UEFA pariază pe opt meciuri!

Marius ANGHEL 14 Dec. 2012, 09:14 Special
UEFA** pariază pe opt meciuri!

Insiderii ProSport vin cu amănunte noi despre meciurile pe care UEFA le suspectează de blat.

„Eu vă cred pe voi când spuneți că există blaturi. Eu cred că există!”, spunea luni, jumătate serios, jumătate ironic, Mircea Sandu, președintele FRF.

Ieri, ofițerii Comisiei de Integritate din cadrul forului care conduce fotbalul nostru au anunțat că UEFA suspectează opt meciuri jucate în România că ar fi fost trucate pentru pariuri. Nu mai e loc de ironii! Șapte dintre ele sunt din Liga a II-a și una singură din Liga I. Bistrița – Pandurii (1-3), meci jucat în urmă cu două luni, este primul joc din prima ligă de la noi intrat în atenția sistemului pe care UEFA l-a implementat pentru combaterea meciurilor trucate. Iar contextul în care s-a disputat partida este unul special.

Le-au rămas bani doar de pariuri?

Jucătorii Bistriței erau atunci, ca și acum, fără niciun leu în conturi. Jean Pădureanu recunoaște, cu greu, că nu le-a mai dat banii de opt luni. Dar fotbaliștii, în mod surprinzător, rămân în continuare la Gloria, chiar dacă ar fi putut, cu ușurință, să își depună memorii. „În Liga a II-a credeți că există mai mult de două-trei echipe care să își plătească jucătorii la zi? Dar băieții se descurcă și fac bani din pariuri”, încearcă un jucător din eșalonul secund o paralelă între situația din Liga a II-a și cea a Bistriței.

Meciul cu Pandurii a avut însă și dramatism. Nu unul fotbalistic, ci unul specific, mai degrabă, vremurilor în care Jean Pădureanu era unul dintre cei mai influenți oameni din fotbalul nostru: „Mai țineți minte cum era pe vremuri? Înainte de un blat, conducătorii echipelor se înjurau de mama focului. Spuneau că vor fi furați de arbitri și tot ce le mai trecea prin minte. Meciul era unul ‘amical’, iar ei se înjurau și după”, rememorează un conducător de club din anii ’90.

Acum n-au mai fost înjurături, ci o targă aruncată de Nicolae Manea, antrenorul ardelenilor, în direcția arbitrului Bocăneală. „Mi s-a părut sinceră reacția lui. Ce facem acum? Aruncăm tărgi doar de dragul spectacolului, pentru camere? Refuz să cred asta”, a spus ieri Petre Grigoraș, omologul acestuia de la Pandurii.

Chestionat pe tema posibilului blat, Manea a fost categoric: „Nu cred că a făcut cineva ceva. Bag mâna în foc pentru jucători”. La fel face și Jean Pădureanu, ba chiar mai mult: „Sunt dispus să-mi tai ambele mâini și să-mi scot un ochi dacă se dovedește că a fost ceva necurat”. Tot Pădureanu: „Am eu alte meciuri la care am semne de întrebare, dar la ăsta nu”.

Poate știe arbitrul…

„Ce, acum doar nu or fi și arbitrii băgați în lucrurile astea?”, se întreabă, cu un aer nevinovat, Nicolae Manea atunci când e întrebat dacă nu cumva arbitrul Bocăneală ar fi avut un bilet câștigător cu Bistrița – Pandurii pe el. Cei care acum două luni erau dușmani, acum devin aliați. Un arbitru din Liga I adaugă un element inedit situației complicate: „Arbitrii au fost scoși țapi ispășitori ca să mascheze toată treaba. Și, într-adevăr, aceștia au fost singurii penalizați”.

Pe bună dreptate însă, pentru că gorjenii au deschis scorul dintr-o fază scandaloasă: în momentul pasei lui Matulevicius către Răduț mingea ieșise mult în aut, dar asistentul Aurel Onița a lăsat jocul liber.

