Jucător din Liga 3, convocat la națională pentru Nations League! A lăsat plajele însorite din Marea Caraibelor pentru a evolua în România: ”Stau în București și viața dintr-un oraș mare îmi amintește de Miami. Îmi doresc să ajung în Franța sau Belgia, iar destinația finală ar fi fotbalul englez”

Marius ANGHEL 17 Mar. 2023, 14:36 Liga 3

Rar spre deloc se întâmplă ca o echipă din Liga a 3-a din România să dea jucători la națională. La selecționatele de juniori ale României sunt cazuri în ultima vreme, de când FRF a introdus obligativitatea folosirii jucătorilor ”under”, însă la nivel de seniori nici nu poate fi vorba. Cel puțin la cea condusă acum de Edward Iordănescu.

Totuși, există o echipă din al treilea eșalon fotbalistic care în această perioadă are un jucător convocat la o selecționată de seniori. Clubul constănțean Gloria Băneasa nu îl va putea folosi în ultimele două jocuri din sezonul regular pe mijlocașul Trey Kristopher Ebanks, deoarece acesta a fost chemat la reprezentativa Insulelor Cayman.

  • Cei de pe insula din Marea Caraibelor se pare că urmăresc Liga a 3-a din România, fiindcă Ebanks nu este primul jucător care evoluează în acest campionat și ajunge să fie convocat la națională.

Trey Ebanks, din Liga a 3-a din România, convocat la naționala Insulelor Cayman

Promovată în premieră în Liga 3 în vara trecută, echipa Gloria Băneasa, aflată pe locul 7 din 10 în Seria a 3-a a Ligii 3 după 16 etape, bifează acum o altă performanță. Unul dintre jucătorii ei, Trey Kristopher Ebanks, a fost convocat la reprezentativa Insulelor Cayman pentru meciul cu Puerto Rico din Concacaf Nations League, anunță Constanța Sport.

Trey Ebanks este mijlocaș, are 22 de ani și nu este la prima convocare. Pentru naționala de seniori a țării sale are 8 meciuri disputate până acum, ultimele trei disputate în 2022, în Concacaf Nations League, două cu Insulele Virgine Britanice (1-1 în deplasare și 1-1 acasă) și unul cu Puerto Rico (0-3 în acasă).

”Stau în București și viața dintr-un oraș mare îmi amintește de Miami”

Ebanks nu este singurul jucător străin al echipei din comuna situată în sud-vestul județului Constanța. Ovye Monday Shedrack, un nigerian care a mai evoluat și la Carmen București, Dacia Unirea Brăila, CS Eforie, Flacăra Horezu sau CS Făurei, este cealaltă prezență exotică din lotul Gloriei.

Insulele Cayman sunt un teritoriu al Regatului Unit, situat în vestul Mării Caraibelor, una dintre cele mai populare destinații pentru scufundări subacvatice. ”Este o țară bogată și foarte frumoasă, cu plaje spectaculoase. Nu vin dintr-o familie cu mari posibilități financiare, mai ales că suntem mulți copii. Am cinci frați și două surori, dar ne-am descurcat mereu, pentru că suntem creștini, credem în Dumnezeu și știm că ne arătă drumul în viață”, a vorbit Ebanks despre țara sa, pentru Constanța Sport.

În România a ajuns în 2021. Locuiește la București și face naveta la meciurile echipei Gloria Băneasa. ”Este o experiență nouă, o țară cu o altă limbă și o altă cultură. Mă înțeleg mai greu cu oamenii, pentru că engleza mea are un puternic accent de Caraibe, dar îmi place aici. Stau în București și viața dintr-un oraș mare îmi amintește de Miami, care este la aproape trei ore de Insulele Cayman”, a mărturisit Trey, care e impresionat de frumusețea fetelor din România.

