ProSport continuă serialul despre echipele reînființate cu episodul dedicat Oțelului Galați. Promovată cu emoții în Liga 3, după 0-1 și 2-0 cu Unirea Mircești, reînființata Oțelul Galați și-a atins ținta, în sezonul trecut, cu mult mai puțini bani decât au cheltuit celelalte formații mari care au plecat din Liga 4 (Petrolul, U Cluj, Farul). Fostul fotbalist Iulian Apostol, director de imagine la Suporter Club Oțelul și implicat în proiectul relansării acestei echipe, a explicat pentru ProSport că tot sezonul a costat 300.000 de lei (sub 70.000 de euro) – asta înseamnă aproximativ jumătate din ce au cheltuit ceilalți.
Planurile de viitor ale Oțelului, detaliate de Iulian Apostol, sunt concrete pe termen scurt și puțin evazive în plan îndepărtat. Este vizată, categoric, promovarea în Liga 2 la finalul campionatului următor. Apoi, gălățenii acceptă că echipa ar putea întârzia doi ani înainte de a promova în Liga 1. În orice caz, conform calculelor făcute de conducătorii de acum ai Oțelului, clubul ar trebui să urce în Liga 1 cel mai târziu în 2021.
Renăscută din ambiția suporterilor care nu s-au împăcat cu ideea că echipa lor a dat faliment, Oțelul Galați are acum o structură complet diferită față de cea obișnuită în acest moment în primele ligi. Iulian Apostol a enunțat, în interviul acordat ProSport, un set clar de reguli și principii de la care afirmă că nu va exista nicio abatere:
> clubul are ca obiective principale seriozitatea față de jucători și suporteri,
> statutul a fost conceput luându-se ca model documentul similar de la FC Barcelona, astfel încât să fie imposibil ca o singură persoană, indiferent cât de bogată ar fi, să preia puterea,
> ușa este și va rămâne închisă pentru actualii „oameni de fotbal” care se mută de la un club la altul,
> se caută și se acceptă o colaborare cu autoritățile locale,
> suporterii devin prioritatea absolută, tot ceea ce se va întâmpla la club avându-i în vedere în primul rând pe ei.
Iulian Apostol, director de imagine SC Oțelul Galați: „Cei care conduc fotbalul ar trebui să-și pună mari semne de întrebare văzând audiența de la meciurile echipelor reînființate. Înseamnă că buba e în altă parte”
La drum: Iulian Apostol, Silviu Ilie, Stelian Bordieanu și Sorin Haraga, patru personaje emblematice pentru Oțelul Galați care acum lucrează împreună la noul proiect. Foto: Sonia Baciu
ProSport: Iulian, felicitări pentru promovare, în primul rând.
Iulian Apostol: Mulțumim, mulțumim.
A fost un sezon mai greu decât v-ați fi așteptat?
La noi, să spunem că liga asta județeană nu a fost așa disputată. Noi, fiind o echipă care a dat importanță acestui proiect și am creat niște condiții în primul rând staffului, să se poată antrena în fiecare zi, să aibă băieții la dispoziție în fiecare zi, ceea ce doar echipele de tradiție au încercat să asigure, mă refer la Constanța, Ploieștiul, Clujul… Adică am încercat să menținem, cât de cât, pe o linie de profesionalism activitatea, indiferent că suntem în Liga 4. Ceilalți au ținut pasul cu noi cât au putut, dar până la un anumit punct. După care inevitabilul s-a produs. A apărut o ruptură. Deja după 7-8 etape înaintea finalului s-a rupt campionatul.
Am urmărit rezultatele.
