Marile orașe din România fără stadion nou, ca Timișoara, Constanța sau Iași, care au echipe la nivelul primelor două ligi fotbalistice, vor mai avea de așteptat ani buni până să beneficieze de astfel de construcții. Momentan, Compania Națională de Investiții (CNI) se implicată în proiectele arenelor din București, pentru Campionatul European de fotbal din 2020, Steaua, Dinamo, Giulești și Arcul de Triumf, iar contract de construcție a fost semnat și pentru stadionul municipal din Alexandria. Următorul pe lista CNI se pare că va fi stadionului 1 Mai din Slatina, oraș care, în acest moment, are echipă tocmai în Liga a 4-a Olt.
Consilierii locali ai Slatinei au aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre prin care și-au dat acordul pentru predarea către Compania Națională de Investiții a stadionului 1 Mai, în vederea construirii unei noi arene, informează Gazeta nouă.
După obținerea Ordinului de Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe indicatorii tehnico-economici ai investiției, primăria Slatina se obligă să demoleze construcțiile aflate pe amplasament – teren în suprafață de 31.684 metri pătrați.
„Încheierea protocolului de predare a amplasamentului se va face după demolarea construcțiilor existente pe teren, între reprezentanții Consiliului Local – Direcția Administrarea Patrimoniului și CNI SA. Se aprobă finanțarea din bugetul local al municipiului Slatina a cheltuielilor neeligibile: demolare construcții stadion și racordurile la utilități (electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat)”, se arată în proiectul aprobat la mijlocul acestei săptămâni.
Noua arenă din Slatina va avea peste 10.000 de locuri, iar valoarea investiției se va ridica la circa 90 de milioane de lei.
Stadionul 1 Mai din Slatina a fost inaugurat în anul 1924 și are 12.000 de locuri. Ultima renovare parțială de care a avut parte a avut loc între anii 2008-2009, atunci când la tribuna I au fost montate scaune.
În prezent, orașul are o nouă echipă de fotbal, CSM Slatina, care joacă în Liga a 4-a Olt, unde este lider după 22 de etape, iar la vară, cel mai probabil, va lupta pentru promovarea în Liga 3.
Ultima echipă a orașului Slatina care a activat cel mai sus în fotbalul românesc a fost FC Olt Slatina, care s-a retras din campionatul Ligii 2 în 2015, din cauza unor probleme grave cu banii și după ce s-a trezit cu conturile blocate. Echipa a început să aibă probleme și într-un final a ajuns să se desființeze după ce fostul primar al orașului reședință al județului Olt, Darius Vâlcov, membru PSD, a plecat la București, în guvernul lui Victor Ponta, iar, ulterior, a fost anchetat de DNA pentru corupție. Imediat după desființare, în urma unei fuziuni, la Slatina a părut Inter Olt Slatina, care a jucat în Liga 3, însă care s-a desființat după doar o scurtă perioadă de activitate, tot din cauza lipsei finanțării de la autoritățile locale, mult mai greu de obținut față de cum se întâmpla în mandatul lui Vâlcov.