S-a tras linie în Liga a III-a! Se așteaptă confirmarea promovatelor și retrogradatelor!

Mihai Andries 01 Jun. 2013, 10:42 Special
S-a tras linie în Liga a III-a!** Se așteaptă confirmarea promovatelor și retrogradatelor!

Al treilea eșalon a ajuns la final după ultima etapă disputată joi, dar lucrurile sunt departe de a se termina aici. Conform informațiilor confirmate de Direcția de Competiții în urmă cu ceva vreme, regulamentar ar trebui ca din sezonul viitor să avem 72 de echipe împărțite în patru serii de câte 18. Pentru a se ajunge la acest număr, în condițiile în care vor promova 21 de echipe din Liga a IV-a și, în teorie, ar trebui să coboare șase din Liga a II-a, atunci ar mai fi nevoie de încă 45 de echipe. La acest număr se ajunge prin păstrarea în Liga a III-a a echipelor clasate pe locurile 2-8 din fiecare serie, dar și a trei clasate pe locul 9.

Voluntariul luptă la comisii ca să scape

Acest sistem a făcut multe victime, mai mult sau mai puțin așteptate, cel mai important nume care a luat drumul județului fiind FC Voluntari. Ilfovenii au terminat sezonul pe locul 10, direct retrogradabil, în ciuda unor transferuri de top în această iarnă. Totuși, ei se agață de un memoriu care i-ar putea salva, dacă vor primi verdict favorabil. Astfel, Voluntariul acuză gruparea din Vișina Nouă că nu are trei grupe de juniori mici așa cum o cere regulamentul și ar trebui să piardă nouă puncte. În acest caz, Voluntariul ar urca pe locul 9 și în clasamentul special al echipelor situate pe acest loc ar scăpa de retrogradare

Șase promovate, dar una contestată

Nici la promovare lucrurile nu sunt clare 100%. Asta pentru că promovarea ialomițenilor de la Axintele este contestată de Gloria Buzău printr-un memoriu referitor la absența celor trei grupe obligatorii de juniori mici prevăzute în regulament, situație similară cu cea din cazul Voluntari vs Vișina Nouă. Dacă buzoienii vor câștiga acest caz, Axintele va pierde nouă puncte și va ajunge la egalitate de puncte cu Gloria, dar la meciurile directe va promova gruparea lui Dan Tulpan datorită unui gol marcat în deplasare. Cazul a fost amânat pentru săptămâna viitoare, dar nu se știe cât va dura toată tevatura.

În celelalte serii au ieșit câștigătoare SC Bacău (seria I), ACS Berceni (III), Minerul Motru (IV), Olimpia Satu Mare (V) și Unirea Tărlungeni (VI), care vor participa din sezonul viitor în Liga a II-a.

Speranțe de schimbare la Adunarea Generală

Azi, de la ora 11, va începe Adunarea Generală la sediul FRF, prilej cu care multe cluburi speră să găsească o portiță de salvare și să scape de la retrogradare printr-o schimbare de regulament, marșând pe ideea că trecerea la patru serii de 18 echipe a fost anunțată în iarnă! Dacă acest lucru se va întâmpla, rămâne de văzut ce variantă se va stabili ca sistem competițional atât pentru sezonul de abia încheiat, cât și pentru cel care va urma.

LISTA ECHIPELOR RETROGRADATE DIRECT

Finalul de sezon a adus destule situații în care două sau mai multe echipe s-au aflat la egalitate de puncte, context în care s-a aplicat criteriul meciurilor directe. Cea mai delicată departajare a avut loc în seria a V-a acolo unde Național Sebiș. Sănătatea Cluj și Europa Alba Iulia au avut 31 de puncte împărțind locurile 8-10. Sebișenii au ieșit cel mai bine din meciurile directe, în timp ce Sănătatea (prin clasamentul special al locurilor 9) și Europa au retrogradat.

Lista retrogradatelor direct le cuprinde pe: Știința Miroslava, Ceahlăul II, Panciu*, Rapid II*, Sportul II, CSM Focșani*, Eolica*, Voluntari, Tunari, FCM Alexandria, Chiajna II, Flacăra Făget, Apă Craiova, CS Vladimirescu, Europa Alba Iulia, Plimob, Jiul*, FCM Turda* și Girom*. Echipele notate cu steluță s-au retras în pauza de iarnă sau în timpul returului.

Blestemul locului 9

Clasamentul special al locului nouă a făcut victime neașteptate prin prisma punctelor avute la final de campionat. Astfel, deși au avut printre cele mai multe puncte în sezonul regulat, Titu și Sănătatea au retrogradat, pierzând mult din cauza meciurilor câștigate cu echipele de sub ele. A treia retrogradată este Civitas Făgăraș, echipă care a avut doar 13 puncte la finalul sezonului.

Clasamentul special:

Aerostar    20
Viitorul Domnești    19
Vulturii Lugoj    18
Urban Titu    15
Sănătatea Cluj    14
Civitas Făgăraș    10

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 01 Jun. 2013, 10:42 Special
Pe aceeași temă