Da. Să spunem că am avut un declic negativ în Cupa României, am folosit fotbaliști care jucaseră mai puțin, să le dăm o competiție, și am pierdut ambele manșe. De aici a început să scadă încrederea. A fost puțin o letargie la meciul tur de baraj, de la Mircești. Am intrat și puțin timorați, presiunea competiției… Știi cum e, când te apropii să îndeplinești obiectivul, atunci își dă cam toată lumea examenul. Am suferit puțin acolo. Noi aveam o echipă mai tânără și mai valoroasă, ei o echipă poate mai experimentată și mai masivă. Dar nu-mi făceam griji în privința asta, știam ce le punem la dispoziție jucătorilor. Faptul că, nu știu dacă ați văzut, am îndeplinit condiții de Liga 1 la meciul ăsta de baraj. Chiar dacă nu s-a mediatizat așa mult. Noi suntem și un pic mai departe…
Te întrebam cum a fost acest an pentru că oamenii de la celelalte echipe care au promovat spuneau că startul a fost foarte greu.
Imaginează-ți că această echipă, la Galați, a luat naștere datorită unor suporteri care s-au strâns în fața stadionului și au spus că nu ne putem debarasa de ceea ce a însemnat istoria și suferința lor, pe care au trăit-o. Ca suporter, să știi că e cel mai greu să stai și să trăiești umilința ca echipa ta să nu mai existe.
Categoric.
Și, din frustrările create de anumiți oameni cărora nu vreau să le mai dau numele, imaginează-ți că s-a născut această echipă. Iar Galațiul este în primul rând o stare de spirit. Oamenii sunt flămânzi de fotbal. Uită-te ce a fost ieri! Dar la început și la noi a fost o mână de oameni, o mână de nebuni frumoși. Ei au dat naștere acestui proiect care, în momentul respectiv, nu era credibil. Vorbim de luna august a anului trecut, acum zece luni și ceva. Noi nu eram credibili! Nimeni nu ne-a luat în seamă: e, o joacă! Ținându-se cont de istoria recentă, cu acel titlu, cu acea supercupă. S-a zis: nu mai are ce să se întâmple la Galați! E, uite că se poate când faci cu suflet, când nu te interesează să duci acasă ce găsești la locul de muncă… Când vii și faci voluntariat, pentru că ceea ce se întâmplă acum la Galați se numește voluntariat. Noi, cei care ne ocupăm de administrație la club, muncim din plăcere. De plăcere, cu drag! De ce: pentru că este transparență foarte mare. Nu vreau să vorbesc despre celelalte cluburi, dar noi, în afara faptului că ni s-au alocat, ca oricărui alt club, niște bani de la primărie, în rest, am finanțat din propriile buzunare. Noi, alături de președintele Cornel Moisescu, care a avut, într-adevăr, un aport substanțial la proiectul ăsta. Doi-trei oameni am fost la început. Apoi, din prieten în prieten, am renăscut flacăra asta la Galați.
„Suntem 245 de socios acum. Noi, Oțelul, nu acceptăm altceva decât să promovăm imediat”
Echipa Oțelul care a promovat, în 2017, în Liga 3. Foto: contul de Facebook al echipei Oțelul
Cam cât v-a costat sezonul petrecut în Liga 4?
Cu aproximație, în jurul a 3 miliarde de lei vechi. Banii ăștia au venit din cotizații… Statutul nostru este construit pe ceea ce există la FC Barcelona. Luat de noi și pus în practică. Aici, totul se votează în Adunarea Generală.
Câți socios sunteți în acest moment?
Suntem 245 acum.
Ce faceți în sezonul următor? Rămâneți în structura asta?
Momentan… Abia am promovat. Este o strategie schițată, dar nu e bătută în cuie. Până nu e ceva clar… Dar noi, Oțelul Galați, nu acceptăm altceva decât să promovăm imediat.
Deci, o promovare imediată în Liga 2.
Obligatoriu promovarea! Ă‚sta e și obiectivul primar, să ajungem cât mai repede în Liga 1. Dar trebuie resurse… Însă, în momentul în care devii credibil, vin și autoritățile locale lângă tine. Cât ești credibil, transparent, deschis către toată lumea… Pentru că echipa nu e a mea, nu e a președintelui, nu e a cuiva anume. Noi vrem să simtă omul din Galați, care a venit la fotbal de ani mulți, să se simtă și el, într-adevăr, luat în considerare. Pentru că, până acum, a fost doar folosit. Ă‚sta e obiectivul nostru.
