SPECIAL | Un fotbalist din Liga 2 povestește cum a fost să joace într-un oraș legendar de pe Drumul Mătăsii, în Uzbekistan. ”Au un obicei să taie o oaie înainte de meciuri și să îngroape sângele în pământ”

Anda DELIU 24 Jul. 2022, 17:28 Special

A devenit deja un obicei ca jucătorii din România, fie că vorbim de cei autohtoni sau străini, să joace, la un moment dat, în țările arabe. Mai rar avem însă jucători care au evoluat și în stepa din Asia Centrală.

Radu Rogac, fostul jucător al Ripensiei, trecut în această vară la Viitorul Pandurii, echipă tot din Liga 2, a jucat un an la Dinamo Samarkand, în Uzbekistan, într-unul dintre cele mai vechi orașe ale omenirii și a rămas impresionat de obiceiurile și exotismul unei zone unde poveștile din ”1000 și una de nopți” nu au apus.

Radu Rogac a ajuns unde Marco Polo doar visa!

Aflat pe ruta istorică a Drumului Mătăsii, aproape de granița dintre Uzbekistan și Tadjikistan, Samarkand are, cel puțin, 2700 de ani ca istorie. Fondat de perși, cucerit de Alexandru cel Mare, a ajuns sub stăpânire arabă, pentru ca apoi să fie distrus de hoardele lui Ginghis Han, orașul a fost și capitala Imperiului Mongol. Ulterior, a fost integrat Rusiei și, apoi, Uniunii Soviectice.

Celebrul venețian Marco Polo evoca Samarqandul legendar în memoriile sale și nu a reușit să ajungă niciodată în unul dintre cele mai vechi orașe ale omennirii încă locuite nici măcar declarativ, căci mulți istorici consideră că și călătoria negustorului în China e doar o poveste. După destrămare URSS, Samarkand este în Uzbekistan.

Fostul fundaș al Ripensiei, Radu Rogac, a jucat la Dinamo Samarkand, din februarie până în decembrie 2017 și recunoaște că a fost o experiență ”altfel”. ”În anul 2017 am jucat un an de zile la Dinamo Samarkand. Pentru mine, atunci a fost prima experiență în afara țării. Mi s-a părut ceva mai exotic, pentru că Uzbekistan, fiind și o țară musulmană, sunt niște diferențe. Începând de la lucruri simple. Chiar și în fotbal. Eu am rămas mulțumit de acea perioadă. După părerea mea, am avut un sezon bun. În comparație cu campionatul din Republica Moldova, cu excepția echipei Sheriff, acolo sunt mai mulți bani”, povestește Rogac, născut la Bălți, în Republica Moldova.

Între moschei seculare, obiceiurile au rămas intacte

Altfel, dacă în România se consideră un lucru aparte să se aducă preoți la sfințirea terenurilor, la Samarkand e ceva normal ca pe teren să se îngroape sângele unei oi sacrificate, ca pe vremea perșilor.

”În timpul campionatului, noi am avut niște rezultate proaste și ei au un obicei, să taie o oaie înainte de meciuri cu o zi, și acel sânge să-l îngroape în pământ. Noi toți eram atunci de față. Mi s-a părut ceva… Nu am văzut în viața mea așa ceva! Așa s-a nimerit, ca următorul meci pe care l-am jucat acasă l-am și câștigat. Dar eu, personal, nu cred în așa ceva”, relatează moldoveanul.

De altfel, oaia făcea parte din meniul fotbaliștilor care jucau în liga uzbecă. În Samarkand au rămas mulți ruși și după ce URSS s-a destrămat, dar mai greu se găsește carne de porc. ”Sunt și foarte mulți ruși în Uzbekistan, care au venit după ce URSS s-a destrămat, au rămas acolo. Sunt și ortodocși. Dar, în general, mâncam oaie, vită. Porc nu prea. Eu, personal, nu aveam restricții mai mari. Numai că nu-mi permiteam să fac ceva să-i ofensez”, precizează Rogac.

Stranierii erau duși în excursii

În 2017, doar Rogac și încă un jucător al echipei nu erau uzbeci. Pentru ei, clubul organiza excursii la moscheile vizitate de mulți turiști veniți din întreaga lume.

