Tricolorii de frontieră!

Mihai Andries 22 Mar. 2013, 10:00 Special

Csanadpalota este o localitate cu 3.200 de locuitori, situată lângă granița cu România. Doar șapte kilometri e distanța dintre acest sat și orășelul românesc Nădlac, unde locuiește Rudi Lakatos. Acesta, fost jucător la Victoria Nădlac, a devenit în vara anului trecut antrenorul echipei maghiare Csanadpalotai FC.

În mai puțin de un an, numărul românilor din echipă a crescut la 12 (un antrenor și unsprezece jucători). Toți fac naveta din România în Ungaria, de trei ori pe săptămână. De două ori pentru a se antrena și o dată pentru a juca în partide de campionat.

„Mergem la antrenamente sau la meciuri cu trei mașini. Una cu cei care stau în Nădlac, una cu cei din Arad și încă una cu jucătorii care stau în Semlac și Șeitin. Facem doar două antrenamente pe săptămână, e greu, pentru că mulți dintre ei muncesc și în alte părți”, explică Lakatos. Media de vârstă a echipei din Csanadpalota trece de 35 de ani, cei unsprezece fotbaliști români fiind foști jucători în ligile a treia și a doua din România. E vorba de Flavius Pavel, Francisc Szelelky, Vicențiu Vlădău, Viorel Gabor, Adrian Corbu, Sebastian Cotuna, Claudiu Lupulescu, Rudi Lakatos jr, Daniel Tambor și Daniel Puie.

Ungurii învață românește

„Naționala” noastră din Ungaria a jucat miercuri un amical la Pâncota, cu ocazia faptului că echipa locală, Șoimii, a împlinit 75 de ani. Și pe bancă, și pe teren, s-a vorbit românește tot meciul, astfel că, dacă nu știai numele echipei oaspete, ai fi crezut că e vorba de o echipă de județ de la noi. „Doar Szelelky și cu mine știm ungurește, așa că toți vorbim în română. Jucătorii maghiari din echipă mai trag cu urechea și deja au învățat destule cuvinte românești, încep să vorbească și ei în română”, spune zâmbind Rudi Lakatos.

„Importul” de români, tradiție în Csanadpalota

Cum se explică această insulă românească din campionatul de fotbal maghiar? Antrenorul echipei de lângă graniță ne lămurește: „Aria lor de selecție e foarte mică în zonă. Nu au posibilitatea să aducă mulți jucători maghiari din zonă, astfel că aduc români. Plus că nivelul e mai slab ca la noi, fără discuție, însă condițiile pe care le oferă sunt mult peste cele din România, astfel că le e ușor să-i atragă pe jucătorii români. Până acum, au mai fost câte cinci, chiar șase-șapte jucători români la echipa asta, dar niciodată unsprezece, cum sunt acum. Mai este un caz similar la Rocske, tot în liga a IV-a. Acolo, e o echipă cu foarte mulți sârbi”, a spus Lakatos.

„Nu m-a interesat niciodată dacă un om e român, sârb, ungur și așa mai departe. Important e ca oamenii să fie de caracter. De 20 de ani, de când sunt în conducerea echipei, am adus foarte mulți români. Multe echipe adverse nu ne agreează, dar asta e mai puțin important”, a declarat Molnar Laszlo, conducătorul echipei, care a asistat la meciul amical de la Pâncota, fiind unul dintre puținii oameni de pe banca de rezerve care nu înțelegea românește.

Adversarii nu îi înghit

Rudi Lakatos spune că echipei sale îi e greu, în special în deplasări. Publicul și echipa adversă nu reacționează tocmai pozitiv când îi aud vorbind românește. „E o problemă mare asta. Am întâmpinat ceva ostilitate și la început, însă în ultimul timp am început să câștigăm din ce în ce mai des și avem probleme tot mai mari. Asta nu înghit ei, în primul rând, că pierd. Apoi, că suntem români”, a spus Lakatos.

Condițiile de la clubul din Csanadpalota sunt excelente. „Autoritățile locale se ocupă de echipă, împreună cu Molnar Laszlo, un om care pune mult suflet. Salariile și primele sunt cel puțin de nivelul ligii a treia din România. Și, lucrul care m-a mirat, își respectă obligațiile la timp, ba chiar uneori primim banii înainte de termen. Avem vreo 50 de mingi, echipament de cade magazia pe noi, femeie de serviciu care ne spală hainele, am făcut și cantonament la Oroszhaza, avem echipă satelit… Și jucăm în liga a patra, așa ceva nu întâlnești în România”, a declarat antrenorul formației de lângă frontieră.

Șoimii a aniversat 75 de ani cu un 5-0

Revenind la meciul de miercuri după amiază, gazdele s-au impus fără emoții, învingând formația de peste graniță la scor. Pâncota a avut 2-0 la pauză după reușitele lui Copil (18) și Uibariu (24), pentru ca Filimon (50), Burian (64) și Mihai (82) să ducă scorul final la 5-0.

Șoimii Pîncota a început cu Bordea – Huțanu, Românu, Lung, Filimon – Uibariu, Mitu, Bulzan, Copil – Mihai, Leucuța. Au mai jucat: Cheșa – Vițu, Lengyel, Filaret, C. Rus, Mihai, A. Pavel, Burian, Nistor. La oaspeți au evoluat încă din primul minut nouă dintre români, doar portarul și fundașul stânga fiind maghiari. Pe teren au intrat la fluierul de start Feri Szelelki, Vicențiu Vlădău, Claudiu Luculescu, Călin Șiclovan, Viorel Gabor, Adrian Corbu, Sebastian Cotuna, Rudi Lakatos jr și Flavius Pavel, la reluare intrând și Daniel Tambor, singurul absent fiind Dan Puie, accidentat.

Acasă am câștigat toate meciurile. Am bătut satelitul lui Szeged cu 6-2, chiar dacă la ei au jucat șapte jucători de la prima echipă, din liga a doua
Rudi Lakatos, antrenor Csanadpalotai FC

M-aș bucura ca România să scoată un rezultat bun în Ungaria, dar va fi greu. Fotbaliștii lor care au plecat în Vest se descurcă mai bine ca ai noștri
Rudi Lakatos, antrenor Csanadpalotai FC

Arbitrii nu prea ne simpatizează. Le-am spus jucătorilor mei să nu riposteze. Riscă să fie eliminați, pentru că arbitrii ar putea crede că-i înjură
Rudi Lakatos, antrenor Csanadpalotai FC

Articol scris de Radu FAUR
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Mihai Andries 22 Mar. 2013, 10:00 Special
Pe aceeași temă