„Nu să stau să mă feresc de jucători, că le-am promis marea cu sarea și eu nu mă pot ține de cuvânt. Nu, tată: cât ți-am promis, atât îți dau!”
Ce organizare va fi? Echipele care au promovat acum în Liga 3 au strategii diferite. Cei de la Petrolul dau echipa către Veolia…
Știm. Nu ne interesează genul ăsta de operațiune.
Cei de la U Cluj au în spate Primăria. Mai sunt cei de la Farul, care spun că încearcă să rămână, ca asociație, cu un veto, chiar dacă vor veni bani de la Primărie.
La noi, statutul e făcut de așa natură încât decizia să nu o poată lua nimeni în afara Adunării Generale. Atât! Poate să vină mâine și Țiriac, dacă ne cere să schimbăm statutul, nu se va întâmpla asta. De ce? Pentru că se știe foarte clar ce înseamnă un om când conduce. Avem N exemple. Ceea ce la Galați nu se va întâmpla. Nu! Dacă este un om care dă bani, este normal să-l respecți, să-l asculți, să vezi ce vrea, ce spune, și dreptul de a vota. Fiecare are dreptul de a alege președintele pe care și-l dorește. Și oamenii din organigramă. Așa e normal să fie, dacă vrem un fotbal, cât de cât. Să dea Dumnezeu să dăm noi un start-up, dar mă îndoiesc că va veni cineva și-l va lua, pentru că știi foarte bine, banii care vin de la televiziuni toată lumea vrea să-i controleze foarte repede, fotbalistul să stea iar 3-4 luni neplătit, iar noi să ne întrebăm de ce nu joacă, de ce nu are valoare… Asta e.
Am observat că diferența esențială între proiectele echipelor reînființate și promovate acum în Liga 3, pe de o parte, și multe din cele care există inclusiv în Liga 1 și Liga 2 este seriozitatea. Toți spun că vor să evite promisiunile fără acoperire, iar banii promiși să fie și achitați.
Dar nu se mai poate, nu înțelegi, nu mai merge pe sistemul vechi! Nu se mai poate! Ă‚știa rezistă, dar cât vor mai rezista, pentru că datorii sunt peste tot, inclusiv în Liga 1. Chiar și ei au datorii. De ce au datorii? Știm cu toții de ce au! Nu, tată! Atât avem, atât dăm! Aduc jucători de cât îmi permit. Vreau să îi plătim la timp, vreau ca, atunci când îi aduc, să aibă un cuvânt de spus. Nu să stau să mă feresc de jucători, că le-am promis marea cu sarea și eu nu mă pot ține de cuvânt. Nu, tată: cât ți-am promis, atât îți dau! Asta e limita noastră, aduc jucători de cât se poate. Nu aduc jucători ca, după cinci luni, să depună memoriu și să mă judec cu ei. Pentru că asta fac, asta e meteahna, i-au învățat cei de la federație. Aduc jucători, le promit bani mulți, se folosesc de ei 5-6 luni, stau în memorii încă vreo 5-6 luni, se face un an. După un an, după ce câștigă, îi mai îmbârligă să mai nu știu ce… Asta e meteahna! Noi nu vom face asta. Oricum, fotbalul nu se va schimba că venim noi acum cu altă filosofie adusă de afară. Nu, că valoarea fotbalului pleacă din alte puncte. Ajungem la alte aspecte, mult mai multe și mult mai grave. Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, am fost și prin altă parte, am văzut cum se lucrează și suntem departe tare de tot, credeți-mă. Singurii care, poate, se mai ridică și fac la copii sunt Gică (n.r. – Hagi), poate Dinamo, poate Craiova. Dar, în rest, credeți-mă: este ja-le! Jale! Credeți-mă! Este jale mare! Deci, suntem departe tare. Dar, știi cum e, am plecat la un drum…
„Cel mai important lucru, pentru noi, este transparența. Banul să fie urmărit de fiecare cotizant și de fiecare cetățean al acestui oraș. Nu să închidem ușa și să facem șmecherii”
Promovarea s-a reușit cu aproape 10.000 de oameni în tribună, asistență la care multe echipe din Liga 1 nu pot decât să viseze. Credit foto: contul de Facebook al echipei Oțelul
Bun, deci planul Oțelului este credibilitate, promovare în Liga 2 la anul…
Cel mai important lucru, pentru noi, este transparența. Banul să fie urmărit de fiecare cotizant și de fiecare cetățean al acestui oraș. Nu să închidem ușa și să facem șmecherii, ca să-mi mai iau o bicicletă, să mă mai duc într-o vacanță, să-mi mai iau un ceas… Nu! Aici s-a terminat cu asta!