”Îmi doresc în primă fază să ajung în Franța sau Belgia. Iar destinația finală ar fi fotbalul englez”

Trey Ebanks nu este la prima experiență fotbalistică în țara noastră. Mai întâi a fost la CSM Alexandria, unde a stat o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind împrumutat la Petrolul Potcoava, echipe tot din Liga 3. Din vara trecută, jucătorul care poate evolua în ambele benzi ofensive, a ajuns la Gloria Băneasa.

”Căutam o șansă de a juca într-un fotbal mai dezvoltat, iar un coleg din Insulele Cayman a ajuns în România și m-a ajutat să vin aici. Am avut și noroc, pentru că impresarul meu, Augustin Goian, m-a ajutat mult și am rezolvat cu actele. Am mai fost în Europa când aveam 17 ani și am dat probe la Nottingham Forrest și Notts County, dar nu am rămas în Anglia. Fotbalul este clar mai bun în România, mai intens și mai rapid decât în Insulele Cayman, unde avem un campionat doar la nivel de amatori”, spune Ebanks, .

  • Colegul din Insulele Cayman despre care vorbește este Elijah Gregory Seymour, cel care în 2021 evolua la CS Tunari, tot în Liga 3, și era convocat la naționala de seniori pentru meciuri din Preliminariile Campionatului Mondial. Ulterior, Seymour avea să joace și în Liga 2, la Dunărea Călărași. Trey Ebanks este, astfel, al doilea jucător care evoluează în România și ajunge la naționala Insulelelor Cayman.

”Băneasa este un orășel cu un stadion micuț, dar îmi place. Pentru mine, contează foarte mult să joc, pentru că am venit aici să mă dezvolt. Nu vreau să rămân în fotbalul românesc foarte mult, îmi doresc în primă fază să ajung în Franța sau Belgia. Iar destinația finală ar fi fotbalul englez”, a mai spus Trey pentru Constanța Sport.

Trey Ebanks joacă alături de fratele său la naționala Insulelor Cayman: ”El e cel mai bun din țară, eu sunt printre cei mai experimentați, joc în Europa!”

În naționala Insulelor Cayman sunt trei jucători cu numele de Ebanks. Trey este cel mai tânăr, la 22 de ani. Mai sunt Jonah, un fundaș de 26 de ani, și Mark Samuel, un atacant de 32 de ani.

Jonah este chiar fratele jucătorului de la Gloria Băneasa. ”Este cel mai bun din țară. A fost la multe selecții peste hotare, dar a avut probleme cu actele, pentru că impresarii nu au fost serioși”, spune Trey despre fratele său.

Insulele Cayman joacă meciul retur cu Puerto Rico în data de 27 martie, pe stadionul Juan Ramon Loubriel din Bayamon. Pentru a ajunge la acest joc, Trey Ebanks merge mai întâi în Anglia, decolează de la Londra spre Miami, unde are loc reunirea lotului, iar după un scurt stagiu de pregătire în Florida se deplasează în Puerto Rico. ”Naționala noastră are jucători tehnici, dar ne lipsește experiența, pentru că nu jucăm prea multe meciuri. Avem calitate nativă, însă trebuie mai mult. Eu sunt printre cei mai experimentați, pentru că prima selecție a fost în urmă cu cinci ani și joc în Europa”, explică Trey.

Insulele Cayman activează în Grupa D a Ligii C din Concacaf Nations League și au 2 puncte din trei meciuri, ocupând locul 2 din 3, după Puerto Rico (6 puncte în 2 meciuri) și deasupra Insulelor Virgine Britanice (2 puncte în 3 meciuri).

Echipa lui Trey Ebanks, Gloria Băneasa, ocupă locul 7 din 10 în Seria a 3-a a Ligii 3, cu 22 de puncte acumulate în 16 etape, la fel ca Recolta Gheorghe Doja (locul 6). În ultimele două etape ale seriei conduse de CS Afumați (39 puncte) va mai întâlni Dunărea Călărași (locul 5) și CS Amara (locul 10).

Marius ANGHEL 17 Mar. 2023, 14:36 Liga 3
Pe aceeași temă