Petrolul înseamnă Ilie Oană

26 Apr. 2009, 10:48 Special

Luni, începând cu orele 17.30 pe traseul „platoul Casei Albe – Stadionul Ilie Oană”, suporterii vor desfășura un marș comemorativ în memoria celui mai mare antrenor din istoria Petrolului Ploiești, Ilie Oană. La finalul acțiunii se vor depune coroane de flori la troița dedicată sportivilor petroliști aflată la Biserica SF. Nicolae de lângă stadion. Pe 27 aprilie se împlinesc 16 ani de la trecerea în neființă a „Americanului”. Chiar dacă această acțiune a fost pusă la cale târziu doar de câțiva membrii ai campaniei „Petrolul e al nostru”, se speră la sprijitul cât mai multor fani ai Petrolului.

 

Octav Preda, liderul galeriei petroliste a ținut să precizeze că nu contează numărul suporterilor care vor fi prezenți la această comemorare, contează gestul omagial la adresa celei mai mari legende din istoria Petrolului

 

Dar cine este Ilie Oană pentru necunoscători ?

 

„M-am născut la Harbor, în statul Indiana din Statele Unite ale Americii, la 16 august 1918. Părinții mei, ardeleni, s-au refugiat în America, înaintea primului război mondial, și s-au înapoiat în țară după alipirea Transilvaniei, în anul 1921, stabilindu-se la Sibiu. Eu aveam atunci trei ani”

 

Așadar „americanul” Ilie Oană este un român sadea. A copilarit la Sibiu, unde a învățat sa joace fotbal și unde a ramas pana în 1937, cand s-a stabilit definitiv în București, odată cu transferul său pe linie sportivă, de la Șoimii Sibiu la Juventus. Ilie Oană deține un veritabil record în materie, prin cei 31 de ani cât a servit, cu pasiune, competență și devotament culorile Juventusului, devenit, după 1952, Petrolul Ploiești.
 

 

Model de fair-play în îndelungata sa carieră sportivă, Ilie Oană și-a respectat, în egală măsură, coechipierii, jucătorii proprii și adversarii; nu a protestat la deciziile arbitrilor, nu le-a reprosat acestora – nici când s-a simtit frustrat de greșelile săvârșite cu sau fără voia lor. A primit întotdeauna înfrângerea cu demnitate, iar la succese nu și-a pierdut niciodată capul. Timp de aproape trei decenii cât a slujit, ca pedagog, fotbalul, nu și-a trădat, nici un moment profesia.
 

 

Ilie Oană: „Fotbalul a dat un rost adevarat vieții mele”
 

 

Ilie Oană a câștigat alături de Petrolul 3 titluri de campion al României și o cupă. Este și va rămâne un idol și un simbol al Ploieștiului și nu va fi uitat niciodată de suporterii Petrolului. Este omul care a construit „Petrolul de Aur”, este singurul antrenor român care a reușit să învingă pe Liverpool cu o echipă românească.

ILIE OANĂ‚: „Eu am ramas cu imaginea „Petrolului de aur” în suflet și pe aceasta o dau exemplu tuturor. Și când aceasta imagine se va identifica cu viața a cât mai multor cluburi, și fotbalul nostru va fi mai bun, mai generos.Va fi acolo unde și-a dorit întotdeauna ca sa fie: cât mai sus!”

Articol scris de Cosmin Manea

 

26 Apr. 2009, 10:48 Special
Pe aceeași temă