La cât estimezi că va ajunge bugetul pentru a promova la anul?
Pfff… Nu știu… Undeva, la minimum 15 miliarde de lei vechi. Adică vreo 350-400.000 de euro. Cam aici cred eu că se poate promova. Cine are banii ăștia, promovează lejer, fără să-și facă probleme, pentru că are potență să-și aducă jucători, poate să-și aducă un antrenor, câștigă credibilitate prin ceea ce se întâmplă la echipă. Aduce public care poate să-ți aducă bani, poate dezvolta marketing.
Vreți să promovați obligatoriu în Liga 1 peste doi ani?
Dacă vom dispune de bugetul pe care-l facem anual, am spus că vrem să ajungem cât mai repede în Liga 1. Nu vrem să pierdem etape. Dar asta depinde de noi, de bugetul pe care-l avem la dispoziție. Oricum, nu vrem să pierdem foarte mult timp. Noi am avut aseară (n.r. – sâmbătă) 9.000 de oameni în tribune, începuse meciul, era minutul 20 și încă mai erau oameni la porți, să intre. Nu era toată lumea în tribună.
„Ceea ce s-a întâmplat acum cu Ploieștiul, cu Galațiul, cu Clujul… Asta denotă că buba este în altă parte! Nu este la jucători sau la spectatori”
Ceea ce arată că interesul este, în continuare, foarte mare în Galați.
Este foarte mare. Asta este foarte important. Nu cerem nimic nimănui, dar e foarte bine ca aceia care se ocupă și au funcții în fotbal să ciulească urechile. Înseamnă că buba a fost în altă parte, dacă la aceste echipe de tradiție publicul este încă înfocat! Și vrea fotbal! Deci, să ne uităm cu foarte mare atenție. Ceea ce s-a întâmplat acum cu Ploieștiul, cu Galațiul, cu Clujul… Asta denotă că buba este în altă parte! Nu este la jucători sau la spectatori.
Da. Criza fotbalului este provocată de altceva.
De altceva! Să-și pună foarte mare întrebare cei care au puterea azi în fotbal și un cuvânt de spus. E foarte important lucrul ăsta! Pentru că noi, ăștia mici, deoarece noi suntem mici acum, încercăm și reușim să aducem, la nivelul ăsta, 10.000 de oameni în tribune! Este un lucru incredibil. Țineți minte: Gaz Metan cu Steaua s-a jucat cu 300 de oameni în tribună! Să nu uităm asta! Deci, vă dau cuvântul meu, a fost aseară o atmosferă care… Astea sunt meciuri pentru care merită să te pregătești.
Meciuri la care merge lumea la stadion și se uită și la televizor.
Sigur! Am transmis meciul pe YouTube și am avut 3.000 care s-au uitat în direct! Eu le-am mai spus și altora care m-au sunat: oameni buni, întoarceți-vă și ajutați-i pe cei care vin din urmă! Vă spun eu! Și nu spun asta pentru că suntem unde suntem și nu avem noi mediatizare. Nu ne interesează! E bună și mediatizarea, dar Facebook-ul ăsta își face treaba, dacă știi să-l folosești, comunici foarte bine. Însă e bine pentru voi pentru că sunteți persoane care pot fi luate în considerare: aveți grijă de ăștia mici care vin din spate și care, după părerea mea, vor da o imagine. Poate să o îndrepte. Sau, poate, măcar să dea un exemplu bun față de ce se întâmplă mai sus. E o părere proprie. Am fost pe la toate echipele și am văzut…
„Deci, mercenarii… Eu îi știu, stau toată ziua în studiourile TV. Le zice specialiști. Ei sunt specialiști pe banii altora. La Galați nu vor veni”
Probabil că „oamenii de fotbal” care au falimentat cam tot ce era de falimentat așteaptă să promovați în Liga 1, ca să se ocupe din nou de echipele astea.
