Doi internaționali de juniori ai României, ardelenii Alex Chirilă și Adi Viciu, au plecat din țară la vârste fragede și au revenit în țară dezamăgiți. Cei doi au avut șansa de a juca împreună în Spania, fiind colegi timp de un an la Cadiz.
Alexandru Chirilă este mijlocaș stânga la Mechel Câmpia Turzii, fostă ISCT, cu care mai are contract până la vară. La doar 17 ani, internaționalul de juniori U18, la acea vreme, aflat într-un turneu de pregătire în Țara Lalelelor cu gruparea transilvană, l-a impresionat, prin calitățile sale pe un impresar spaniol. Acesta i-a facilitat împrumutul la clubul spaniol de liga a doua, Cadiz.
Â
Datorită vârstei fragede, Alex a fost trimis la rodaj în echipa secundă. Impresionați de evoluțiile sale, spaniolii au dorit să-l coopteze definitiv în lot, dar cei de la Câmpia Turzii au cerut un preț considerat prea mare de către iberici, undeva în jur de 100000 euro. Astfel, Chirilă s-a văzut nevoit să revină acasă, la echipa care l-a lansat.
Din declarațiile sale reiese unda de regret că a fost nevoit să revină în țară. Nu disperă, dar și-a schimbat un pic prioritățile în viață. Vrea mai întâi să termine liceul deoarece a pierdut un an prin plecarea în Spania. Apoi, își dorește să plece din țară pentru a apăra culorile unui club care ii poate oferi un renume în lumea fotbalului.
Rapidist declarat, tânărul a mărturisit că n-ar refuza o eventuală ofertă venită din partea granzilor bucureșteni: „Momentan, vreau să-mi fac datoria față de clubul cu care am contract, dar sper să reușesc să mă transfer cât mai repede la o altă echipă, în țară sau peste hotare”, conchide mijlocașul ardelenilor.
Celălalt coleg de suferință, portarul Adrian Viciu, 17 ani, a învățat tainele fotbalului la ASA Târgu Mureș.
Â
La 11 ani a fost luat de Dinamo, în schimbul unor mingi și echipamente sportive, pentru care a jucat fără contract. Lipsa unui contract cu echipa din Ștefan cel Mare i-a permis să plece liber la Liberty Salonta. Evoluțiile sale bune nu au trecut neobservate și i-au adus convocări la naționalele Under 15 și 16 ale României, dar și un contract pe trei sezoane cu echipa secundă a lui Cadiz. La Cadiz B s-a impus repede, atrăgând ochii lui Real Madrid, care l-a cumpărat în coproprietate.
După o serie de antrenamente pe Santiago Bernabeu, madrilenii l-au trimis înapoi la Cadiz până la terminarea junioratului. Din cauza problemelor financiare, Cadiz a ajuns în a treia ligă spaniolă și târgumureșeanul a devenit jucător liber de contract. Asta nu înseamnă că Viciu a dus lipsă de oferte, ajungând în curtea celuilalt mare club madrilean, Atletico. Această perioadă a fost foarte grea, după cum povestește Adrian:
„La Atletico, coechipierii nu m-au întâmpinat cu brațele deschise. Acolo, fiecare era pe cont propriu, ba mai mult, simțeam că se duce o luptă de a ajunge cât mai sus prin orice mijloc. La început mi-a fost foarte greu, nu știam să vorbesc spaniola și Alexandru mi-a fost singurul prieten.”
În vara acestui an, i s-a pus în vedere să îți caute un club și așa a revenit în țară la nou fondata FCM Târgu Mureș, fiind împrumutat de Atletico pentru un an, cu posibilitatea reîntoarcerii în Spania. Finanțatorul Sportului Studențesc, Vasile Șiman, s-a arătat interesat de soarta sa, oferindu-i în repetate rânduri un contract în Regie.
Â
Adrian l-a refuzat, preferând locurile de baștină: „O parte din mine mi-a spus să nu accept oferta domnului Șiman, probabil pentru că vreau să evoluez în străinătate. Mi-aș dori foarte mult să joc la Steaua, sunt stelist de mic și sper să mi se îndeplinească visul, după ce voi fi căpătat suficientă experiență pentru a evolua la echipa mea de suflet”, a adăugat tânărul portar.
În acest moment, foștii internaționali de juniori nu prind primul unsprezece la actualele echipe de club, deși Liga a II-a obligă echipele să joace permanent cu un junior pe teren timp de 90 de minute. Un final trist pentru o poveste ce începuse bine…
Articol scris de Corina Mlădinoiu