Nicolae Dobrin, 17 ani de la dispariție, suporterii i-au făcut un nou mural! Povestea transferului la Real Madrid rămâne învăluită în mister: ”Nu dorea să plece, lui îi plăcea la Pitești!”

Daniel NAZARE 26 Oct. 2024, 16:14 Diverse

Fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin s-a stins din viață pe 26 octombrie 2007, la doar 60 de ani, răpus rapid de o boală incurabilă.

Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeș, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 și 1979. ”Prințul din Trivale” a jucat 409 meciuri în prima divizie, reușind să înscrie 111 goluri.

Considerat un maestru al fentei și al driblingului, ”Gâscanul” a fost ales cel mai bun fotbalist al României de trei ori, în anii 1966, 1967 și 1971. La echipa națională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri.

UPDATE: CFC Argeș, clubul care duce mai departe tradiția FC Argeș, l-a comemorat astăzi, 26 octombrie 2024, pe Nicolae Dobrin, mergând și în acest an la mormântul fostului fotbalist. În plus, suporterii piteșteni au făcut în oraș un nou mural cu chipul lui Dobrin. Informații puteți citi și vedea în partea de joc a articolului.

17 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin! De ce nu a plecat la Real Madrid

Nicolae Dobrin a debutat în prima divizie de fotbal la vârsta de 14 ani şi 10 luni (devenind cel mai tânăr fotbalist care a evoluat în prima ligă), graţie unor calităţi tehnico-tactice deosebite.

S-a calificat, împreună cu echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic, 1970, unde nu a jucat niciun minut, datorită unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu. S-a vehiculat informația că a fost ”curățat” de fotbaliștii dinamoviști cărora le luase banii la poker.

În 1972, Real Madrid a vrut să-l cumpere pe Nicolae Dobrin, dar transferul a fost oprit de regimul comunist din România. Așa suna varianta oficială, dar realitatea e că nici Dobrin nu și-a dorit transferul. Era mai bine la Pitești.

Dobrin a mai rămas mai multe zile la antrenamente la Madrid, însă în cele din urmă s-a întors la Piteşti.

”I s-a propus lui Gicu să rămână la Real Madrid, iar spaniolii i-au spus că într-un an ne vor aduce și pe mine și pe copil la Madrid. Noi eram mereu împreună, iar Gicu nu a vrut să plece singur. El s-a întors de la Madrid pentru că nu dorea să rămână acolo nelegal și fără familie.

El era foarte fericit la Pitești. Poate că ar fi câștigat bani mai mulți la Madrid, însă la noi nu au primat niciodată banii”, a mărturisit Gica Dobrin acum peste un deceniu, după moartea marelui fotbalist.

Palmaresul lui Nicolae Dobrin

S-a spus că a fost cel mai mare regret din viața lui Dobrin, suma tranzacției vehiculându-se la 2 milioane de euro. Românul a participat la meciul de retragere al lui Francisco Gento, în faimosul tricou ”blanco” al celor de la Real Madrid, ocazie cu care Santiago Bernabeu a făcut o ultimă încercare nereușită de a-l păstra pe jucătorul român la Madrid.

Dobrin are două tricouri de campion naţional cu FC Argeş, în 1972 şi în 1979; trei titluri de cel mai bun fotbalist al anului, în 1966, 1967 şi 1971; 48 de selecţii în echipa naţională, cu şase goluri înscrise; 409 prezenţe în prima divizie, cu 111 goluri marcate; component al lotului reprezentativ la Cupa Mondială de fotbal din Mexic, în 1970 şi participant la Campionatul European din 1972.

Nicolae Dobrin a murit pe 26 octombrie 2007, la Spitalul Județean Pitești, după o lungă luptă, suferind de cancer la plămâni.

  • Dobrin este comemorat anual de actualul club de fotbal din Pitești, Campionii FC Argeș, echipă care duce mai departe tradiția FC Argeș.
  • Stadionul din Pitești, de un an demolat pentru a-i face loc unuia nou, îi poartă numele lui Nicolae Dobrin.

Clubul piteștean l-a comemorat și în acest an pe Dobrin, suporterii au realizat un nou mural cu chipul fostului fotbalist!

UPDATE: Așa cum face în fiecare an, clubul din Pitești l-a comemorat și astăzi pe cel care a fost Nicolae Dobrin. Actualul antrenor al echipei, Bogdan Andone, a vorbit, la cimitir, despre ”Prințul din Trivale”.

”Astăzi, în ziua în care se împlinesc 17 ani de când ne-a părăsit Prințul din Trivale, am fost alături de familia Dobrin pentru a-l omagia cum se cuvine pe fostul mare jucător.
De azi, Piteștiul se mândrește cu un nou mural superb cu chipul lui Nicolae Dobrin, realizat de Peluza Nord Pitești. Felicitări, Vulturilor!”, a transmis CFC Argeș, care a publicat și un material video pe care îl puteți vedea mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=PCsY7kfDFWA

 

Foto și video: CFC Argeș

Daniel NAZARE 26 Oct. 2024, 16:14 Diverse
Pe aceeași temă