Portarul golgheter: povestea neștiută a lui Rogerio Ceni de România. „Eu chiar nu mă gândesc unde execut penalty-urile. Atunci mă simt în largul meu”

  • Portarul Alin Bota (33 ani) e specialistul penalty-urilor în Liga 3. Are 4 goluri marcate și 2 lovituri de la 11 metri apărate în acest sezon.
  • Fostul portar al CFR-ului e cel mai bun marcator dintre goalkeperii din România, având aproape 50 de goluri în carieră.
  • Brazilianul Rogerio Ceni și paraguayanul Jose Luis Chilavert sunt liderii all time al golgheterilor din rândul portarilor.

 

Un portar golgheter este ceva inedit pentru fotbalul românesc. Nu sunt mulți goalkeperi care să se fi încumetat vreodată să bată un penalty sau o lovitură liberă. Tocmai de aceea Alin Bota poate să spună că are ceva din spiritul portarilor sud-americani. În România e lider absolut la golurile marcate. La 33 de ani, joacă la ACS Comuna Recea, în Liga a 3-a, după ce FCM Baia Mare s-a desființat în vară și a rămas fără echipă. A fost însă și în Liga 1, la Gloria Bistrița sau CFR Cluj.

Primul penalty l-a executat la 21 de ani. „Eram la FC Baia Mare, în Liga a 2-a și jucam acasă cu UTA. Era Bălgrădean la ei în poartă și a executat Fabian de la noi și a ratat. După meci am spus că de acum înainte vreau eu să bat. Antrenorul mi-a spus că nu e nicio problemă și așa am început să execut penalty-uri. Nu mai rețin care a fost primul meci în care am marcat. Am 15 goluri în Liga a 2-a și mai multe în Liga a 3-a. Nu mai rețin câte”, povestește, pentru Liga2.ro, Alin Bota felul în care a decis să facă mai mult decât face un portar, în general.

3 goluri consecutive în ultimele 3 etape desfășurate în Liga 3 ale Alin Bota, portarul echipei antrenate de Romulus Buia

„Primul penalty ratat? Când am vrut să mă dau mare fotbalist”

Precizia sa este de invidiat și pentru un atacant. Are doar două penalty-uri ratate în carieră. „Primul pe care l-am ratat a fost acum 10 ani. Jucam în Liga a 3-a, contra unei echipe de copii. Era 1-0 pentru noi, în minutul 5, iar în minutul 10 s-a dat penalty. Am vrut să mă dau mare fotbalist și am dat scăriță, dar copilul nu s-a mișcat deloc și a apărat (râde). Al doilea l-am ratat în acest sezon, cu Oșorhei. Am dat bară, dar am câștigat meciul”, povestește Bota, care spune că nu-și pregătește niciodată în cap direcția în care execută. „Eu chiar nu mă gândesc unde execut, dar nu mi-a fost niciodată teamă să nu ratez. Nu m-am gândit la asta niciodată. Sunt foarte lejer când execut penalty-uri. Am dat și grele în minutul 90, 90+2, penalty-uri decisive. Când execut mă simt în largul meu”, spune Alin Bota, care are și două penalty-uri apărate în acest sezon.

Cât despre celebra zicală „un penalty nu se apără, se ratează”: „Toată lumea zice că se ratează. Se mai și apără însă. E important psihicul portarului, intuiția lui…”.

4 este numărul de goluri date de portarul Alin Bota în acest sezon, toate din penalty, iar 4 este și locul ocupat de echipa sa, ACS Comuna Recea, în clasamentul Seriei a 5-a a Ligii 3

Rogerio Ceni și Chilavert, istoricii portari golgheteri

Cei mai buni marcatori din istorie, dintre portari, au cu toții sânge american. Brazilianul Rogerio Ceni e lider detașat în acest top, cu 131 de goluri, iar paraguayanul Jose Luis Chilavert e pe locul doi, cu 67 de reușite. Jorge Campos, celebrul portar mexican încheie podiumul cu 46 de goluri.

Primul european din top e bulgarul Dimitar Ivankov, care a marcat 42 de goluri, toate din penalty.

Alin Bota spune că nu se încumetează să execute și lovituri libere, cum făceau primii doi din acest top. „Îi las pe alții din lovituri libere. Am început din vară să antrenez portarii la o școală de fotbal. N-o să-i învăț încă să execute penalty-uri. Prima dată să reușească să prindă bine mingea în mână, pentru că au sub 15 ani”, se amuză Alin Bota, portarul golgheter.

Cu cine a dat Alin Bota goluri din penalty în acest sezon de Liga 3:

Etapa 4: ACS Comuna Recea – Viitorul Ulmeni    1-2
Alin Bota (51 – pen.) / Marius Feraru (4), Călin Borota (32)
Etapa 11: ASA Târgu Mureș II – ACS Comuna Recea    0-2
Milian Urs (24), Alin Bota (66 – pen.)
Etapa 12: Sănătatea Cluj – ACS Comuna Recea    0-2
Adrian Șter (38), Alin Bota (83 – pen.)
Etapa 13: ACS Comuna Recea – FC Zalău    3-2
Valer Giurgiu (51), Mihai Deac (76), Alin Bota (83 – pen.) / Florin Istrate (3, 45+1)

CFR Cluj, CS Otopeni, FC Baia Mare, FC Maramureș, Gloria Bistrița, FCM Baia Mare și ACS Comuna Recea sunt cluburile pentru care a evoluat Alin Bota în cariera sa, fie în Liga 1, 2 sau 3

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: CJ Sport și FB Recea ACS Recea

Pe aceeași temă