Șfaițer și Stana au fost audiați la DNA! Vezi ce au declarat cei doi

07 Nov. 2011, 19:11 Special
Șfaițer și Stana au fost audiați la DNA!** Vezi ce au declarat cei doi

Ștefan Stana, reprezentat al Ligii a II-a în Comitetul Executiv al FRF, a afirmat, luni, după ieșirea din sediul DNA, că a dat o declarație de o pagină, în care le-a spus procurorilor că a votat în favoarea excluderii Universității Craiova conform statutelor și regulamentelor FRF.

„Am scris o pagină, este vorba de audieri. Le-am spus că am votat conform statutelor și regulamentelor și nimic altceva. Mai departe, ei știu ce au de făcut. Nu mi-au comunicat o altă dată la care să mă prezint”, a declarat Stana.

Luni, el s-a prezentat la audieri fără avocat, menționând că nu are bani pentru un apărător. La ieșirea din sediul DNA, unde a stat circa o oră și jumătate, Stana a precizat că va fi reprezentat de avocatul lui Cornel Șfaițer, care a fost și el audiat luni, alături de Octavian Goga.

La rândul său, Șfaițer, care a stat circa o oră și 15 de minute, a declarat că procurorii i-au cerut să dea o declarație, însă nu a putut să o scrie personal deoarece are o luxație la mână. „Am o luxație la mână și n-am putut să o scriu eu, dar a scris-o altcineva. Nu știu când voi mai fi chemat, nu m-au anunțat. Nu am alte noutăți”, a spus Șfaițer la ieșirea de la DNA.

Membrii Comitetului Executiv al FRF care au participat la ședința din 20 iulie de excludere a Universității Craiova au fost puși sub învinuire de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și sustragere de bunuri de sub sechestru. După ce în urmă cu o săptămână și jumătate au luat cunoștință de materialul urmăririi penale, cei 12 membri ai Comitetului Executiv care au participat la ședința respectivă au fost convocați la sediul DNA pentru audieri.

Luni, au fost prezenți la DNA trei membri ai forului federal, Octavian Goga, Cornel Șfaizer și Ștefan Stana, urmând ca și ceilalți membri, printre care se numără președintele FRF, Mircea Sandu, și cel al LPF, Dumitru Dragomir, să vină la audieri în zielele următoare. Tot luni, a fost prezent la sediul DNA și avocatul Universității Craiova.

În dosarul excluderii Universității Craiova, DNA a pus sub învinuire Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal. Mai sunt învinuiți președinții acestor foruri, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, și alți 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF.

Aceștia sunt învinuiți de abuz în serviciu și de sustragere de bunuri de sub sechestru și riscă o pedeapsă cuprinsă între șase luni și 15 ani de închisoare.

Potrivit documentului de începere a urmăririi penale, acțiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale față de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universității Craiova din FRF, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În motivarea plângerii penale se arată că Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Goga, Cornel Șfaițer, Marin Rusen, Ștefan Stana, Cristian Bobar, Paul Costaș, Sorin Țerbea și Vasile Avram, membri ai Comitetului Executiv, au adoptat măsura excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA, în condițiile în care acest club nu a încălcat în niciun fel Statutul FRF, fără a arăta și motiva cauzele acestei decizii.

Plângerea penală arată că gruparea craioveană a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentând drepturile federative ale celor 39 de jucători deveniți liberi de contract și preluați de alte cluburi în urma excluderii Universității Craiova.

Tot în plângerea penală se arată că Marian Rusen se afla în conflict de interese la luarea deciziei de excludere a Universității Craiova. Rusen a votat excluderea Craiovei, iar formația al cărei președinte este, Juventus București, a luat locul Universității din Liga a II-a.

Din actele aflate la dosar, procurorii au ajuns la concluzia că măsura excluderii provizorii a Universității Craiova luată de Comitetul Executiv al FRF nu a fost motivată detaliat cu abaterilor comise, nespecificându-se în ce constă gravitatea acestor încălcări ale Statutului Federației. Procurorii arată că hotărârea de excludere a clubului oltean a fost pusă în aplicare imediat, deși era provizorie și nedefinitivă, astfel că SC Fotbal Club U Craiova SA nu a avut posibilitatea unei căi de atac înainte de producerea efectelor juridice, în condițiile în care dreptul la apărare nu poate fi îngrădit sau limitat.

Deși Universitatea Craiova a cerut începerea urmăririi penale față de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea, DNA i-a învinuit în acest caz și pe președintele clubului Oțelul Galați, Marius Stan, membru în Comitetul Executiv al FRF ca reprezentant al cluburilor din Liga I, și pe Marian Pălărie, membru în Comitetul Executiv ca reprezentant al cluburilor de fotbal feminin, care s-au abținut la votul din 20 iulie.

Federația Română de Fotbal anunța, în 20 iulie, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federației, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF.

Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat să-și retragă acțiunile în instanțele civile împotriva Federației Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului.

Președintele FRF, Mircea Sandu, declara că decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat în vigoare, singura posibilitate ca această hotărâre să fie anulată fiind în cadrul votului Adunării Generale din martie sau aprilie 2012.

După dezafiliere, jucătorii Universității Craiova au devenit liberi de contract și au plecat gratis la alte echipe.

Sursa: Mediafax

07 Nov. 2011, 19:11 Special
Pe aceeași temă