renunțat definitiv la fotbal. Și-a propus să se opereze și să încerce o revenire, „poate aici, în Anglia, sunt alte șanse”.
Clima îl demoralizează
Întrucât știa bine limba engleză, lui Lucian i-a fost ușor să se acomodeze cu viața din Anglia, aceasta și în condițiile în care „oamenii de aici sunt foarte OK și cu bun simț”. Nu se împacă în schimb cu clima. „Fiind crescut în Constanța, îmi lipsește soarele. Nu înțeleg cum pot trăi englezii fără el. Pe mine pur și simplu mă demoralizează vremea aceasta”, se plânge Lucian.
Format la juniorii Farului, tânărul Bubuleandră a rămas cu sufletul aproape de această echipă, deși la seniori nu i s-au dat șanse. Urmărește îndeaproape parcursul actualei formații și ține legătura și cu doi jucători, Marius Matei și Ionel Țabără, pe care îi cunoaște de la FC Botoșani, unde juca colegul său de la juniori Cosmin Rențea. „Băieții nu prea au mers bine până acum. Șase puncte în nouă etape nu sună bine pentru ceea ce a fost și va fi mereu Farul, echipa de suflet a Constanței„, e trist Lucian.
La 18 ani, a ajuns la Liga 1
Tânărul de 24 de ani a început fotbalul la FC Farul, la vârsta de șapte ani, cu antrenorul Constatin Gârjoabă. A fost campion național de sală și a obținut calificări la turnee naționale de juniori, atât cu grupa sa, 1988, cât și cu 1987, cu care a luat locul patru. La 16 ani, a fost promovat la Farul II, echipă pregătită de Lucian Marinof. După trei sezoane în Liga 3, la 18 ani a ajuns la prima formație a Farului. La Liga 1, nu i s-au oferit însă prea multe șanse, prinzând doar lotul de 18, cinci etape la rând, pe vremea lui Ion Marin. După ce Farul a retrogradat, antrenor a venit Marius Șumudică, un tehnician care îl plăcea ca jucător pe Lucian, însă acesta tot nu a apucat să joace, accidentându-se. În ianuarie 2010, a ajuns la Viitorul, cu care a promovat în Liga a 2-a, unde a jucat apoi un sezon, după care, de comun acord, contractul a fost reziliat.
Sursa: Ziua Constanța
Sursa foto: Facebook (Lucian Bubuleandră)