Matei, eu îți promit că la Galați nu vor mai veni mercenari! Deci, mercenarii… Eu îi știu, stau toată ziua în studiourile TV. Le zice specialiști. Ei sunt specialiști pe banii altora. Îți dau eu cuvântul meu! Ă‚știa care se tot vehiculează, de se dau ei mari și tari, că sunt cei mai mari președinți, au fost președinți nu pe banii lor, ci pe banii altora. Când vii tu, cu banii tăi… Chiar Gigi Becali. E pe banii lui. Chiar dacă e creditor și el. Că el nu e patron, e creditor.
Ai dreptate. E creditor.
Nu vorbim de patroni, că patroni nu sunt. Patron o fi Abramovici. Dar în rest, nu sunt. Sunt creditori. Așadar, ăștia să nu mai vorbească. Du-te, tati, ia o echipă de la zero, ia-o din iarbă, din nimic, și du-o în prima ligă! Vă spun eu că ăla este președinte! Nu d-ăștia care… Știm foarte bine cum au fost.
Un președinte bun este atent și la bani, și la organizare. La toate nuanțele.
La noi, la Galați, e făcut de așa natură statutul încât niciun om să nu poată avea puterea. Niciun om să nu poată avea puterea! Și promit că, hai să nu zic an de an, dar cel târziu în 2021 vom ajunge în Liga 1.
„Dacă vin din spate toate, Petrolul, Oțelul, Farul, U Cluj, Piteștiul… Imaginează-ți numai ce va fi în Liga 2!”
Membrii fondatori ai noului Oțelul spun că vor ca fotbalul să se joace în primul rând pentru spectatori, iar jucătorii să fie respectați. FOTO: contul de Facebook „Sportul ilustrat”/Sorin Pană
E interesant cum a gândit fiecare din aceste echipe nou înființate planul pentru a reveni în Liga 1. Unii vor imediat, alții iau în calcul încă un sezon în Liga 2.
Eu cred că putem promova toate în Liga 2 în același an. Iar dacă vin din spate toate, Petrolul, Oțelul, Farul, U Cluj, Piteștiul… Imaginează-ți numai ce va fi. Ploieștiul, care are stadionul plin. Constanța, care poate să readucă oamenii în tribune. Galațiul, care, la fel, poate să umple stadionul…
Veți avea în Liga 2 mai mulți suporteri în tribune decât au cei din Liga 1.
Da, s-ar putea să facem mai mult rating la televizor noi decât cei din Liga 1. E posibil să fie mai mare bătaia. De-asta spun că trebuie să ridicăm un semn de întrebare pentru ce se întâmplă în Liga 1. Iartă-mă, dar sunt echipe care există doar ca să aibă salariați și să poată să-și ducă mai departe activitatea! Fără obiective, fără nimic…
Există doar ca să–și ia banii din drepturile TV.
Atât! Atât! Acum, ce mă interesează pe mine cel mai mult nu este să promovez cât mai repede în Liga 1 cât vrem să fim credibili pentru suporterii noștri. Crede-mă, este lucrul pe care-l urmărim cel mai mult.
„Obiectivul e să jucăm în nocturnă toate meciurile de acasă. Vrem să implementăm un sistem în care și spectatorul, și jucătorul, să simtă un anumit nivel”
Hai să mai lămurim câteva chestiuni punctuale. Sezonul viitor jucați pe stadionul Oțelul?