Din nou, echipa lui Hagi

În vara acestui an, ProSport publica mărturiile a trei jucători din Liga a II-a, care povesteau cum Viitorul Constanța a trucat ultimul meci din campionat. Cel cu Săgeata Năvodari (2-0), la finalul căruia a curs șampania promovării pe tricourile tinerilor jucători ai lui Hagi. Acum, numele Viitorului apare pe lista trimisă de UEFA către FRF. Meciul în cauză este cel contra unei vecine de județ, Callatis Mangalia (1-5).

Un fotbalist din Liga a II-a spune că „toată țara știa despre meciul ăsta că va fi aranjat”. Mai puțin doi oameni importanți: Ioan Hurdubaie și Lucian Ghiță, ofițerii de integritate ai Federației. Cei doi nu au găsit, până în acest moment, nimic suspect. „La Mangalia erau o grămadă de jucători de la Viitorul. În plus, și meciul din tur a fost dubios”, continuă același fotbalist.

Conducătorii de la Constanța se apără prin vocea președintelui Paul Peniu: „Nu văd logica! Cum să fim acuzați că am blătuit un meci în care porneam cu prima șansă? FRF de ce nu a făcut o anchetă înainte de a trimite meciul nostru la verificări la UEFA? Are specialiști, puteau să cheme jucătorii la Federație. Dar poate s-a spus ceva de genul «Hai să îi bălăcărim și pe ăștia, că s-au ridicat prea mult»”. De ce ar fi fost blătuit meciul? Pentru o cotă bună la pariuri. Callatis a deschis scorul în minutul 2, apoi a pierdut cu 5-1.

Steaua II face 4-2

Numele celor de la Steaua apare și el pe lista neagră întocmită de UEFA pentru fotbalul nostru. Nu este vorba despre echipa lui Reghecampf, ci despre satelitul defunct care a evoluat în urmă cu două sezoane în Liga a II-a. Despre această echipă, una finanțată tot de Gigi Becali și antrenată atunci de Leo Strizu, se bănuiește că ar fi participat într-un meci trucat, cel cu FC Snagov (4-2), o echipă cunoscută în lumea fotbalului pentru astfel de practici.

Aici, de altfel, și-a făcut ucenicia actualul antrenor al echipei din Ghencea, Laurențiu Reghecampf, cel care a antrenat formația ilfoveană în trei rânduri. La meciul suspectat de UEFA, antrenor la Snagov era însă George Dumitru.

Dacă Bistrița e vinovată, să plătească. Dacă noi suntem, să plătim. Dar dur, să ne doară! Iar dacă nu se descoperă nimic, aștept scuze! Nu e normal să spui ce vrei și apoi să nu îți asumi cele zise
Petre Grigoraș, antrenor Pandurii

Sunt sigur că nu a fost nimic necurat la acest meci. Am eu alte partide la care mă gândesc, dar nu aceasta
Jean Pădureanu, președinte Bistrița

Azi am dat cadouri tuturor copiilor din Academie, dar vestea primită de la UEFA ne-a bulversat. Niciun om din preajma lui Hagi nu s-ar păta cu nimic
Paul Peniu, președinte Viitorul Constanța

Nu cred că jucătorii s-ar fi pretat la așa ceva. Să le ia dracu’ de case de pariuri
Marin Condescu, președinte Pandurii

12 fotbaliști arestați în Bulgaria!

Lupta împotriva mafiei pariurilor dă rezultate și în Bulgaria. Ieri, Ministerul de Interne de la Sofia a anunțat că a arestat șase jucători de la prim-divizionara Cernomoreț Burgas și alți șase jucători de la echipa de ligă secundă Neftochimik Burgas pentru implicarea lor în meciuri aranjate. În plus, alte două persoane, care ar fi orchestrat acest sistem, au fost reținute, conform ministrului Tsvetan Tsvetanov.

Articol scris de Costin Negraru, Costin Ștucan și Sorina Oprițescu

Marius ANGHEL 14 Dec. 2012, 09:14 Special
Pe aceeași temă