”Samarkand e al doilea oraș din Uzbekistan, după capitala Tașkent. E unul dintre cele mai frumoase orașe din Asia Centrală. Într-adevăr, veneau foarte mulți turiști, pentru că în centrul istoric sunt foarte multe monumente istorice. Sunt foarte multe moschei vechi. Organizau niște excursii pentru străinii din echipă. Mi-a plăcut orașul, numai că mie mi-a fost foarte greu să mă adaptez la modul lor de viață. Și clima. Vara e foarte cald și clima e foarte aspră. Dacă făceam dimineața antrenament, făcea la 9 cel târziu, pentru că mai târziu era imposibil”, își amintește jucătorul ajuns în această vară la Târgu Jiu, la Viitorul Pandurii.

  • 26 de meciuri și 1 gol sunt realizările lui Radu Rogac la Dinamo Samarkand, pentru care a evoluat în sezonul 2017, când echipa a terminat pe locul 12 din 16 în prima ligă din Uzbekistan.

Ripensia prima echipă din România pentru care a jucat Rogac

În cariera sa, Rogac a jucat la Zaria Bălți, FC Ungheni (ambele din Moldova), Dinamo Samarkand (Uzbekistan), Petrocub Hîncești (Moldova), Tarxien Rainbows (Malta), Dinamo Auto Tiraspol (Moldovan) și Ripensia Timișoara, club de la care a plecat vara aceasta.

În Samarkand, vorbea rusește, limba pe care o știa de mic, din Bălți. A plecat de la Samarkand pentru Dinamo Auto Tiraspol. ”E foarte grea limba lor, ei vorbesc rusă și vorbesc în uzbecă. Eu cunosc limba rusă, vorbeam cu ei în rusă. Am avut doar un an contract. Am avut posibilitatea să continui, dar în acea perioadă am decis să mă întorc în Republica Moldova pentru un an de zile. Am avut o ofertă de la un club destul de bun”, spune fundașul central.

Întrebat dacă s-ar mai duce în Orient să joace fotbal, Rogac nu spune nu unei reîntoarceri pe tărâmuri încărcat de istorie. ”Niciodată nu pot să zic nu. Nu știu ce va fi pe viitor. Acum sunt concentrat mai mult pe Europa. Poate în viitor o să plec”, a mai adăuga fotbalistul moldovean de 27 ani.

  • Radu Rogac a evoluat pentru Ripensia în 30 de meciuri de Liga 2 și a înscris un gol. În ediția 2020-2021 a prins 17 partide, toate începute ca titular, iar în sezonul 2021-2022 a evoluat mai puțin, în 13 jocuri, în nouă dintre ele fiind utilizat din primul minut. Cu Unirea Dej a marcat primul său gol în România, în eșecul de acasă la scorul de 1-4.
  • Înainte să semneze cu Ripensia, în vara anului 2020, Rogac a fost în probe la Petrolul și a fost prezentat oficial și de Poli Timișoara.

https://liga2.prosport.ro/special/10-ani-de-la-marea-schisma-din-fotbalul-timisorean-sau-cum-a-ramas-orasul-mai-sarac-de-fotbal-19238319

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-278-de-jucatori-au-debutat-in-liga-2-in-sezonul-2021-2022-unirea-constanta-a-avut-cei-mai-multi-u-cluj-cei-mai-putini-printre-care-si-golgheterul-slobozia-l-a-dat-p-19238322

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-100-fotbalisti-straini-au-jucat-in-liga-2-in-sezonul-2021-2022-patru-au-evoluat-pentru-cate-doua-echipe-cei-mai-multi-a-utilizat-fk-miercurea-ciuc-iar-un-club-nu-a-avut-niciunul-53-di-19237190

https://liga2.prosport.ro/seria-1/creste-numarul-achizitiilor-la-viitorul-pandurii-jucatori-fosti-la-astra-si-ripensia-sunt-sub-comanda-lui-florin-stinga-suntem-pe-drumul-cel-bun-19237858

Anda DELIU 24 Jul. 2022, 17:28 Special
Pe aceeași temă