Se renunță la retrogradare? 19 echipe vor două serii de 16 la Liga a II-a

Mihai Andries 16 Apr. 2014, 16:37 Special
Se renunță la retrogradare?** 19 echipe vor două serii de 16 la Liga a II-a

Ședința de mâine a Comitetului Executiv al FRF va aduce în discuție și problema sistemului competițional pentru sezonul viitor al eșaloanelor doi și trei. După cum bine știți, în prima conferință de presă din luna aprilie a lui Răzvan Burleanu, noul președinte al forului fotbalului românesc a vehiculat o variantă de sistem pentru Liga a II-a care să păstreze formatul actual de două serii a câte 12 echipe, cu tot cu play-off și play-out, dar cu o modificare privind punctajul de început în aceste faze. Astfel, în sezonul viitor ar urma să se înceapă play-off-ul, respectiv play-out-ul cu toate punctele obținute în timpul sezonului regulat și nu doar cu cele obținute contra adversarelor din cele două stagii ale competiției, ca anul acesta.

Cluburile vor 16 echipe pe serie

Complicațiile apărute în sezonul curent din cauza ambiguității regulamentului, dar și suspiciunile apărute după o serie de rezultate ciudate, au nemulțumit din plin destule cluburi, care nu mai vor să aibă de a face cu sistemul de play-off / play-out. În acest context, s-a luat în discuție o alternativă care constă în două serii a câte 16 echipe fiecare!

Auraș Brașoveanu, unul dintre reprezentanții cluburilor de Liga  a II-a în Comitetul Executiv, a confirmat, pentru Liga2.ro, existența acestei variante. Mai mult, oficialul susține că propunerea are sprijinul a 19 din cele 23 de echipe rămase în competiție.

„19 cluburi din Liga a II-a și-au anunțat suportul pentru un sistem competițional de două serii a câte 16 echipe. Este o variantă mult mai ok decât cea cu play-off și play-out. Ați văzut câte probleme au fost din cauza ei și câte controverse a stârnit. Voi înainta această propunere în ședința de mâine a Comitetului Executiv de joi” a comentat Brașoveanu

Play-out-ul se joacă degeaba?

În cazul în care propunerea cluburilor va fi validată, urmează întrebarea firească: cum se vor ocupa cele nouă locuri libere, ținând cont că acum mai sunt active doar 23 de echipe. Liga2.ro a aflat că una dintre soluții ar fi renunțarea la retrogradare – context în care play-out-ul s-ar juca de pomană, transformându-se practic într-un turneu amical, cu multe tentații pentru mafia pariurilor. Chiar și așa, fără retrogradare, mai rămân destule locuri libere, pentru că din Liga a III-a vor promova doar câștigătoarele play-off-urilor. Așa că nu ar fi exclus să asistăm la niște meciuri de baraj între ocupantele locurilor 2 din fiecare astfel de turneu!

Play-off-ul și play-out-ul dispar și la Liga a III-a

Că tot vorbim de Liga a III-a, mâine se va discuta și situația acestui eșalon, acolo unde Răzvan Burleanu a vorbit de un sistem cu 6 serii a câte 14 echipe. Și aici se pare că există propuneri din partea cluburilor, care ar fi interesate de un sistem de 8 serii cu 12 echipe, în timp ce gura târgului vorbește și de o variantă cu 9 serii, dar care pare total ruptă de realitate.

Indiferent de soluția aleasă, creșterea numărului de echipe ar putea însemna că barajul pentru accederea Liga a III-a să revină la varianta de anul trecut, cu 21 de meciuri eliminatorii în loc de 14 mini-turnee în trei.

Ce va decide Comitetul Executiv vom afla mâine după amiază, așa că până atunci nu ne rămâne decât să speculăm.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 16 Apr. 2014, 16:37 Special
Pe aceeași temă