Tehnicianul Dan Dobai a lansat un manual pentru antrenorii de fotbal

Mihai Andries 18 Apr. 2013, 16:09 Special
Tehnicianul Dan Dobai** a lansat un manual pentru antrenorii de fotbal

Antrenorul orădean de fotbal Dan Dobai și-a lansat marți, într-un cadru festiv găzduit de sala de protocol a Hotelului Carnival, volumul „Fotbal – Considerente tactice actuale și antrenamentul tactic”.

Cartea, care este „una de conținut, care atinge direct și concret, practic, problematica antrenamentului tactic”, după cum susține autorul, se dorește a fi un manual pentru noii antrenori care doresc să se specializeze, pentru a face performanță la nivel de copii și juniori, dar și la seniori. „Consider că oricine va citi această carte va găsi lucruri interesante și inedite în ea”, a spus autorul, care în ultimul capitol a atins și problema socio-profesională a antrenorului român.

„Această carte este produsul a aproximativ trei ani de muncă, de studiu și nu în ultimul rând de experiență la echipele la care am lucrat. Noutatea cărții constă într-o structură de antrenament tactic care adaptat la cerințele fiecărui antrenor este de maximă eficiență”, a mai precizat Dan Dobai.

Totodată, volumul acoperă un gol lăsat în literatura română de specialitate, după cum au recunoscut și cei prezenți la lansare, antrenori bihoreni care frecventează cursurile de tehnicieni organizate de Federația Română de Fotbal și care nu beneficiază de surse moderne de inspirație.

„Numai uitându-mă la bibliografie, îmi dau seama cât de bine conturată este această lucrare și cât de multe date concrete și explicite oferă”, a declarat antrenorul Halasz Laszlo, prezent la eveniment. „Nici la Federație nu prea sunt lucrări și de multe ori ni se oferă cărți vechi, neadaptate la cerințele actuale”, a precizat un alt tehnician prezent la lansare, care consideră că mulți dintre tehnicieni vor fi interesați de această lucrare, „tocmai pentru complexitatea și exactitatea cu care este redactată”.

De altfel, majoritatea celor prezenți la evenimentul de lansare, în mare parte antrenori sau apropiați ai sportului rege, au achiziționat lucrarea, care costă 59,99 lei.

Printre cei prezenți s-au numărat Valer Vancea (președinte AJF), Dan Matei (director LPS Bihorul), Sorin Buhaș (director DJST Bihor), Liviu Popa (chestorul șef al Poliției Bihor), Alexandru Ilieș (decanul Facultății de Geografie, Sport și Turism), antrenorii Sorin Cigan, Florin Fărcaș, Aurelian Pavel, Stelian Farcău și Halasz Laszlo, fotbaliștii echipei FC Bihor Ionuț Tîrnăcop și Cristian Bud și fostul jucător și antrenor Alexandru Gergely.

 

VEZI O GALERIE FOTO DE LA EVENIMENTUL DE LANSARE A CĂ‚RȚII

 

Prezentarea cărții a fost făcută de profesorul universitar Gheorghe Dumitrescu, completat de antrenorul Ioan Naom și fotbalistul Zeno Bundea. Cartea are 175 de pagini și a fost tipărită într-o ediție limitată. „Țin să-i aduc mulțumiri lui Adi Moisa pentru sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea întregului eveniment de lansare”, a mai precizat, la final, autorul.

Antrenor de 16 ani, Dan Dobai a lucrat în ultimii trei ani pentru această primă carte a sa. După cum remarca și profesorul Ioan Naom, Dobai este primul antrenor din generația sa care realizează o asemenea lucrare. Ultima carte de tactică în județ a fost scrisă de Alexandru Muta în anii ’80.

Dobai, în vârstă de 41 de ani, a activat ca tehnician la juniori și seniori la cluburi precum FC Bihor, CF Liberty, Oțelul II Galați și Fortuna Brazi, actualmente fiind colaborator la LPS Bihorul.

 

Sursa: EBihoreanul

 

Mihai Andries 18 Apr. 2013, 16:09 Special
Pe aceeași temă