Progresul. O istorie cât o viață de om

11 May. 2009, 14:24 Special
Progresul. O istorie cât o viață de om

În urmă cu 65 de ani și o zi, la Rășinari, lua ființă o echipă de fotbal pe numele ei BNR București. De-a lungul timpului, multe au fost evenimentele ce au creat în jurul clubului o adevărată aură, pe care doar formațiile importante o au.
Cu toate astea, anumite momente din îndelungata istorie a echipei nu pot fi trecute cu vederea, pentru că pot fi considerate adevărate borne pentru evoluția „bancarilor” în timp.

Așadar, nimic nu poate începe fără data de 10 mai 1944, atunci când Traian Pătrașcu și Nicolae Pop, împreună cu câțiva tineri tipografi, toți mari iubitori de fotbal, au pus bazele grupării cu numele amintit ceva mai devreme. În total au fost 24 de persoane care au pus umărul la înființarea clubului Băncii Naționale. De aici și până la debutul în primul eșalon fotbalistic al țării nu au trecut decât 11 ani.

În 1955, BNR București debuta în prima ligă cu o serie de jucători necunoscuți în acea vreme, dar care îl aveau în frunte pe Titus Ozon și izbuteau să termine pe un spectaculos loc trei. Performanța acestui prim sezon a fost reeditată în ediția de campionat din anii 1961-1962, când Progresul, noua denumire a echipei, ocupa, din nou, a treia poziție a podiumului.

Derulând puțin istoria, ajungem la nefastul sezon 1964-1965, când Progresul retrograda pentru prima dată în liga secundă, cu toate că avea în componența sa o serie de jucători ce evoluau la echipa națională.

Revenind în zilele noastre și privind asupra întregii istorii bancare, nu putem decât să tragem o singură concluzie: Progresul a fost mai mereu urmărită de ghinion. Fie că a ratat titlul de campioană sau nenumărate finale ale Cupei României, jucătorii ce au evoluat în bleu-albastru nu au avut norocul de partea lor. Cifrele vorbesc de la sine și nu necesită adăugiri:
 

Câștigatoare a Cupei României: 1959/1960;


Finalistă în Cupa României: 1957/1958, 1996/1997, 2002/2003, 2005/2006;


Vicecampioană a României: 1995/1996, 1996/1997, 2001/2002.

Europa nu a fost o necunoscută formației din Parcul cu Platani, „bancarii” având meciuri memorabile împotriva unor formații cu nume. Partizan Belgrad, FC Brugges, PSG sau Herenveen sunt doar câteva din echipele care au venit în Cotroceni.

Chiar dacă performanțele s-au cam ferit de „bancari”, nu același lucru se poate spune și despre jucătorii importanți. Printre cei care au îmbrăcat tricoul Progresului merită amintiți Titus Ozon, Viorel Mateianu, Gino Iorgulescu, Liviu Ciobotariu, Cosmin Olăroiu, Marin Dună, Petre Marin, Dan Petrescu, Adalbert Kassai, Mircea Sandu, Ovidiu Petre, Cristian Săpunaru, Răzvan Lucescu sau Marius Lăcătuș.

Din păcate, toate cele spuse mai sus și toate cele ce s-au întâmplat de-a lungul timpului au trecut cumva în plan secund. Asta pentru că nu de puțin timp Progresul București a intrat în moarte clinică. Problemele financiare au făcut ca echipa să ajungă la două neprogramări în campionat și astfel, s-a văzut exclusă din competiție.

Important în continuare este ca toți cei apropiați clubului să nu uite de o istorie cât o viață de om. Oamenii, mai exact bărbații, se pensionează la vârsta de 65 de ani, iar Progresul, dimpotrivă, trebuie să renască precum pasărea Phoenix, așa cum le place suporterilor progresiști să spună.

La Mulți Ani, Progresul !

 

 

Articol realizat de Alexandru Amironoaiei
 

11 May. 2009, 14:24 Special
Pe aceeași temă