Siteul oficial al FRF a anunțat azi finalizarea cursurilor CCA ținute sub egida „Programul de Tinere Talente 2013”. La finalul acestora, nouă arbitri au fost promovați în Liga a II-a, patru centrali și cinci asistenți. Programul a avut startul la începutul anului 2013. Inițial au fost înscriși 15 arbitrii și 19 asistenți, pe baza performanțelor avute de aceștia în sezonul competițional 2012- 2013. Timp de un an, au fost analizați și testați fizic, teoretic, tactic. Ulterior au rămas 8 arbitrii și 10 asistenți, iar mai jos îi prezentăm pe cei promovați la liga a doua.
Președintele CCA, Alexandru Deaconu e cel mai mulțumit de implementarea acestui program UEFA: „Este un program organizat cu resurse financiare UEFA. Ne ajută enorm. În fiecare an, pe baza recomandărilor din teritoriu, putem testa tot ce e mai bun în arbitrajul românesc. Aș remarca însă promovarea la excepțional a lui Marian Barbu, chiar dacă nu a fost inclus în acest program, dar a fost intens urmărit de noi toți la meciurile arbitrate de el în ultimul an și jumătate. Este un real talent. Acum câteva luni era în liga a patra, iar acum a ajuns în liga a doua. Este și un mesaj clar către toți arbitrii din ligile inferioare. Cine își face treaba bine, ajunge sus”.
La sfârșitul programului au fost promovați 4 arbitrii de centru: Florin Andrei, Denis Haidiner, Horia Mladinovici și Marian Barbu (promovat la excepțional).
Florin Andrei (Targu Mureș, asistent medical radiologie): „Este o mare realizare personală. Îmi dau seama că nu am muncit în van ultimul an de zile, cât m-am aflat în curs, că am muncit bine. M-am făcut arbitru pentru că îmi place enorm fotbalul. L-am practicat, dar la un nivel inferior. Cred că în arbitraj pot face mai mult. Visul meu, ca al orcărui arbitru, este să ajung pe lista FIFA. Am totuși răbdare, voi ajunge acolo cu pași mărunți pentru a parcurge toate etapele. Din actualul lot de arbitrii, îi am modele pe Balaj și Hațegan. Calitatea mea este că mă pot adapta stilului de joc al echipelor, să depistez mai ușor anumite contacte”.
Denis Haidiner (Hunedoara, student, viitor inginer management): „Mă bucur că munca mea a dat rezultate. Este o realizare uriașă. Cred că mă ajută calitățile fizice, faptul că m-am pregătit bine teoretic și că înțeleg bine jocul. Nu am un model în arbitraj, încerc să preiau de la fiecare câte puțin. Sigur că vizez lista FIFA. M-am apucat de arbitraj la vârsta de 14 ani. Am fost sfătuit de tatăl meu și constat că bine a făcut”.
Horia Mladenovici (București, agent în poliție, kinetoterapeut): „Pentru mine este încă un pas spre ce mi-am propus, respectiv să ajung pe lista FIFA. Așa cum orice fotbalist vrea să ajungă într-o echipă mare, așa noi vrem să arbitrăm cele mai puternice cluburi. Mă așteptam la promovare pentru că am muncit mult. Din 2003 m-am dedicat arbitrajului. În prima fază, când jucam fotbal, am vrut să văd cum gândește un arbitru. Acum mă ajută pentru că știu și cum gândește un fotbalist. Îmi place să las jocul liber, mai britanic să zic așa. Anticipez bine mișcările jucătorilor și asta mă ajută să mă deplasez pe cele mai scurte trasee”.
Urmare a deciziei CCA nr. 11 din 2 aprilie, Marian Alexandru Barbu a fost promovat la excepțional din liga a 3-a în liga a 2-a, conform RODAAF din aprilie 2012, art. 58.
Marian Barbu (Făgăraș, inginer, a practicat karate timp de trei ani): „Este un pas mare, după o perioadă de 10 ani de muncă. Sper să nu mă opresc aici. Îmi place enorm fotbalul, l-am și practicat, dar am realizat că nu am mari șanse ca jucător. Un prieten m-a sfătuit să aleg arbitrajul. Am calități fizice, am personalitate și multă dorință de a promova. Nu am un model anume, iau de la fiecare câte puțin. Nu mă așteptam totuși să promovez atât de repede. Într-un an și jumătate am ajuns din liga a patra pînă în liga a doua”.
La liga a doua au fost promovați și cinci asistenți:
– Dragoș Bălună din București, fost atlet, actual manager
– Casian Băla din Arad, inginer, absolvent al Facultății de automatic si calculatoare
– Răzvan Dobre din Târgoviște, agent marketing
– Andrei Roman din Tg. Neamț, professor
– Andrei Nicolae Chițoiu din Timișoara, economist