Ce nu s-a văzut la TV | A fost spectacol în tribune la derby-ul Vestului UTA – Poli 1-0. Cele două galerii au impresionat cu coregrafiile și atmosfera create în tribune

Marius ANGHEL 21 Oct. 2019, 14:34 Campionat

Duminică, 20 octombrie 2019, la Arad, pe stadionul Motorul, s-a consumat un nou derby al Vestului între UTA și ASU Politehnica Timișoara, în cadrul etapei a 13-a a Ligii 2. Echipa antrenată de Laszlo Balint, una superioară și în clasament înaintea meciului direct, s-a impus la limită, cu 1-0, prin golul marcat în minutul 49 de Ciprian Rus. „Bătrâna Doamnă” a jucat din minutul 67 în inferioritate numerică, după ce fundașul Marius Tomozei a fost eliminat pentru cumul de cartonașe galbene, însă timișorenii n-au putut să reintre în meci, n-au pus pericol la poarta lui Florin Iacob, ba chiar au fost pe punctul să mai primească gol. Cronica o poți citi aici.

Prima victorie obținută pe teren în fața timișorenilor

Noile variante ale cluburilor susținute de suporterii arădeni, respectiv timișoreni au fost la a șaptea confruntare în patru sezoane în Liga 2 și pentru prima dată când derby-ul Vestului nu a fost transmis de o televiziune cu acoperire națională. A profitat TV Arad, care a televizat jocul la nivel local, dar și pe internet.

Victoria de acum a UTA-ei cu ASU Poli a fost prima reușită pe teren în fața propriilor suporteri. Arădenii s-au mai impus odată acasă în fața timișorenilor, în primăvara lui 2018, însă atunci a făcut-o la „masa verde”, cu 3-0, după ce alb-violeții s-au retras de pe teren în solidaritate cu suporterii, care nu au fost primiți pe stadion.

În cele șapte întâlniri dintre UTA și ASU Poli, arădenii au patru victorii (3-0 și 3-1 la Timișoara, 3-0 la masa verde la Șiria și 1-0 acum, la Arad), timișoreni au câștigat de două ori (2-1 la Timișoara și 2-0 la Arad) și un meci, chiar primul, s-a terminat la egalitate (1-1 la Arad).

Arădenii, coregrafie în memoria celor doi suporteri decedați în urmă cu un an

Bineînțeles, spectacolul n-a lipsit în tribune și, la fel ca la Rapid – Petrolul 1-0, desfășurat miercuri, a fost unul superior celui expus de jucători pe teren. Cei aproximativ 4.000 de spectatori au creat o atmosferă frumoasă, iar galeriile au avut, ca de obicei, coregrafii impresionante.

Galeria echipei UTA a avut o coregrafie specială pentru comemorarea morții celor doi fani arădeni, Bogdan Moisi și Bogdan Mihoc, decedați într-un accident de mașină chiar în urmă cu un an, înaintea derby-ului cu Poli de la Timișoara. Pe pânza înălțată de suporteri, ce doi Bogdani zâmbesc la o bere și doar ceasul e implacabil, oprit la 20 și 20. Mesajul a ridicat părul pe utiștii de pe teren sau din tribune: „Din cer, doi îngeri privesc spre stadion / Și zguduie pământul când UTA dă iar gol”.

Timișorenii, câte o coregrafie în startul fiecărei reprize și bannere ironice

Solidaritatea fanilor a rămas aceeași și acum, la fel ca în precedenta întâlnire, de pe „Dan Păltinișanu”. Au păstrat minutul de tăcere în memoria celor doi Bogdani de dinaintea primului fluier, iar apoi au început „războiul” scandărilor cu rivalii, dar și cel al bannerelor ironice.

„După ani de zile în care am cautat răspunsul, mirați / Abia acum am făcut analogia între voi și spurcați”, „Nu umpleți nici autocarul voi+Corvinul și Farul”, „Old Lady Gay Friendly”, „Ultras 2/365” au fost mesajele acide ale timișorenilor pentru rivalii din peluza arădeană. În schimb, galeria UTA-ei nu a avut alte mesaje în afară de coregrafia din startul jocului.

Susținătorii echipei de pe Bega au afișat câte o coregrafie pentru fiecare debut de repriză, cea din prima fiind acompaniată de fumigene alb-violete care au fi oprit meciul pentru circa două minute.

Foto: Gabriel BREZEANU (Mediafax Foto), UTA Arad și Peluza Sud Timișoara

Marius ANGHEL 21 Oct. 2019, 14:34 Campionat
Pe aceeași temă