Rămân Rapid, Brașov, „U” Cluj și Gaz Metan în Liga 1 și în sezonul următor? Ce pregătesc unii membri ai Adunării Generale a LPF

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 May. 2015, 19:01 Actualizat: 29 May. 2015, 19:02 Special
Rămân Rapid, Brașov, „U” Cluj și Gaz Metan în Liga 1 și în sezonul următor?  Ce pregătesc unii membri ai Adunării Generale a LPF

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, de la începutul lunii iunie, ar putea lua în discuție propunerea de păstrare a sistemului competițional cu 18 echipe și în sezonul următor, au declarat, pentru MEDIAFAX, mai mulți conducători ai cluburilor din Liga 1.

Astfel, în cazul în care propunerea ar fi votată în Adunarea Generală a LPF și ulterior validată de către Comitetul Executiv al FRF, ocupantele locurilor 13-16 în clasamentul Ligii 1, Gaz Metan Mediaș, FC Brașov, „U” Cluj și Rapid București, ar urma să evolueze pe prima scenă în sezonul următor, deși au retrogradat din punct de vedere sportiv.

„Există articolul 9 din ROAF, care spune că sistemul se stabilește înainte de începerea campionatului. Primul alineat spune că se aprobă înaintea începerii fiecărui sezon competițional și următorul alineat spune, printr-o chestiune distinctă, că modificarea sistemului competițional se aprobă de către Comitetul Executiv al FRF. Asta înseamnă că dacă se va vorbi doar despre aprobare, se stabilește înaintea începerii sezonului. Dar dacă se vorbește de modificarea sistemului, asta înseamnă că se poate și după ce a început anul competițional (n.r. – 1 iunie). Dar asta ține și de voință”, a declarat unul dintre președinții de club din Liga I sub protecția anonimatului.

Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice nu prevede un termen anume pentru schimbarea formulei competiționale. Astfel, la articolul 9 (Formula de organizare a campionatelor ), pct. 2 prevede următoarele: „Modificarea formulei competiționale și a sistemului de promovare – retrogradare pentru Liga I, Liga a 2-a și Liga a 3-a va fi aprobată de Comitetul Executiv al FRF”.

Aceiași conducători afirmă că, în condițiile în care sistemul cu 14 echipe va fi menținut, nu va putea fi întocmit un calendar al meciurilor din Liga I: „E o prostie asta cu 14 echipe și nu e vorba doar de câte au retrogradat. Nu există nicăieri sistemul ăsta. Mai mult, pentru cei care vor fi în play-out, cei care retrogradează, vor fi 40 de meciuri, plus Cupa Ligii, Cupa României și cupele europene. E un calendar cu date inexistente. Nu știu cum au gândit sistemul ăsta. Programarea partidelor va fi realmente imposibilă”.

În plus conducătorii cluburilor sunt nemulțumiți de intenția deținătorului drepturilor de transmitere a partidelor de a mișcora cu peste 6 milioane de euro suma pentru sezonul următor. Astfel, cele opt echipe aflate în partea a doua clasamentului, din play-out-ul Ligii I, vor fi nevoite să dispute 40 de partide, cu 6 mai mult decât în sezonul actual, iar cele șase din play-off cu două partide mai mult. În condițiile în care compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, deținătoarea dreturilor TV pentru Liga I, dorește diminuarea valorii contractului cu 6 milioane de euro pentru sezonul următor, echipele ar urma să primească o sumă inferioară celei de anul trecut pentru fiecare meci jucat.

„Eu am zis să se revină la vechiul sistem, în condițiile în care nu și-au ținut cuvântul să dea aceiași bani ca și anul trecut și să împartă suma alocată pentru 18 echipe la 14, iar acum taie sumele pentru cele patru echipe care dispar. E normal să se revină la actualul sistem. Nu scrie nicăieri în regulament că schimbarea sistemului competițional trebuie să vină cu un an înainte”, a declarat pentru MEDIAFAX un alt președinte de club din Liga I.

Directorul general al FC Dinamo, Dinu Gheorghe, consideră că valoarea contractului dintre Liga Profesionistă de Fotbal și ISB trebuie să rămână aceeași. „Calitatea fotbalului nu va crește în următoarea ediție de campionat, va fi similară celei din ediția care se încheie. Desigur, contează și banii din drepturile de televizare, care s-ar părea că vor fi mai puțini. Banii sunt foarte importanți în fotbal, ca și în alte domenii, așa că eu consider că acel contract pentru drepturile de televizare trebuie dus la capăt în condițiile în care a fost semnat”, a declarat Dinu Gheorghe, pentru site-ul oficial al grupării din Șoseaua Ștefan cel Mare.

La sfârșitul lunii octombrie 2014 a anului trecut, mai multe cluburi din Liga I s-au exprimat în favoarea păstrării sistemului competițional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formații a fost aprobată înaintea acestei ediții de campionat. În cadrul Adunării Generale Extraordinare a LPF de la sfârșitul lunii ianurie, președinții de cluburi au votat însă în favoarea sistemului competițional cu 14 echipe în Liga I, fiind convinși de faptul că grupărilor lor le vor reveni sume mai mari din drepturile de televizare.

Compania Intel Sky Broadcast, deținătoarea dreturilor TV pentru Liga I, a cerut, marți, în cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, diminuarea valorii contractului pentru transmiterea meciurilor din primul eșalon, în sezonul viitor, cu peste 6 milioane de euro.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, la 4 martie 2014, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie să încaseze de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, în cei cinci ani. La această sumă se adaugă un milion de euro pentru Cupa Ligii. În plus, LPF primește o sumă egală cu 20 la sută din veniturile nete din publicitate, care vor fi obținute de către televiziunile ce transmit meciurile din Liga I.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 May. 2015, 19:01 Actualizat: 29 May. 2015, 19:02 Special
Pe aceeași temă