Suporterii lui ASU Politehnica Timișoara au trecut, duminică, granița pentru a asista la primul meci amical internațional al echipei din liga a cincea pe care o susțin. Adversarul bănățenilor a fost OFK Kikinda, unul dintre cele mai vechi cluburi din Serbia, formație fondată în 1909. Gruparea lui Paul Codrea a pierdut cu 2-1, însă acesta a fost de departe cel mai puțin supărător lucru pentru susținătorii lui Poli.
Circa 400 de oameni au efectuat deplasarea în localitatea din Banatul Sârbesc. Printre ei s-au aflat și 20 de nemți, fani ai Borussiei Monchengladbach (înfrățiți cu timișorenii) și tot atâția rapidiști, veniți din București. Problemele au început la vamă. Acolo au fost așteptați de peste 100 de polițiști și jandarmi (întregul efectiv de forțe de ordine fiind din orașul Kikinda). Inițial, ultrașii au fost percheziționați la sânge, după care au fost transportați în coloană până la stadion.
Românii le-au făcut „reclamă”
De ce s-au mobilizat sârbii în felul acesta pentru un simplu meci amical între o echipă din liga a cincea și una din liga a patra, joc ce nu prezenta un risc major?
Goran Mrakic, un membru important al Peluzei Sud, a discutat în limba sârbă cu câțiva dintre cei care își făceau meseria cu un zel de neînțeles pentru fanii lui Poli. „Jandarmii sârbi au primit recomandări foarte călduroase despre noi din partea colegilor lor din România, motiv pentru care ne-au percheziționat precum traficanții mexicani. Li s-a transmis că suntem un grup care reprezintă o periculozitate sporită și că există șanse să transportăm droguri. Din acest motiv au și verificat cu câini fiecare mașină”, a declarat Mrakic. Sârbii nu au găsit nimic asupra timișorenilor, dar le-au confiscat toate dozele de bere și chiar și pet-urile de suc și apă.
Nimeni nu a scăpat de perchezițiile forțelor de ordine. Aceeași soartă cu cea a suporterilor au avut-o și fotbaliștii și antrenorii. Fostul internațional Paul Codrea s-a numărat printre „suspecți”. „M‑au pus cu mâinile la perete, mi-au golit buzunarele. Toată acțiunea lor a părut un pic exagerată. A fost prima oară în viața mea când am fost controlat așa, la sânge. Ne-au spus să ne dăm jos câte patru. Până la urmă, s-au lămurit că suntem o echipă de fotbal și unii au scăpat de percheziție, dar tot au urcat câinii în autocar”, povestește antrenorul alb-violeților.
„Nota de plată”: 1.000 de euro
Cel mai mult au avut de suferit doi tineri. Unul dintre aceștia a aprins o fumigenă în timpul meciului, iar imediat forțele de ordine l-au ridicat atât pe el, cât și pe băiatul care stătea lângă. Cei doi au fost duși la secția din localitate, unde și-au petrecut noaptea după gratii. Coșmarul lor s-a terminat după achitarea a 118.200 de dinari (aproape 1.100 de euro). Totul, pentru o fumigenă, în condițiile în care fiecare derby Steaua Roșie – Partizan înseamnă și un spectacol pirotehnic. Când e vorba de zeci de mii de ultrași, jandarmii și polițiștii sârbi nu sunt însă la fel de viteji.
E ca și cum ai merge în vizită la un vecin, iar acesta te-ar servi cu o cafea purtând un cuțit între dinți. Oare le-a spus cineva forțelor de ordine că războiul civil din fosta Iugoslavie s-a încheiat?
Goran Mrakic, suporter PoliTimișoara
Am vorbit cu președintele lor. Ne lăuda, era încântat că am venit. A zis că e un eveniment special pentru oraș
Goran Mrakic, suporter PoliTimișoara