Se va juca în continuare pe Oțelul. Obiectivul primordial este să jucăm în nocturnă toate meciurile de acasă. Va fi un pic diferit pentru că va trebui să asigurăm și cazarea oaspeților. Trebuie să obținem și acordul lor. Vrem să implementăm la Galați un nivel la care să se simtă și jucătorul, și suporterul cu adevărat apreciați. Exact ce se vede la televizor! Și poate vor veni oameni să transmită, că dacă avem 6-7.000 de spectatori…
Probabil.
Mai mult ca sigur. Poate vor spune: mai bine transmit Galațiul, decât nu știu care meci care… Dar, oricum ar fi, ăsta este obiectivul nostru primordial. Vrem să jucăm toate meciurile în nocturnă.
Știu că erau niște probleme cu stadionul…
La ora asta, stadionul este al Combinatului Siderurgic. Care ni l-a concesionat nouă gratuit, cu mențiunea că trebuie să ne ocupăm noi de întreținere. De asta gazonul a fost de Liga 1. De-asta s-a jucat la ora asta… Vrem să le arătăm tuturor că la Galați nu a murit fotbalul și nu s-a dărâmat stadionul. Și, în continuare, avem acolo toate facilitățile. Absolut tot. Avem și încălzire în gazon. La Galați sunt condiții de Liga 1.
„Noi, ca asociație, am luat nici 50.000 de euro de la Primărie”
Aveți planurile făcute pentru următorul sezon?
Este clar că avem, momentan, o listă de jucători, avem antrenorul (n.r. – Stelian Bordieanu), care se ocupă de așa ceva. Avem stafful.
Rămâne același antrenor?
Avem antrenorul care a promovat. El își va face strategia pentru următorul sezon, în Liga 3. El creionează lotul. În proporție mare, el rămâne. Vă dați seama, și-a îndeplinit obiectivul, a promovat. Nu putem să dăm la o parte un antrenor care a promovat. Acum, vom vedea ce va fi.
La U Cluj, Sabău a făcut deja transferurile pentru noul sezon.
Ce se întâmplă, la Cluj e Primăria care investește. Noi, ca asociație, am luat două miliarde (n.r. – 200.000 de lei). Asta înseamnă nici 50.000 de euro. Deci, posibil, Clujul să aibă ceva palpabil, ca să poată face și transferuri. Noi nu putem vorbi de așa ceva la ora asta. Și eu pot, dacă mi se pune la dispoziție un buget, să aduc jucători. Să nu uităm, Galațiul a lansat mulți fotbaliști inclusiv în ultima perioadă. Este un climat foarte bun, o corelare foarte bună între suporteri, oraș și jucătorii care vin, să știi! Suntem foarte open pentru fiecare.
„În acest an punem bazele centrului de copii. Nici nu se ia în discuție altceva!”
Există și un proiect pentru centrul de copii și juniori?
Vom readuce acea piramidă pentru fotbalul din Galați. Adică să crească jucătorii, iar rampa de lansare să fie echipa mare, Oțelul.
Asta înseamnă investiții, antrenori…
De asta am dat acest imbold în Galați acum. Orașul a avut un centru senzațional.
Bănuiesc că acum nu mai e nimic.
Așa cum a luat naștere prima echipă, așa va lua naștere și centrul de copii. Era normal să ne punem la punct seniorii, iar din acest an punem bazele la centrul de copii. Nici nu se ia în discuție altceva!
Bun, mulțumesc. Deci, în concluzie, acum vreți promovarea imediată în Liga 2, iar apoi…
Cel târziu în 2021 să fim din nou în Liga 1.
> Echipa Oțelul Galați care a promovat sâmbătă, 24 iunie 2017, în Liga 3, după 2-0 pe „Oțelul” din Galați cu Unirea Mircești: Antrenor: Al. Vlasie – Radu, R. Codreanu, Scutaru, Ciurea – Pârlică, Postelnicu – Tudosă, Bahnașu, I. Codreanu – Perju. Antrenor: Stelian Bordieanu
Marcatori: Codreanu (6), Ciurea (87)
În prima manșă a barajului, scorul fusese 0-1.
Articol scris de Matei UDREA
Foto principal: Sportul ilustrat / Sorin Pană